Ost på en bricka eller en galen sport i backen

Jag är svag för en god ost och charkbricka med en massa gott att välja på. Ost, kex, marmelad, skinka, korvar, salami, cocktailkapris, oliver…jag tror jag kan fortsätta en bra stund till. I kombination med ett gott glas vin eller varför inte ett glas champagne. Då är det dessutom nästan helt oslagbart.

Ost och chark bricka med två glas rosébubbel till

Trots att jag inte är förtjust i ostar gjorda på får eller getmjölk så finns det fortfarande en uppsjö med goda ostar att välja på. Det finns cirka 2000 ostsorter i hela världen och med många ostbutiker i stan har vi mängder av spännande ostar kvar att smaka av.

Mindre serveringsbräda

När man gör en ostbricka ska man kombinera ostar med lite olika styrka, mögelostar, mjukostar eller med det som man gilla bästa själva. Man beräknar cirka 60 gram per person per ost. Själv kör jag oftast några mjukostar, brie, Kalterbach Creamy, Fransk Bondost, Vesterhavsost och Parmesan. Till osten har jag gärna lite honung, då ost och honung i kombination…is to die for! Kex, ost och även en god marmelad är ju aldrig fel.

Rödlöksmarmelad perfekt till ost

4 Rödlök, tunnt skivad

Smör eller olivolja att steka i

1 Tsk Strösocker eller honung

1,5 Tsk Rödvinsvinäger eller balsamvinäger

Salt & peppar

Fräs den skivade löken mjuk, tillsätt därefter resten av ingredienserna. Puttra ihop till en seg marmelad i cirka 4-5 minuter. Smakar dessutom gott även med timjan i.

Ost och chark bricka
Charkbricka och ostbricka hos Ost & Vänner

Ost är dessutom beroendeframkallande (genom ämnet Kasein) och helt ärligt vem kan ta endast en liten bit ost? Inte jag i alla fall.

8 roliga fakta om ost du kanske inte visste om

Äldsta Osten som är hittad och som fortfarande är intakt är cirka 3200 år gammal i Egyptiern. Dock har man tillverkat ost i över 7000 år.

I Kanada tillverkade man den tyngsta osten på jorden, den vägde 26 kg!! Men den tyngsta Ostskulpturen vägde däremot nästan 700 kg! En riktig tungviktare.

Dyraste osten i världen heter Pule och tillverkas av Åsnemjölk i Sibirien. Den kostar 1200-2000 kr per kilo. Älgost kostar däremot endast 840 kr per kilo och mjölkas under två timmar i total tystnad.

Värst stinkande ost heter Vieux boulogne från Frankrike.

Ost har använts som kanonkulor i en militärstrid. Motståndarna blev så rädda för detta nya vapen att de drog sig ur striden.

I Sardinien, Italien finns den förbjudna osten Casu Marzu som är fylld med ostfluglarver. När man dessutom äter osten bör man täcka för ögonen då de kan ”hoppa” 15 cm.

De fyra ovanliga banker i Emilia-Romagna regionen tar emot ost som säkerhet för lån. Ett 40 kilo osthuvud motsvarar cirka 300 Euro. Vilken bank!

På romartiden ansågs det att man även blev modig av Lejonost. Tufft jobb att fixa den osten.

Ostrullning en galen sport i England.

Varje vår på Copper´s Hill i Brockworth, Glouchester deltar folk från hela världen i den årliga ostrullningsevenemanget. En sport från 1500 talet som är högst lika viktig idag speciellt bland byborna.

Galen sport i England Ostrullning
Ostrullning – lånad bild
Vinsten är en ost och ära
Ostrullning Lånad bild

En ost med en vikt på 90 kg rullar nerför i en backe med 90 graders lutning. Varpå alla deltagare ska jaga nerför backen för att först komma i mål. En kaotisk, galen sport som orsakar många benbrott, hjärnskakningar och stukade leder. Osten, ja den rullar på i 110 km /h så ni kan förstå att det går undan, den når mål på 12 sekunder.

Har ni inte sett tävlingen innan så leta upp ett klipp på Youtube så får ni se…helt galen!

Kram Kajsa

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

11 reaktioner till “Ost på en bricka eller en galen sport i backen”

  1. Ah, så ost är beroendeframkallande! Det förklarar ju varför det är så svårt att sluta äta när det står en ostbricka framför en 😀
    Älskar Manchego – så jäkla gott! Och så finns det en tryffelost från Snowdonia (på Willys) som är galet god. En cheddar som passar finfint till chips 😀
    Det får kanske bli ostbricka till helgen, hehe!

  2. Att ost är beroende framkallande visste jag. Däremot hade jag ingen aning om att ost i vissa regioner är värt sin vikt i guld. Eller iallafall i euro. Den där fluglarveosten låter fullständigt jätteäcklig…

  3. Vad mycket ostfakta du kommer med. Ryser bara jag tänker på larver i osten. Jag älskar plockemat i alla dess former, så tapas, mezes eller en helt vanlig ost och charkbricka är det bästa för mig.

  4. Ost och charkbricka går inta att motstå och det är svårt att sluta äta. Det salta och krispiga tillsammans med någon söt marmelad. Riktigt gott!

  5. Ostbrika är det bästa så gott med en massa olika ostar och lite frukt och kex hade dock ingen aning om att ost var beroende framkallande 😊

  6. Älskar att äta ostbricka! Kul med dina fakta om ostar, såg faktiskt en dokumentär på Netflix där de hade konstigaste/extremaste sporterna och då var ostrullningen med.

  7. Jag har aldrig testat ostbricka men blir sugen på att göra det (dina inlägg brukar ha den effekten) Kul med lite rolig fakta också, galet att det finns en ost som är 7000 år! Så coolt. Ha en fin vecka nu, kramar 🤗

  8. Ostbricka är så gott och din ser ju helt fantastisk ut 🙂
    Vilken intressant fakta om ost, hade ingen aning om något av det 🙂
    Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *