När svärmor slänger in en hummer i frysen

Det är fantastiskt trevligt när svärmor slängt in en hummer eller två i vår frys. Det gjorde hon nu i julas så det kändes dessutom väldigt trevligt igår när mannen laga till surf´n´turf till oss.

Hummer på menyn idag och glas med rödvin till

Har aldrig ätit surf´n´turf innan, men man har ju ätit både oxfilé och hummer var för sig. Men kombinationen igår kändes ju fantastiskt lyxigt. Dessutom tog vi fram en flaska Nicolas Feuillatte till. Hur bra känns inte det!!

Men först ut i köket, eller först till Ica för de sista detaljerna till maten.

Kökstjänst

Min sambo är en gammal kock och när han basar i köket vill han ha det på sitt sätt. Jag som amatör gör ungefär som han säger med lite modifikation. En jordärtskockspuré skulle fixas, en liten sallad, rödvinssås, vitlöksbröden preppades och oxfilén skulle grillas. Till sist griljerades hummern med en supergott vitlökssmör. Min del var att skala jordärtskocka och potatis, koka dem och göra en sallad. Annars var det mest att dricka rödvin och hålla honom sällskap i köket. Ja och så dukade jag bordet förstås.

Dags att dela hummern
Dags att dela hummern, det överlåter jag till mannen
Delad hummer klar för vitlökssmör och griljering

Det skulle serveras oxfilé med jordärtskockspuré med rödvinssås och en liten grönsallad och lite vitlöksbröd. På toppen skulle det dekoreras med en vitlöksgriljerad hummer.

Som tur är har P gjort detta förr, så han dela och griljera hummern i grillpannan. Vitlökssmör både till bröd och hummern hade han förberett före. Dessutom steka oxfilén medium rare så den skulle smälta i munnen när vi skulle äta, det gör han med bravur.

Rödvinssås

3 Dl Röd vin

2 Hackad Schalottenlökar

1 Lagerblad

1 Kvist Timjan ( eller torkad Timjan)

3 Dl Kalvfond utspädd

1 Msk Rödvinsvinäger

Salt & Peppar

1 Msk Smör

Finhacka löken och fräs i en kastrull en liten stund. Häll på rödvin, timjan och lagerblad och reducera tills den tjocknar, tillsätt sedan fonden och koka ihop ytterligare. Smaka av med salt, peppar och rödvinsvinäger. När den fått rätt konsistens och smak, sila av löken och kryddorna.

Griljerad hummer
Griljerad hummer

När alla delar till middagen var klar, Rod Stewart tystnat i köket och rödvinet slut i glaset. Gick vi in i vardagsrummet och lyssnade på Frank Sinatra, hällde bubbel i glaset och började njuta av lördagsmaten med hummer och oxfilé – surf ´n´turf. Så fantastiskt gott, så lyxigt och härligt mysigt med mannen på tu man hand.

Surf and turf med oxfile, humer, rödvinsås, jordärtkockspure och ett vitlöksbröd

Efter maten var det dags för yatzi utmaning och klassiska råttfällan som fick tankarna tillbaks till fritids.

En skön lördag för oss. Hur var er lördag?

Kram Kajsa

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

16 reaktioner till “När svärmor slänger in en hummer i frysen”

  1. Oj vilket lyx! Jag har aldrig ätit detta.
    Men det låter ju hur lyxigt som helst.
    Mysigt att stå med lite rödvin vid tillagningen också ?

  2. Det finns en helt underbar krog som heter Oyster Bar här i Stockholm är är proffs på skaldjur. Att gå dit och äta skaldjursplaå är ett måste varje år. Så gott med hummer

  3. Oh, herregud vad gott det där låter. Nu blev jag riktigt hungrig trots att det inte var så längesedan jag åt. Det där hade jag gärna smakat på.

  4. Vilken lyx att ha en egen kok hemma som står för middagen det skulle jag själv inte klaga på. Förstår att han vill ha det på sitt eget sätt. Du din svärmor får gärna komma till oss också

  5. Älskar hummer och älskar oxfilé, men har nog aldrig ätit det tillsammans när jag tänker efter… Det får jag försöka få till det här året, jag har ju ändå som nyårsmål att äta mer skaldjur 🙂 så det passar ju bra!
    Lagom mycket arbetsuppgifter du hade förresten!
    Här blev det en variant av Cesarsallad med vitlöksfrästa vannameiräkor (eller scampi som vi kanske lite slarvigt kallar dem). Också gott – och inom ramen av mitt mål!

  6. Åh råttfällan tycker jag också är roligt att spela! Vad god eran middag lät och jag föredrar köttet medium rare det är gott 🙂

  7. Så gott det ser ut och vilken svärmor du har, en hummer i frysen vore inte helt fel. Någon gång får jag testa denna hummerrätt.
    Hummer och oxfile två smaksensationer.
    Kram Birgitta

  8. Hummer och oxfilé, det talar ju i och för sig för sig självt. Men den där stunden innan, med snack, skön musik och ett glas vin medan maten fixas – ja, det är ändå lite pricken över iet.
    Allt gott!
    Mia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *