Nötbars ett lite nyttigare mellanmål

På jobbet är jag ALLTID småsugen på något att äta. Jag brukar ha nötter, riskakor eller något liknande i min skrivbordshurts att ta fram när suget är som störst. Har jag inget i lådan, kan det lätt bli sämre val om jag är iväg och handlar. Som vi alla vet – handla hungrig och du handlar dessutom helt fel saker. Jag testade att göra egna nötbars hemma. Energigivande nötbars med nyttigheter med honung som sötningsmedel. Perfekt för mig som ett mellanmål.

Nötbars
Energi – mättande Nötbars. Busenkla att göra

Nötbars med ett bra innehåll

Valnötter är närings och proteinrika och klassas dessutom som supermat. De innehåller järn, B6, Magnesium, kalium och folat (som är viktigt för kvinnor i fertil ålder).

Hasselnötter har ett högt protein innehåll, omättade fetter och som dessutom ger en bra mättnadskänsla.

Sesamfrön har bra med proteiner, mineraler och ett högt innehåll av vitamin E.

Honung naturligt sötningsmedel som är bra för tarmen och tarmbakterierna.

Det här receptet har lite mer smak av salt och sting med sitt flingsalt och chiliflakes. En liten munsbit med sting som dessutom ger mersmak. Jag fick ut 10 bars som jag packade in i smörgåspapper och lade i en påse i kylen. Helt perfekt att sedan kunna plocka med ett nötbars om dagen till jobb. Hade jag tagit med fler så hade de tagit slut på en gång, för jag hade dessutom inte kunnat hejda mig.

Nötbars

2 Dl Valnötter

Två Dl Hasselnötter

2 Dl Sesamfrön

1 Tsk Chiliflakes

1 Tsk Flingsalt

2 Msk Rivet Limeskal

3/4 Dl Honung.

Hacka nötterna i en mixer till valfri storlek ( jag körde väldigt fint) och blanda därefter med övriga ingredienser och mixa ihop till en mjuk deg. Tryck ut på ett bakplåtspapper och kör på 175 grader 15-20 minuter. Dela i 10 bitar och lägg i bakplåtspapper. Förvara i kyl eller frys.

Ett nötbars är cirka 203 kcal

Degen utpressad på bakplåt

Ha koll på ugnen, själv så valde min ugn på 20 minuter att bränna den första omgången. Jag tittade ju dessutom inte alls till plåten under tiden, utan satt lugnt i soffan och pratade med dottern om allt möjligt. Bara att slänga i soporna och börja om igen. Gör om, gör rätt!

Nästa gång ska jag dessutom bara göra rätt! För detta var definitivt ett gott och bra mellanmål att ta med till jobb.

Kram Kajsa

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

13 reaktioner till “Nötbars ett lite nyttigare mellanmål”

 1. Det där sötsuget känner jag igen, perfekt att du har lite nyttigare alternativ så det inte blir något onyttigt. Måste testa göra de där nötbarsen.

 2. Jag har också gjort egna ng gång och ja jag fick dem inte i den konsistensen som jag ville, mina vart för mjuka, men ser ut som du fick toppenfina och goda

 3. Nyttiga hemmagjorda bars är alltid bra att ha till hands när suget sätter in. Ska testa ditt recept, det verkar smidigt. Och ha nogsam koll på ugnen 😉
  Ha en bra dag! Kram Birgitta

 4. Nötfärs är riktigt gott och jag har letat efter ett bra recept att testa. Detta ska jag absolut testa. Tack för receptet ❤

 5. Tack för tipset! Har ändå planerat att göra granola idag så då kanske jag gör en plåt bars också 🙂 Med lite ringlad choklad på så får jag kanske tom dottern att äta dem, haha!
  Ha en bra dag!

 6. Det här låter riktigt gott, men passar tyvärr inte mig just nu då det är en del points i.. Synd för de ser sjukt goda ut 😉 Sparar ändå receptet för man vet aldrig.

 7. Jag är också ofta sugen. Det verkligt jobbiga är att inte veta på vad. Så klarar jag inte av att gå hungrig heller. Måsta ha nått snabbt! De här ska jag testa! 🙂
  Kram Mia!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *