Salt, salt eller salt

När Lena berättade för flera år sedan att hon brukar köpa olika intressanta salter när de är ute och reser, så väcktes min nyfiken. Är saltet inte bara typ ett salt??

Nja, det är det ju, men smak, konsistens, ursprung och utseende har ju en enorm betydelse för de olika saltsorterna. Häng med på en liten saltprovning…..

Salt

Hushållssalt med eller utan jod

I affären så kan vi välja med eller utan jod, vilket jag ibland ställt mig frågan varför. Den frågan benar vi ut här. På 1800-talet så hade vi i Sverige endast salt utan jod, vilket medförde att många svenskar fick sjukdomen struma. Jod är ett naturligt grundämne tillsattes och idag är det mer ovanligt att vi får sjukdomen. Alltså, vi människor behöver jod dagligen för att må bra. Salt utan jod använder vi i stället när vi picklar grönsaker, gör andra inläggningar, gravar lax för att hålla missfärgning borta. Även om du är rekommenderad att hålla ett låg jod intag pga. Sjukdom, ska du välja utan jod såklart.

Kosher salt

Koshersalt, mer vanligt i amerikansk matlagning och av kockar runt om i världen. Saltet är lite grövre än vårt bordssalt, sägs smaka bättre och vara mer hälsosamt. Koshersalt kommer från avlagringar i saltgruvor och ser ut som flagor när de skördas och innehåller ingen jod. Det är dessutom lite mindre salt än vårt vanliga bordssalt. I recept där det står koshersalt kan man i stället använda sig av flingsalt eftersom det är ganska svårt att få tag i Koshersalt i de svenska butikerna.

Tre olika saltsorter
Tre olika saltsorter

Berg eller Hav

Salt från havet, leds in i saliner ( grunda bassänger ) där vattnet får avdunsta långsamt av vind och sol. Saltskorpa bildas som vi sedan utvinner salt ifrån. När vi var på Kap Verde sist så var vi på besök på öns salttag och saliner. Det var ett stort område med många saliner och saltiga högar. Där tog vi dessutom oss ett flytande dop i den salta dammen bredvid salinerna. Det var en galen upplevelse!

Bergsalt är i stället rester från förhistoriska hav som torkat ut och lämnat salt efter sig. Detta bryter man på mellan 100–1500 meters djup.

Himalayasalt
Rosa skimrande Himalayasalt
Himalayasalt

Himalaya salt är ett mineralrikt bergsalt som har en vackert rosa skimrande färg. Den rosa färgen kommer av mineraler och andra spårämnen. Saltet är dessutom lite mer milt och aromatiskt, vilket passar bra till mat och dessert av alla dess slag. Saltet bryter de inte i Himalaya som det heter utan cirka 30 mil därifrån i provinsen Punjab i Pakistan.

Alexander den store upptäckte saltfyndigheten 326 före Kristus, men vem vet, det kanske var tidigare än så som saltet har hämtats ut från berget. Det vi vet är att människan har använt sig av salt i årtusenden.

Svart salt
Svart salt
Svart salt

Kala Namak eller svart salt kommer ifrån norra Indien. Grålila, svavelhaltigt bergsalt rostas och bildar en svavelförening som därefter ger dess specifika doft och smak. Det svarta saltet passar bra till vegetariska rätter och är vanligt förekommande i indisk matlagning. Dock finns det svart salt färgad av kol och detta smakar precis som vanligt salt.

Blommig salt topping

Hemma gjord toppning som passar till nästan allt med en smula salt i sig.

Blomsalt med rostade solroskärnor, sesam och kokos

Ca1,5 Dl

3 Msk Solroskärnor

1 Msk Riven Kokos

3 Msk Oskalad sesam

1 Msk Torkat rött Blomströssel

1 Msk Flingsalt

Blanda ihop och lägg därefter i en burk. Gott som topping till gröt, smoothiebowl, cupcakes mm. och dessutom fin som en ge bort present.

Salt lyfter smaken på maten, blockerar sältan och framhäver sötman. Det är dessutom uträknat att pastan får rätt spänst om du har rätt mängd salt i vattnet. Det ska vara en knapp ½ msk per 100 gram pasta.

För om du får en osaltad portion mat så smakar maten ingenting. Det är där och då vi märker hur viktigt del saltet är för matens smak och upplevelse.

Kram Kajsa

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

4 reaktioner till “Salt, salt eller salt”

  1. Flingsalt använder jag mig gärna av. Framförallt på potatis eller andra rotfrukter i ugnen. Mycket godare. Himalyasalt tror jag vi fick en gång av någon om jag inte minns helt fel… Svart salt har jag aldrig hört talas om.

  2. Jag älskar flingsalt eller havssalt. Det vattnas fint i munnen nu efter att ha läst inlägget. Det var intressant att läsa. Kram 🙂

  3. Häftigt att det finns så många olika varianter av salt som man ofta bara tänker är vanligt salt. Har inte smakat så många olika men någon har jag minns dock inte vad det var för salt 🤔

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *