Det är fantastiskt trevligt när svärmor slängt in en hummer eller två i vår frys. Det gjorde hon nu i julas så det kändes dessutom väldigt trevligt igår när mannen laga till surf´n´turf till oss.

Har aldrig ätit surf´n´turf innan, men man har ju ätit både oxfilé och hummer var för sig. Men kombinationen igår kändes ju fantastiskt lyxigt. Dessutom tog vi fram en flaska Nicolas Feuillatte till. Hur bra känns inte det!!
Men först ut i köket, eller först till Ica för de sista detaljerna till maten.
Kökstjänst
Min sambo är en gammal kock och när han basar i köket vill han ha det på sitt sätt. Jag som amatör gör ungefär som han säger med lite modifikation. En jordärtskockspuré skulle fixas, en liten sallad, rödvinssås, vitlöksbröden preppades och oxfilén skulle grillas. Till sist griljerades hummern med en supergott vitlökssmör. Min del var att skala jordärtskocka och potatis, koka dem och göra en sallad. Annars var det mest att dricka rödvin och hålla honom sällskap i köket. Ja och så dukade jag bordet förstås.


Det skulle serveras oxfilé med jordärtskockspuré med rödvinssås och en liten grönsallad och lite vitlöksbröd. På toppen skulle det dekoreras med en vitlöksgriljerad hummer.
Som tur är har P gjort detta förr, så han dela och griljera hummern i grillpannan. Vitlökssmör både till bröd och hummern hade han förberett före. Dessutom steka oxfilén medium rare så den skulle smälta i munnen när vi skulle äta, det gör han med bravur.
Rödvinssås
3 Dl Röd vin
2 Hackad Schalottenlökar
1 Lagerblad
1 Kvist Timjan ( eller torkad Timjan)
3 Dl Kalvfond utspädd
1 Msk Rödvinsvinäger
Salt & Peppar
1 Msk Smör
Finhacka löken och fräs i en kastrull en liten stund. Häll på rödvin, timjan och lagerblad och reducera tills den tjocknar, tillsätt sedan fonden och koka ihop ytterligare. Smaka av med salt, peppar och rödvinsvinäger. När den fått rätt konsistens och smak, sila av löken och kryddorna.

När alla delar till middagen var klar, Rod Stewart tystnat i köket och rödvinet slut i glaset. Gick vi in i vardagsrummet och lyssnade på Frank Sinatra, hällde bubbel i glaset och började njuta av lördagsmaten med hummer och oxfilé – surf ´n´turf. Så fantastiskt gott, så lyxigt och härligt mysigt med mannen på tu man hand.

Efter maten var det dags för yatzi utmaning och klassiska råttfällan som fick tankarna tillbaks till fritids.
En skön lördag för oss. Hur var er lördag?
Kram Kajsa
Oj vilket lyx! Jag har aldrig ätit detta.
Men det låter ju hur lyxigt som helst.
Mysigt att stå med lite rödvin vid tillagningen också ?
Jag har aldrig ätit detta =) men det ser gott ut och säker dyrt som fan =) ibland måste man lyxa till det =)
Det finns en helt underbar krog som heter Oyster Bar här i Stockholm är är proffs på skaldjur. Att gå dit och äta skaldjursplaå är ett måste varje år. Så gott med hummer
Mums det lät gott!
Oh, herregud vad gott det där låter. Nu blev jag riktigt hungrig trots att det inte var så längesedan jag åt. Det där hade jag gärna smakat på.
Vilken mat ni har. Gillar skaldjur, gillar oxfilé. Lät helt amazing
Vilken lyx att ha en egen kok hemma som står för middagen det skulle jag själv inte klaga på. Förstår att han vill ha det på sitt eget sätt. Du din svärmor får gärna komma till oss också
Älskar hummer och älskar oxfilé, men har nog aldrig ätit det tillsammans när jag tänker efter… Det får jag försöka få till det här året, jag har ju ändå som nyårsmål att äta mer skaldjur 🙂 så det passar ju bra!
Lagom mycket arbetsuppgifter du hade förresten!
Här blev det en variant av Cesarsallad med vitlöksfrästa vannameiräkor (eller scampi som vi kanske lite slarvigt kallar dem). Också gott – och inom ramen av mitt mål!
Åh råttfällan tycker jag också är roligt att spela! Vad god eran middag lät och jag föredrar köttet medium rare det är gott 🙂
Va gott. Här blir de havsmat på fredag så jag längtar tack för rödvinsås tipset
Åh sådan lyx att ha en kok hemma som lagar maten 🙂 har själv aldrig ätit hummer men det ser gott ut 🙂
Ohh vilka västkustkänslor jag får över detta, =D, Dock gillar jag inte hummer, men det ser lockande ut
Halleluja vad gott…… Alltså…. ÅÅÅÅÅÅÅ får ju craving, måste på skaldjursbuffé!!!
Så gott det ser ut och vilken svärmor du har, en hummer i frysen vore inte helt fel. Någon gång får jag testa denna hummerrätt.
Hummer och oxfile två smaksensationer.
Kram Birgitta
En kombination som kanske inte är det första man tänker på, men nu vattnas det i munnen på mig.
Tack för inspirationen och ha det bra!
Hummer och oxfilé, det talar ju i och för sig för sig självt. Men den där stunden innan, med snack, skön musik och ett glas vin medan maten fixas – ja, det är ändå lite pricken över iet.
Allt gott!
Mia