Saffran – det röda guldet

Saffran är världens dyraste krydda och inte undra på det! Saffran får man genom att plocka pastillerna ur de lila krokusblommorna som växer framförallt i Iran. För att få ut 1 kg saffran måste man plocka minst 100 000 krokusar som sedan måste rensas för hand. Därför är det lätt att förstå att priset blir så högt.

Äkta saffran
Äkta saffran från Iran

Idag är ordet hos Popprinsessan decemberutmaning smak och jag vill då ge er den juligaste smaken av dem alla.

Den gula färgen som de röda pastillerna avger är vacker och doften den är magisk oavsett om man bakar eller lagar mat med kryddan. Själv älskar jag smaken i en krämig risotto, en fluffig lussebulle eller varför inte ett gott bröd.

Nybakade saffransgifflar
Nybakade Saffransgifflar

De flesta av oss förknippar nog saffranet till de goda lussebullar som står givet på bakschemat nu till jul. Men det finns ju fler saker man kan baka med saffran som t.ex läckra saffransgifflar eller det fantastiskt vackra flätade brödet där en del av flätan är smaksatt med saffran. Där var saffranet verkligen den stora stjärnan och det blev en riktig wow – smakupplevelse.

Brödbak med härliga färger
Färgglatt flätat bröd

Saffran i maten

Det var inte så länge sedan jag bjöd er på Saffransris med kyckling från vår Crockpot. Men ett fint minne var när jag besökte de iranska bröderna på en julklappsrunda för jobbets räkning. Där fick jag en ask äkta saffran från Iran med hem. Den asken vårdade jag ömt så länge jag bara kunde. Det var som om jag fått en bit guld i handen. Då var jag ju dessutom tvungen att testa en persisk rätt för att få smakerna rätt – Zereshk Polo ba Morgh 

Zereshk Polo bamorgh en spännande rätt för en tvilling
Zereshk Polo bamorgh

Risotto med saffran är inte heller helt fel eller paellan. Dock tycker jag Paella är sommarmat, så den får vänta några månader till på oss.

Paella tillagas i paella panna
Paella full med smak av sommar

Har du något annorlunda saffrans recept att dela med dig av?

Kram Kajsa

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

8 reaktioner till “Saffran – det röda guldet”

 1. Mums vad mycket gott du frestar med!!
  I fisksoppa är också saffran ett måste tycker jag! Är inte så förtjust i de tomatbaserade utan vill gärna ha grädde och saffran 🙂
  Förra året gjorde jag saffranssnittar med flingsalt, de kommer jag att testa att göra i år igen. Och något år gjorde jag saffranskladdkaka, men minns knappt hur den smakade, haha!

 2. Saffran förknippar jag verkligen med julen! Så god krydda och precis som du säger förstår man att den är dyr med tanke på allt arbete som krävs.

 3. Saffran är sååå gott, men är nog en ”vuxensmak” Har det gärna i fisksoppa. Det gillar jag. Sen brukar jag baka en ljuvligt god saffranskaka. Det kanske jag får göra snart och lägga ut receptet på.

 4. Jag gör inte så mycket ovanligt med saffran, förutom kakor och kanske nåt julgodis.
  Fisksoppa har jag provat någon gång med saffran, det blir himla gott. Även laxpasta med saffran har vi provat här hemma. Men några recept har jag inte.
  Jag skulle aldrig baka med saffran annat än till julen, men i mat funkar det ju närsomhelst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *