Ohyra i köket – Plattbaggar invaderar

Plattbaggar i köksskåp
Dålig bild, de är snabba som tusan, men de är överallt

Lagom avslappnade på semestern kom vi hem från stugan och upptäckte ohyra i köket som kryllade både på diskbänken och i skåpet. Bruna små ”räääliga” ( måste sägas på Skånska, betyder äckliga) djur. En hel Söndag ägnade jag till att skura skåpen med ättika. Tog en sväng till Ikea och bunkra upp med täta burkar till alla torra varor. Verkligen feja och dona här hemma. Efter ett par timmar såg det dessutom OK ut och jag tänkte – det här blev ju bra och fick in allt i skåpet igen. Phu!

Plattbagge – lånad bild

Tji fick jag, kavla upp ärmarna och börja om med min ohyra i köket!

Vi åkte ut till stugan igen och semestrade vidare. Kom hem en vecka senare och det var fortfarande djur i skåpet. Många svordomar och ett samtal till Anticimex som först frågade om storlek, färg, färg på huvudet, kropp och till slut efter alla frågor förklarade att det rörde sig om en plattbagge. Plattbaggen kommer med vårt spannmål in i hemmet, oftast med det ekologiska som inte är besprutat. Plattbaggen i sig är inte farlig för oss människor, men den förökar sig lavinartat. En hona kan leva i 3 år och dessutom hinna lägga 400 ägg och från larv till fullvuxen bagge tar det 25 dagar, så nu skulle det bli dags för att kavla upp ärmarna rejält. För Anticimex kommer inte ut förrän man gjort massor av saker:

Anticimex rekommendationer

Frys dina varor i en vecka – alla torra varor klarar frysen.

Värm minst en timme i 55 grader.

Lägg alla dina varor i burkar med tätslutande lock. Tänk – konservburk. Zipförslutning håller inte tätt! Det hjälper föga med att stoppa sina saker i en plastpåse. De kravlar sig in.

Dammsuga skåpen med borsten i alla hörnor och vrår, kasta dammsugarpåsen efteråt.

Hjälper inte detta, kan man få ringa Anticimex igen.

Frys torrvaror
Frys dina torr varor i en vecka

Kaos i köket och frysen full

In med torr varor i frysen. Med en liten frys har det tagit oss veckor att gå igenom maten innan de hamnade i plastburkar. Ugnen har gått varm i skift ( mer än 1 timme åt gången….dö ohyra!!) Skåpen har dammsugits. Köket sett ut som en krigszon med saker och kassar överallt. Det är inte roligt i dessa lägen med ett litet kök. Man blir trött, knäpp och galen!

Ett kaotisk kök
Kaos i köket…i Hela köket!

Tre veckor senare – nu var jag klar!! Ikea, fler burkar. Fylla skåpen, kolla var femte minut, kryper något?? Phu, det verkar bra, inga plattbaggar i sikt.

Dagen efter, djur igen!!!!! Men jag blir väl tokig!! Sitter en stund vid datorn och får syn på ångmaskinen jag lånat av min syster. Ut med sakerna igen. Nu jäklar ska jag ånga skåp…..

Ångtvätt
Tur man fått låna en ångtvätt av syrran

Ånga då, det kan väl göra susen

Det är många hörnor och vrår och det är dessutom varmt. Jag står till sent in på kvällarna, för det här görs inte i en handvändning. Ärligt talat så går det här projektet, ut med ohyra i köket dessutom mig lite på nerverna.

Jag har ångat skåpen flera omgångar, kolla efter en dag eller två, ångat igen. Ser bra ut, men så efter en dag eller två till så kommer ett djur trippande. Jag blir tokig!!! Ånga lite mer…trippedetripp, ett litet djur igen…….. NU är det dags att prata med Anticimex igen. När ska vi få ett slut på eländet??

Tjej Ångtvättar köksskåp för att få bort ohyra i köket
Det tar tid och det är varmt
Verkligen får man vara noga med alla springor i skåpen och i lådorna
Ångtvätt av köksskåp. Bort med ohyra i köket
Man får ånga mycket och länge i alla hörnor och vrår

Vem har ansvaret?

Ringer Anticimex som säger – Har din förening en försäkring hos oss??

Tar tag i bostadsrättföreningen som svarar, ohyra i köket ska du ta på din egen försäkring. Ringer mitt försäkringsbolag som säger att det ska gå på bostadsföreningens försäkring. Men herre Jesus, vad de ska vara krångliga. Ligger och surfar lite och det är dessutom inte uppmuntrande läsning hur de tar sig ut i hela lägenheten…det där vill vi INTE!! uppleva. Vad kan hjälpa nu då??

Sista rycket – Insektspray…nu jä…….lar

Kör sent en kväll in på Clas Ohlsson och köper ett insektsspray som ska döda snabbt och effektivt inomhus. Nu jäklar ska det sprayas. Burken tog slut för fort och dag två var det dags att införskaffa nya burkar, men då köpte vi annat märke men samma innehåll på Rusta istället.

Två flaskor insektspray för ohyra i köket och inomhus
Nu testar vi hur det fungerar med insektspray mot plattbaggar
Munskydd är ett måste

Nu har det gått en vecka sedan jag sprayade skafferiet sist och inget djur har synts till. Men hur kan jag vara säker? Jag tittar varje dag i skåpet, som en paranoid människa. Fastän ingen kan ge mig riktiga svar, hur man ska få bort dem? Anticimex säger dessutom bara att man ska städa, städa, städa som gäller när man har ohyra i köket. Så nu är det bara att vänta, titta, städa och hoppas på att vi dessutom slipper börja om igen.

Har ni några husmorstips?

Kram från en galen Kajsa

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

28 reaktioner till “Ohyra i köket – Plattbaggar invaderar”

  1. Här sitter jag kl 2 på natten!!! Börjar dagen med tripp till Ikea (under lönehelgen)
   Glasburkar I en uppsjö. Hem bära upp den skiten. Iväg och handla mat helt nya skafferi stor allt ska ta mig faaaan kastas! Röjer ur skåpet diskar burkar paketerar! Toksprutar ytdess I hela skåpet och låter skiten vara instängd ett tag, vad kan gå fel liksom?? Tänker packade plattbaggar är väl något oerhört intressant!! Tvättar bort sen sprayar jag med klorin… Glöm inte att det förmodligen inte är så jävla hälsosamt att andas in ångor av klorin och sprit (känner mig lite konstig) nu sitter jag i ett totalt kaos och googlar. Fyfaan hörde något o. Rödcederträ, tror jag har sån olja någonstans. Har även läst att täta skåpet springor med silikon, så imorgon ska det också köpas!!! Alltså pallar inte längre, aaa just det ”radar” finns i Pennformat också. Hoppas du är av med skiten nu, det är verkligen inte kul

   1. Lider med dig, för det är f….n inte roligt någonstans. Stort jobb, kämpigt. Vi har inga plattbaggar kvar men tro mig, jag är livrädd att de kommer tillbaka. hade nyligen en stängd IKEA burk med några olika mjöl där det kryllade små djur. Slängde hela burken! Tur är att den var bra försluten och de inte kunde ta sig ut.
    Lycka till!! Ge inte upp!
    Kram Kajsa

 1. Men hu, vad äckligt! Förstår din noja fullständigt och beundrar din uthållighet, där ligger jag i lä. Stort lycka till, jag håller tummarna!

  1. Hej Johnny, Jag använde mig av Raid Insektsspray för inomhus. Det var spiken i kistan kan man säga. Fick köra två runder med sprayen, men än idag tittar jag lite extra i skåp och lådor. Tror dock att man får köra alla steg i processen med grundlig städning, frysa varor, slänga och lägga i burkar och spraya…ja även ångningen gjorde mycket.Envishet och inte ge upp är också ett måste för att besegra dem. Många gånger ville jag bara ge upp och strunta i det, för det tog mig många veckors slit.
   Lycka till, Kram Kajsa

 2. Läste detta nu, har exakt samma bekymmer…vi har hållit på sedan i vintras…idag hittade jag nya i knäckebrödsburken…den tättförslutande..:((((

  1. Hur gick det för Er, Lena?
   Jag har just nu alla torrvaror I frysen och tomma skåp. Började ånga idag…
   Har ni fått bort era? Hur gjorde ni?

