Qualitets kontroll i köket

Qualitets kontroll i köket görs ofta hos oss. Alltså… slickar i mig sista smeten från visparna, provsmakar på bulldegen, tar en sked sås eller två….

Som barn älskade man att hänga i köket när mamma bakade. Då visste man att man skulle få slicka skålen efter baket. Och min mamma bakade ganska ofta, en riktigt bullmamma. När mina barn var små hade de inte samma tur eftersom jag fortfarande gillade att slicka skålarna efter baket själv.

Qualitets kontroll när man smakar lite på smeten efter baket
Vem gillar inte visparna efter baket?

Jovisst, såklart fick även de slicka i sig av smeten, men fan…den där sista smeten den vill jag ju ha!

Qualitets kontroll i köket

Nu bakar jag däremot inte jätte ofta längre sedan mannen gick och fick diabetes och jag själv dessutom har gått upp någon klädesstorlek. Men vår qualitets kontroll består ändå. Dock i form av att smaka av såsen, kanske nibbla på en bit kött eller sno en bit salladsost när man ändå liksom passerar salladsskålen.

Gör jag en sås, gryta eller dressing går jag ofta i väg med en sked med mat till min sambo mitt i matlagningen för att han ska få smaka. Kanske han kommer med någon idé av vilken krydda jag glömt eller så småler han bara så där fånigt för att han tycker det är gott. Sambon gör också små tester tillbaka till mig och jag gapar som en liten fågelunge. Vilket är ganska modigt eftersom jag är lite kräsen. Man vet ju dessutom inte vad det är man ska smaka alltid.

Hallongrädde på en sked
Detta smakar riktigt bra att provsmaka jordgubbsmilkshake – fluff innan det är klart

Här kommer ändå ett recept på en kaka där man kan göra kvalitetskontroll på degen flera gånger…. Sega, smöriga och smakrika. Dessa provsmakade jag hos Lena och så tog jag med mig receptet hem.

provsmakat sega Bondkakor
Provsmaka bondkakor är inte helt fel…

Sega Bondkakor

1 Dl Sötmandel med skal

100 Gram Smör

1 Dl Strösocker

2 Dl Mjöl

1-2 Msk Mörk Sirap ( går även med ljus)

1 Tsk Bakpulver

Mixa mandel men inte för fint. Blanda därefter ihop alla ingredienserna till en deg. Rulla som en korv och plasta in tight omkring och lägg i kylen tills den är hård. Sätt ugnen på 175-200 grader. Skiva i 0,5 cm tunna skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Lägg den glest då de flyter ut när de gräddas. Platta dem något och grädda därefter 10 minuter.

Hur ser er qualitets kontroll ut där hemma?

Låter ni era barn få vispen eller skålen med smeten efter baket eller snor ni åt den till er själva?

Kram Kajsa

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

6 reaktioner till “Qualitets kontroll i köket”

 1. Jag provsmakar nog för lite hihi.. min man provsmakar för oss bägge 🙂 Vill ju ändå att maten ska smaka bra, och då måste man testa lite eller hur 🙂 Slicka skålen är galet gott, även för mig som är vuxen, Även där håller sig mannen framme.

 2. Självklart så är även jag en duktig provsmakare eller Qualitets kontrollare som du kallar det. Minns när jag var barn att jag och kompisarna ibland bara gjorde smet för att mumsa på.

 3. Klart att man måste smaka av! Att få slicka vispar och skrapa ur bunken är fortfarande en höjdpunkt här också, det hör liksom till.

 4. Klart man måste provsmaka på det man gör i köket så att det blir bra 😉.
  Gjorde chokladbollssmet när jag var liten och bara åt som den var utan att göra några chokladbollar 🙈.
  Tack för receptet.
  Kram Carin

 5. Klart man måste provsmaka. Som alla andra här så provsmakar jag av det jag lagar. Det är liksom ett måste. Och när sambon min lagar mat brukar han även provsmaka och låta mig smaka också 🙂

 6. Oh yes ! Det minns man mycket väl att man stod där och väntade på att man skulle få både slev och skål. Jag bakar ju typ aldrig men sonen och jag har delat några gånger på det goda 😊

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *