Ostron är något som man antingen tycker om eller något man verkligen har något emot. Det är slemmigt och konstigt, men kan ändå vara så fantastiskt gott. För att få ostronet gott så finns det olika sätt att äta den på.

Ostronet äts direkt ur skalet och ska öppnas med stor försiktighet. Så det är ytterst viktigt att man skyddar handen du håller ostronet som ska öppnas i. Håll skalet i en handduk, så du inte skär dig med den skålformade delen nedåt och den flata delen uppåt. Det är dessutom viktigt att Ostronet är levande och skalet slutet. Om det är lite öppet, kan man knacka lätt på skalet och det ska då sluta sig åter igen. Om det inte sluter sig, så är det helt enkelt oätbart. Ostronet ska dessutom dofta friskt hav och tång, då är det bra.

Så här äter du Ostron
Lukta på det
Häll på topping
Slurpa!

Tre Olika toppings till Ostronet
Rödvinsvinäger + finhackad Schalottenlök
En skvätt Citronsaft
Tabasco + finhackad rödlök och en skvätt citron
Passar dessutom fint till Champagnen eller ett glas krispigt vitt vin.

Om du är lite novis så kan det vara enklare att äta Ostronet gratinerat istället t.ex. Gratinerat Ostron med Vitlök och persiljahttps://www.godare.se/recept/a/OrK76V/gratinerade-ostron-med-vitlok-och-persilja
Jag säger skål & slurp på er idag på Ostronets dag, låt den hala ”jä…len” slinka ner till en sipp champagne. Ta sedan ännu en sipp champagne i skalet och njut!. Själv ska jag bara till frissan först, sen får det bli en bubblig skål och ett slurp även hemma hos oss.
Kram Kajsa
Toppenbra recept för de som verkligen älskar det, men jag har förvisso ej testat så ska inte säga egentligen att jag inte gör det. Dock tror jag att som du säger att det är för slemmigt för min smak,
Jag har aldrig ätit ostron. Det kanske jag ska prova nångång i framtiden.
Jag har testat ostron på de finaste ställena i stan. Och halvågg ostron kurs med köksmästaren på Grand men nej och åter nej ostron är inte min grej. Även om det lär vara bland d et flottaste man kan äta så avstår jag dem.
Men visst det det flott ut när de kommer inte och slörpas ner följt av fin bubbel.
Ingen hit tycker jag, fast jag har provat det ett par gånger.
Kram Carin
Jag har bara ätit det en gång (och inte riktigt uppskattat) men det är för tidigt för att säga att jag inte gillar 🙂