Jag fick en kurs i ”prova-på-pralinverkning” av min syster i julklapp. En dag i början av februari var det dags att åka till Chokladserenad i Stora Råby där vi skulle lära oss allt om choklad.

Just den dagen kände jag mig i mitt esse och det kändes hur enkelt som helst att göra praliner och kul var det! Men från att entusiastiskt ”prova-på” till att bli en Pralinmästare? Njaa… inte än
Vi fick lära oss hur man skulle temperera chokladen och vi fick lära oss om formar, fyllningar och överbliven choklad. Jag måste säga att efter över två timmars pralin tillverkning så kände jag mig som en mästare. Hå hå ja ja…

Efter någon dag hemma så var det jag som sprang och köpte mig en egen form. Här skulle det göras praliner innan jag glömde bort hur man gjorde.
Jag köpte min på Kitchen Lab här i Malmö och de har även web butik och en fysisk butik i Stockholm. Men med facit i hand så skulle jag valt en annan form att börja med.

Skall man göra praliner så behöver man följande, sedan är det bara att sätta igång.
- En pralinform
- Choklad
- Någon form av fyllning att fylla pralinerna med.
- En stabil stor skärbräda
- Spatel
Det finns säkert tusen olika sätt att temperera choklad men jag fick lära mig på detta sättet. Stoppa in chokladen i mikron och värm tills den smälter. Häll därefter ut chokladen på skärbrädan och vänd runt den med spateln tills rätt temperatur uppstår. Det är här det kan bli lite klurigt och framförallt så blir det kladdigt!
Så sätter vi igång
Jag fick lära mig att sätta spateln med choklad precis under underläppen. Känns det kallt så är temperaturen rätt men känns det fortfarande varmt så får man ta en vända till.

Jag gjorde dessa till min svärmor för att ge dem till henne på Eid el fitr och jag valde rosa pulver för hon tycker om rosa. Så med en tesil strör jag pulvret i botten av formen.

När chokladen har rätt temperatur så häller man den i formen och vänder sedan formen upp och ner så överflödig choklad rinner ut igen. Man vill ha ett skal liksom. Sedan sätter man in formen i kylskåpet i cirka 20 minuter.
Vad skall man sedan fylla pralinen med? Jag gjorde vit chokladtryffel som jag smaksatte med vitt portvin.

När man fyllt skalen så sätter man in formen i kylskåpet igen så det stelnar. Man måste ju ha en botten med så då värmer man chokladen igen och kör samma procedur med tempereringen. När man fått rätt temperatur på chokladen så häller man den över fyllningen och kör in den i kylen igen,

Ni ser? Det är himla kladdigt att göra praliner och det får man vara beredd på och speciellt när man känner efter om chokladen har rätt temperatur.
Efter sista kylningen så är det dags att skrapa rent formen lite så att man kan få ut de små rackarna från formen.

Men ni ser ju? Det är inte sådär jättesnyggt men det är botten av pralinerna och de kanske inte behöver vara sådär jättesnygga…
Pralinmästare? Njaa… inte än
Att välja en bra pralinform av god kvalitet är en god idé för när man skall banka ut pralinerna så skall formen inte spricka. Det kan nämligen behöva bankas både en och fyra gånger innan man får ut alla praliner.

Jag älskar choklad i alla dess former och allt som man kan göra med det. Vad tror ni om att en dag kunna göra den här desserten som vi fick i Istanbul?
Det är inte helt lätt att göra egna praliner men det är jäkligt kul och som sagt… övning ger färdighet.
Kram, Lena
Oj vad du är duktig som försöker. Det låter inte helt lätt men du är grym som försöker. Jag hade lätt ätit upp chokladen som blev över 😉
Det är säkert svårare än man tror. Men säkert kul att prova på ? Jag hade bara ätit upp allt ?
Men så gott med choklad ?
Wow – så roligt!!! Måste säga att jag tycker att du lyckades riktigt bra! Får se om jag också vågar mig på detta framöver – ser verkligen roligt ut att tillverka sina egna praliner! Kram och ha en fin torsdag ?
Men ohh så mysigt och gott och vilken rolig julklapp
Åh så gott med choklad! Älskar all form av choklad!
Men… jag vet inte om jag har tålamod till att göra praliner. Fast kanske nått man skulle prova nån dag.
Dina blev iaf himla fina!
Åh wow! Jag hade nog aldrig gett mig påa tt testa…! Vad duktig du är!
Kram/Maria
Vad roligt!
Tycker du redan verkar vara en mästare!
Ha en fin helg!
Åh det skulle verkligen vara så kul att få testa på att göra praliner, vilket pill men så kul :> Tycker de blev fina!! <3
Vilken rolig julklapp. Ser verkligen jättekul ut och gott ut 🙂
Kram