Rotfruktspytt med kassler är en pytt i panna som faller mig i smaken. En del säger att pytt betyder småsaker, så med andra ord småsaker i en panna, andra säger att pytt betyder putt som att putta ner några saker i pannan. Oavsett så är det en enkel, fantastisk rätt som dessutom går snabbt att svänga ihop.

När mannen gör pytt i panna så brukar han ta lite av varje som han sparat ihop. Det kan vara lite kyckling, korv, kött. Blir det en kycklingfilé, korv eller köttbit kvar efter en middag fryses det in till framtida pyttipannan. Så det blir en bra frysrensning när den tillagas och så slänger man ingen onödig mat. Men den här gången så var det ju jag som lagade mat och då blir det något mer nytt och oprövat – rotfruktspytt med kassler och en pepparotsdressing till. Mannen han åt två portioner med ett stort leende på läpparna. Då vet man att man har gjort bra ifrån sig. Själv blev jag också väldigt förtjust i rätten, så den hamnar i receptpärmen för fler gånger. It´s a keeper!
Rotfruktspytt med Kassler med Pepparrotsdressing
2 Portioner
150 gram Morot
75 Gram Rotselleri
150 Gram Kålrot
1 Skivad rödlök
1/2 Msk Fond + 1 Dl Vatten
150 Gram Kassler
Hackad persilja
Skala och tärna rotfrukterna, stek på hög värme tills de fått färg. Sänk värmen och stek tillsammans med löken ett par minuter. Tillsätt vatten och fond, låt därefter det sjuda under lock tills rotsakerna mjuknat. Vänd ner tärnad kassler som får bli varma. Smaka av med salt och peppar och rikligt med persilja.

Pepparrotsdressing
1 Dl Turkist Yoghurt 10%
1 Msk Riven pepparrot
salt & peppar

Det var en rätt som kändes – tjof-tjof-tjof så var den klar att äta. Det gillar dessutom jag, speciellt på en vardag. Den är ju dessutom lite mer nyttig när man utesluter potatis och så kan man göra dressingen ganska lätt beroende på vilken yoghurt man använder.

Ett annat gott recept på rotfrukter är rotfruktsrårakan, den är lite ”meckigare” att göra, men så värd besväret.
Smaklig spis!
Kram Kajsa
Jag har aldrig reflekterat över namnet men hört att många säger det för att det är typ rester i maten. Därav pytt.. tycker det är helt okej att äta men ingen favorit.
Så gott med pyttipanna, tycker det är en underskattad rätt! Vi gör det ganska ofta här hemma och det är så lätt att variera 😊
Skrev idag på bloggen att jag testade er rostbiffsallad igår och den fick verkligen tummen upp! Och nu vet jag ju vad jag kan göra med pepparroten jag köpte – dressing 🙂 Älskar pepparrot men är dålig på att äta det då jag inte vet vad jag ska använda det till riktigt.
Ohh pytt i panna man gör själv är ju så gott och det där såg väldans gott ut jag vart sugen på biffarna också
Pytt i panna är ju super gott ju =) det där ser super gott ut synd bara att vi inte äter kassler =)
Denna såg super smarrig ut. Jag äter inte kassler men den kan jag ju peta bort. Rotfrukter är en favorit för mig
Jag brukar också köra lite skåpen när jag gör pytt i panna, men detta lät riktigt gott. Härliga smaker med rotfrukter och kassler. Tack för receptet!
Kassler är en favorit hos oss. Det går att göra så mycket med det och är oftast hyfsat billigt.
Pytt är bra gott.
Rårakor har jag aldrig fått till ordentligt. Går ofta sönder när jag försöker.
Kram Carin
Kassler! Oh, vad gott det låter. Det har vi inte här i UK.
Hela rätten ser god ut, men fastande på kasslern.