
Vet inte varför min dragningskraft till Frankrike är så stor. Kanske är det för det är ett sådant romantiskt land? Fylld med god mat och goda viner? Bondromantiken, kulturen eller vad?? Idag råder vi bot på längtan och lagar grytan pot au feu.

När jag var 7 och 9 år var vi i Tignes. Där och då var det att leka Ingemar Stenmark i backen, fascineras av de pälsiga moonbootsen som de vuxna bar och drömmen om de gulliga pälsdjuren i skyltfönstret som lockade. Då hade jag verkligen inget intresse för mat.

Som vuxen har jag varit i Frankrike två snabba turer. På hemvägen från Florence så mellanlandade vi i Paris i 23 H. Ett knappt dygn fyllt med sevärdheter, dingla med benen vid kanten till Seine men även att slå oss ner på ett litet hörnbistro i Montremart för ett glas vin. Andra gången var en dagsresa till Champagne för champagneprovning på två Champagnehus och även ett besök hos kultförklarade Madame Salvatori. Vilken resa!

När man nu inte är i Frankrike på resa, så kan man i stället låta sig på de franska smakerna hemma. På spisen puttrar en gryta – Pot au feu och på radion sjunger dessutom Edith Piaff. Vi insuper känslan av att vara där fast vi är här. Pot au feu anses dessutom vara en national rätt som hedrar bordet för både fattig och rik, kärnan i det franska familjehemmet. Det får bli kärnan i vårt hem också.

Pot au feu
1 kg Högrev med ben
2 St. Morötter
1 St. Fänkål
2 St Gula lökar
8 potatisar
2 Tsk Timjan
150 Gram bönor t.ex haricots Vertes
1 Purjolök
2 tsk Salt
4 Msk hackade färska örter t.ex persilja, gräslök, körvel
Lägg högrevet i en gryta och skölj under rinnande vatten. Täck med kallt vatten och koka upp. Häll av vattnet och skölj köttet igen och täck sedan med vatten 3 cm ovanför köttet. Koka därefter upp igen och skumma av.
Skala lök och morötter. Skär moroten i slattar och löken i halvor. Lägg ner i grytan, krydda med salt, timjan och lagerblad. Sjud därefter i 1,5-2 timmar eller tills köttet lossnar från benet. Tillsätt vatten under kokningen så det når 3 cm över köttet.
Skär potatisen i bitar, fänkålen i klyftor och ansa bönorna. Ta upp lök och morötter och lägg ner potatis, fänkål och bönor, koka dem mjuka. Ansa sedan purjolöken och skär i stora bitar. Tillsätt den mot slutet av grönsakernas koktid. Ta därefter upp köttet och skär i bitar för att sedan lägga tillbaka i grytan igen. Lägg ner örterna.
Vill man dessutom göra en hel dag i franskt tema så kan man starta med frukost bak på morgonen, varm choklad på balkongen, boule i parken och dessutom en mustig gryta på kvällen. Då kör ni en vacation in a box dag likt denna.

Mer om Lenas semester i Frankrike kan ni läsa om här: Jura – Beaujolais – Loire/ Sancerre – Les Avises
Eller kanske bara krypa upp i soffan och titta på film med fransk touch.
Njut av dagen, vartän den bär med dig!
Au revoir Kajsa
Frankrike har aldrig riktigt lockat mig. Min bästa kompis när jag växte upp var ALLTID i Frankrike och när vi slutade nian så ”tågluffade” hon och jag ner till Rivieran där vi mötte upp hennes föräldrar. Vi hade Interrailkort och allt 🙂 Jag kunde inte ett ord franska och var lika stressad varje gång vi skulle hälsa på någon då jag aldrig mindes vilken kind som skulle pussas på först, haha!
Sedan var jag i Paris med ett tjejgäng när jag gick på högskolan, men kunde inte mer franska då, ha ha!
men ohh så härligt du beskriver det och nu läntar man ju att resa och tills man har semester med dessa rader =D
Frankrike har aldrig lockat mig, men var ändå på en tjejresa till just Paris. Ingenting av det jag trodde stämde så nu hoppas jag vi kommer iväg till Paris i april 🙂 En fantastisk stad.
Jag har en stor längtan efter att få uppleva och leva nya saker och platser hela tiden just nu. Inte så konstigt kanske. En dröm jag har är att åka runt och göra hela Italien
Har bara varit i Frankrike två gånger på helt olika ställen och bara över en dag också. Men det jag såg på de ställena var vackert. Det var i Biarritz och Born.
Ha en fin måndag.
Kram Carin
Jag har aldrig varit i Frankrike men det skulle vara väldigt häftigt att åka dit!
Grytor är verkligen så gott tycker jag för man kan göra så många olika varianter. Och denna gryta såg ju så god ut😍När kom ditt intresse för matlagning?
Tack för den bildliga resan till Frankrike. Grytan låter riktigt smarrig.
Jag känner också mycket för Frankrike.
Tror det började när jag i 7:an började läsa franska och blev mer intresserad av landet.
Sedan dess har jag vistats mycket i Frankrike och bott där några månader.
Språket, landskapet, kulturen, maten och vinet drar verkligen.
Hoppas du kan besöka landet snart.
Vinresa till Frankrike vore nåt, men även Paris. Det får jag nog planera in i framtiden.