   1. Det var verkligen som ordspråket säger enträget vinner. Jag fick ånga två omgångar innan jag fick bukt på elendät. Idag ett år senare är vi fortfarande djurfria.
    Lycka till och ge inte upp.
    Kram Kajsa

 3. Hej! Vi har samma problem! Har nu tömt hela skafferiet och slängt infekterade och äldre varor, kört med rapidspray 3ggr och torkat med ättikarengöring men ändå har vi hittat nya!! Det känns övermäktigt men ska som ni skriver inte ge upp och köpa mer spray och få ihjäl dom! Läste att dom inte gillar kyla så har även haft öppen fönster nu i November och då verkar dom inte våga sig fram men kan ju samtidigt inte leva med öppet fönster..håller tummarna.

 4. Hej! Uuhaaa, jag hittade din tråd iom att jag har fått plattbaggar… SLÄNGT hela skafferiet, dammsugit, hittade dom i köksplafonderba.. Ööööverallt. Hur blev resultatet med insektssprayerna?

  //sitter i samma båt

  1. Sprayade i ett par omgångar och sedan blev jag till slut av med dem. Det är nu ett år sedan som de försvann. Har det mesta i plastburk och kollar alltid mjölpaket i butiken innan jag köper hem dem. Köper mindre ekologiskt, då där är störst risk att få dem därifrån.
   Det är ett jobbig ohyra som är supersvårt att bli av med, men det går! Ge inte upp!!
   Kram Kajsa

 5. Hej!
  Oj vi är mitt upp i denna Cirkus , med dessa oönskade hyresgäster, plattbaggarna. Tack för en väldigt rolig och informativ text i ämnet ”plattbaggs jakt” man kunde ju få skratta mitt i allt elände.
  Mitt i all förberedelse inför jul med bak och pynt. Blir man värsta ghoost busters istället med sikte att utrota i värsta Rambo stil 😉
  Vi har gått igenom precis det som ni. Vi har bott på landet under våren och sommaren och odjuren hade väll fått rå sig i skafferiet.
  Och upptäckte dem när vi flyttat hem och jag skulle höst städa skafferiet.
  Sen har vi gjort i princip precis som ni. Slängt nästan rubbet, srädad sprayat med Raid, var och köpte ångtvätt i lördags så alla skåp, lådor och springor har blivit ångade. Mannen har tom tagit bort listerna på golvet och vi har också slått bort hyllorna i skafferiet för de inte dkall kunna gömma sig i springor.
  Har tom målat skåpen vita invändigt.
  Allt i hela köket som fanns är diskat och rensat och står i ett annat rum för att invänta att kunna sättas in, men inte förän alla baggar dött och krypit fram . Trotts allt detta och tomma skåp har vi tagit kol på några varje dag som kommer fram ur nåt skrymsle.
  Så vi får se när vi helt vinner slaget lver dessa odjur.
  Får väll försöka ånga en om gång till i morgon. Och fortsätta måla skåp. Så här fint jul städat i köket har det då aldrig blivit 😉🤗

  1. Heja, heja! Ja det är en ganska tröttsam jakt med mycket förtvivlan. Men ge inte upp, ni kommer vinna till slut.
   Kram Kajsa

 6. Usch! Hittade hit då vi också fått plattbaggar. Uppmärksammade inte det förrän idag, då jag skulle baka. Tog fram mjölet, och såg först svarta insekter. Tittar lite mer och ser små larver 🙁 Så mjölpaketet, havregrynen som stod jämte och också var infesterade, samt rispåsen, också den med hyresgäster, åkte ut. Damsög skåpet och nu verkar det inte vara några som syns iallafall.

  Tack och lov för att dessa tre stod längst ner i ett skåp, på andra sidan köket, jämfört med resten av torrvarorna. Kanske slipper vi att de tar sig runt? De verkade mest finnas i påsarna nämligen. Ska sanera imorgon på riktigt iallafall. USCH!

 7. Har fått in mängder med baggar i skafferiet, och vet knappt hur man skall bli av med dessa, upptäckte en dag några baggar i ett mjölpaket och började då rengöra skafferiet när jag fick en hel arme av dessa små baggar bland mina torrvaror.

