Vi hade storslagna middagsplaner sambon och jag i helgen. Det skulle göras smör från grunden, ätas Gambas al pil pil till förrätt och därefter ryggbiff, stekt svamp, kryddsmör och en sallad till middag. Vi åkte till affären och shoppade loss och landade därefter i köket. Infinite Mass på Spotify fick oss att sätta i gång.

Sambon startade med att göra smör från grunden som han därefter skulle göra till ett kryddigt vitlökssmör. Själv fick jag förbereda räkorna inför stekning till Gambas al pil pil. Samtidigt som jag gjorde olika drinktillbehör, till en drink som jag kommer att återkomma till längre fram. Det var med andra ord hög aktivitet i det lilla köket.
Handgjort smör
5 Dl Vispgrädde
Smaksättning
Vispa grädde hårt tills vasslen separeras. Ta upp smöret och krama ut det och forma till en boll. Häll därefter ut överflödig vätska, fyll på med kallt vatten och tvätta smöret. Kram ut det igen tills det inte finns överbliven vätska kvar. Nu kan du smaksätta det därefter med vad du önskar.
Sambon smaksatte vårt med vitlök, chilipeppar, persilja och salt. Hälften användes på brödskivor av surdegsbröd som stektes gyllenbruna. Den andra hälften rullades in till en fast ”korv” som förvaras i frysen till kommande middagar.


Brödet hade vi till vår förrätt som tillbehör och dessutom för att suga upp den goda såsen. Frasigt, gyllene och helt perfekt.
Gambas al Pil pil
12 Wannameiräkor
1 Röd Chili, finhackad
5cm Färsk Ingefära, tunt skivad
2- 3Vitlök, skivad
3 Msk Rapsolja
50 ml Vitt Vin
Om skalet sitter för högt upp på räkan, blir den svår att få ut i ett enda dra/tugga, skala av en bit. Fräs snabbt vitlök, ingefära och chili i olja. Sedan är det att steka räkorna cirka 1,5 minut per sida. Häll därefter på vitt vin och koka snabbt upp. Serveras därefter med fördel i skål.


Gambas är normalt sätt en förrätt med 3-4 räkor var. Sambon och jag delade på alla 17 räkor som vi hade köpt hem. Vi blev så mätta att vi inte ens orkade laga huvudrätten. Den fick vi spara till söndagsmiddag. Fastän det var ju inte helt fel det heller. Ett vitt vin – Georg Breuer Riesling Sauvage artnr. 5899 passade perfekt till. Det blev en förrätts middag i lördags helt enkelt.
På torsdag då bjuder Lena in till ett nytt vintips, det kommer bli spännande!
Kram Kajsa
Men mums! Gud så gott det lät! Jag älskar skaldjur men psoriasisen reagerar så hemskt på det. Fast det är det värt, ibland iaf.
Jag får nog googla efter en video men att göra eget smör lät kul. Det kan jag nog lura äldsta sonen att vara med på.
Kram
Wow, vilken dag ni hade i köket och vad gott ni lagade till. Jag älskar skaldjur.
Kram Carin
Så gott det såg ut, nu blev jag riktigt sugen.. Så gott, ursäkta förseningen jag missade dig i flödet..
Men Jisses så gott. Bilderna är magiska
Äääälskar gambas!! Brukar göra en enklare variant med olja och vitlök som vi har till en variant av Ceasarsallad (fast då med räkor istället för kyckling). Enda gången även dottern äter sallad 🙂