Rotfruktsråraka en sådan hatälskad rätt. Jag personligen tycker den är svår att få ihop, man blir kletig om händerna och det tar sådan tid. Jag gillar inte att bli kletig om händerna, så är det bara. Men när man till slut fått ihop de små rackarna så är de fantastiskt goda. Så goda att jag dessutom gärna ger mig på kladdet igen.
Jag tänkte de skulle vara lite snabba att svänga ihop igår till middagen, tji fick jag. Det skulle ju bara vara att riva rotfrukterna snabbt i köksmaskinen. Men visst, tillbehöret för att riva hade ju gått sönder så det blev att riva för hand. Då tar det lite längre tid och fingrarna har dessutom en envishet att nå rivsidan och det känns. Min man kallar mig klumpig, jag vet!
Så här gjorde jag och jag höftade faktsikt lite grann, vilket inte alls är likt mig.
Rotfruktsråraka
Rotselleri, morot, Palsternacka och Potatis tills jag trodde det skulle räcka till oss två, skölj så stärkelesn försvinner samt pressa därefter ut så mycket vätska som bara är möjligt.
Äggvitor och mjöl för att binda ihop.
Salt, peppar och lite dill ( dill för att passa ihop med Torsk med kräftostsås, se recept här )
Både smör och olja i pannan och inte högsta värmen.
Skopa upp en lagom boll, pressa ur mer vätska. Lägg i stekjärn, platta till något. Vänd när de blivit frasigt gyllene på undersidan.

De blev alldeles pefekt gyllene med en frasig utsida och en mjuk insida. Smaken var så len och god och passade klockrent tillsammans med torsken. Det är precis i sådan stunder som jag njuter en extra gång och tycker dessutom att det är värt besväret.
Har ni någon sådan där hatälskad rätt som ni tycker är lite små jobbig att göra. Men som därefter bara är ett rent sant nöje att äta?
Kram Kajsa
Sambon har gjort något liknande det här.. Ena gången var det rödbetor och andra gången morötter.. Sååå sjukt gott, med en grönsallad och lite dressing till! Aldrig testat med den kombon du delar, men det kanske det blir nån gång =)
Rödbeta, det vill jag testa. Måste ju bli så gott.
Kram Kajsa
Japp, Öländska kroppkakor. Ett jäkla meck som tar ett dygn om man ska göra det rätt – men sååååå gott!!!
Har aldrig testat kroppkakor men kan tro det är värt all jobb om det är riktigt gott
Kram Kajsa
Åh rårakor är ju så gott! En underskattad maträtt enligt mig även om man blir kladdig när man gör det 😂
Kram
Visst är den underskattad och man borde göra den oftare.
Kram Kajsa
Men så smarrigt! Hmm, finns det någon sån rätt… Vet inte, däremot tycker jag att det är lite jobbigt att äta skaldjur just eftersom man blir så kladdig om händerna 🙂 Men älskar skaldjur! Och vem sjutton river sig inte när man använder rivjärn?!? Farligt vapen alltså!
Kram
Skaldjur…åååååååh vattnas i munnen. Där kan jag stå ut med kladdet när som.
Kram Kajsa
Ser riktigt gott ut <3
Måste testa detta någon dag. Har bara gjort vanliga rårakor, men detta lät gott. Skulle gärna äta dessa med bara lite gräddfil till 🙂
Jag kan inte komma på någon rätt som är så där bökig och kladdig som jag gärna äter, men inte gör.
Låter ju gott med bara gräddfil, det måste jag testa en dag.
Kram Kajsa
Oh de där skulle jag älska, de påminner väldigt mycket om småländska rårivet
Vad är småländskt rårivet ? Nu blev jag nyfiken!
Kram Kajsa
Vet du vad, än idag och även när jag var liten så tyckte jag inte om att bli kladdig om händerna. Det tycker jag inte om. Värsta jag vet 😀
Jag har köpt ett paket plasthandskar som jag använder när det blir för kladdigt. Då blir det lätt som en plätt
Kram Kajsa
Det där lät ju fantastiskt gott tyckte jag. Förstår att det var pilligt, men vad spelar det för om man inte äter det ofta?
Precis! Väl värt besväret
Kram Kajsa
Har oxå gjort något med palsternacka innan det är faktist gott kul att du delar med dej utav annorlunda recept
Prova det och se vad du tycker.
Kram Kajsa
Men gud vad gott det här låter det måste jag värkliga prova att göra 🙂
Tycker jag du ska prova, riktigt goda.
Kram Kajsa
På rotfrukter har jag aldrig gjort men på potatis då och det är verkligen så himla gott. Men så älskar jag potatis i alla dess former också
Potatis är gott i alla former!!
Kram Kajsa
Så himla gott men svårt att få ihop dem tycker jag.
Kram Carin
Jag vet,men när man fått dem att hålla, då är de ljuvliga
Kram Kajsa
Gyllene och frasiga, det låter såå gott!
Supergott! Blir själv sugen igen.
Kram Kajsa
Mums! Tack för påminnelsen om att det finns. Ibland glömmer man bara bort vissa rätter och behöver lite inspiration. Jag har alla ingredienserna hemma.
Trevlig helg!
Jag vet! Det är lätt att glömma och så en dag får man en påminnelse, då är det dag att laga till det och njut igen.
Kram Kajsa
Å, vad det ser gott ut! Blir sugen på att pröva….
häromdagen gjorde jag falafel och det är ett himla meck… kikärtorna ska ligga i blöt, koka och sedan när man ska fritera kan det gå som för mig – bollarna går sönder men jag kom på att det gick att tillaga dem i ugnen. Blir ju fettsnålare och så slipper man krångel med att fritera…
Ha en fin helg med massor av god mat och solsken.
Kram Christina
Jag är lite rädd för att fritera på spisen efter min systerson fick den varma oljan över sig. Men friterat är ju så gott. Fast fettsnålt är ju mycket bättre
Kram Kajsa
Jag har nog inte testat rårakor någon gång men det låter verkligen gott. Måste testa någon dag. Jag tror inte jag har någon sån där måsterätt som jag inte gillar att göra men som är väl värt besväret.