  Har kastat allt så mat för flera hundra hamnade i soporna , har aldrig varit med om något liknande under de många år jag har bott i lägenheten.
  Försöker ta död på de med rengöringsmedel vilket fungerar väldigt bra (Seventh Generation) men behöver bli sv med de permanent så vad skall man göra?

  1. Det är ett gissel när man väl får in baggarna. Jag testade först frysa, städa men la inte allt i burkar. Fick köpa en massa burkar och börja om. Köre ånga och insektsmedel ett par vänder innan jag fick bukt med dem. Nu..peppar, peppar har jag inte haft dem i skåpet på ett par år. Men jag grät nästan, för det är lite övermäktigt.
   Kämpa på! Ge inte upp!
   Kram Kajsa

   1. Håller på med detta elände nu och har kört på med Raid.
    Hittar dock ingen bra instruktion hur man gör efter man har sprayat..
    Ska man låta medlet ligga kvar i skåpen(hur länge?) eller ska detta torkas bort ganska på direkten?

    1. Ja, det var verkligen ett elände som gjorde mig gråtfärdig. Som du läste testade jag många metoder. Rad var min lösning på problemet, jag spraya, lät torka, sprayar igen, lät torka tills det inte kom fler. Tyckte det tog någon dag att se. Torkade inte av det utan lät det bli kvar. Vågade inte ta chansen.
     Kram Kajsa

 8. Hittade också hit för att vi haft mjölbaggar/plattbaggar.
  Vi hade Nomur som sanerade köket nu i juni. Lät medlet vara i 3 v. Sedan frös vi det mesta innan vi la in det igen. Har även kastat sååå mycket 🙁
  Har köpt glasburkar med lock till mycket av varorna. Men idag 7 aug (nästan 2 mån efter) så har jag hittat några döda i skafferiet samt 1 larv och 1 levande i buljongförpackningen. Har städat ur flera gånger, dammsugit osv. Och kastat angripna varor. Får panik!!! Vad ska man göra?? Kontaka Nomur igen?

  Tacksam för hjälp!

  Vänligen
  Isabelle

  1. Hej,
   Som du läste har jag testat flera olika tillväga gångsett då inte Anticimex kunde göra något. Det är och var ett ganska jobbigt arbete då de lägger många ägg och förökar sig fort. Du får inte ge upp utan kämpa.
   Kram Kajsa

 9. Idag kom de och sanerade min lägenhet. HELA lägenheten! De är överallt! Sovrum, badrum. Raid sprayen hjälpte förvisso något men dem var så många och överallt att jag orkade inte mer och tog dit saneringsfirman Nomore. Det sjuka att det är så mkt i takplafonderna. Jag rensar ur där nya baggar dagligen. Och de gillar vara under saker på golvet. Under kassar o dylikt, och de kryper in i allt som står där! Usch usch. Hoppas verkligen nu att saneringen hjälper.

  1. Fy katten att få det i hela lägenheten. Jag förstår du tillkallat saneringsfirma för det du berättar är ju övermäktigt. Hoppas du får bort ohyran för alltid.
   Kram Kajsa

 10. Uii är mitt i det hela har torkat å torkat dammsugit tvättat köksmatta. Kastat mat. Har inte sett nån bagge sen i em. Jag har blitt nojig… killar på hela kroppen. Går med ansiktet å tittar på golv å skåp flertal ggr om dan.

 11. Jag håller på nu för fullt och sprejar och dammsuger och torkar här hemma. Puh! Plattbaggarna har spridit sig i hela lägenheten, först var de i skafferiet och vid diskbänken. Det värsta var i storpack riset som jag hade köpt någon månad innan. Jag kastade alla torrvaror i skafferiet och inhandlade glasburkar, och in med nya torrvaror i frysen. De jäklarna är idag i tvättkorgen och i toaletten, är rädd att de ska sprida sig till garderoberna och i våra sängar. De letar mat så vi äter bara i köket. Tur att det finns medel som tar kål på dem, det dyker upp nya som dött hela tiden inne i alla skåpen. Vilken mardröm!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *