Semla eller fastlagsbulle

Semla eller fastlagsbulle, kalla den vad du vill. Idag är det fettisdagen och det är då vi äter godheten som allra mest. Själv åt jag min första i januari när vi streamade en teateruppsättning av Sound of Music hemma. Det finns ju lite olika varianter hur man vill ha sin semla. Ska det vara mycket grädde? Ska mandelmassan vara uppblandad med mjölk till en lösare konsistens? Kanske ska mandelmassan blandas med grädden eller ska det vara ren mandelmassa? Oavsett hur, så är det bullen som är det allra viktiga. Den ska vara lätt, fluffig och dessutom saftig!

Semla till fikat
Semla till fikat

I ärlighetens namn så brukar jag köpa färdiga semlor (fastlagsbullar som jag kallar det efter som jag kommer från Skåne) men i år så tänkte jag att det vore roligare att göra dem själv. Så ett bra recept på lätta, fluffiga bullar letades fram.

Slät fluffig kardemummabulle till semla

10-12 Bullar

25 Gram Jäst

3 Dl fingervarm mjölk

¾ Dl Strösocker

1/2 Tsk Kardemumma kärnor, mortlade

En nypa salt

1 Ägg

75 Gram Smör, rumsvarmt

7–9 Dl Vetemjöl

Pensling: Ett uppvispat ägg

Smula jästen och lös upp med fingervarmt mjölk. Tillsätt därefter övriga ingredienser, men ta mjölet lite i taget. Få ihop till en smidig luftig deg och knåda den kraftigt några minuter. Jäs därefter under bakduk i 50 minuter.

Deg uppdelad till bullar på bakbordet för att göra semla till fikat

Dela därefter degen i 10–12 bitar. Rulla till bullar och lägg på bakplåt. Platta till dem något och jäs därefter under bakduk cirka 45 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla med ett uppvispat ägg och grädda 8-11 minuter. De bullar du inte använder kan du med fördel frysa in till nästa fika.

Hembakade kardemummabullar till semlor
Ett gäng nybakade kardemummabullar till semlor
Fyll semlan med grädde med en sifon
Perfekt grädde fixar med med en sifon

Jag är uppvuxen med att det ska vara mandelmassa i botten och mycket grädde. Grädden äter vi med locket och sedan äter vi resten av bullen. Den här bullen var väldigt fluffig och god, så vi njöt dessutom allihop av en riktigt go fika. En annan semla är Madame Crouqelin, den franska varianten.

Madame Craquelin semla
Madame Craquelin semla

Jag hoppas även att ni får en riktigt mysig fettisdag och en go fika till. För det är ju ganska gott med en semla till kaffet.

Kram Kajsa

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

9 reaktioner till “Semla eller fastlagsbulle”

 1. Jag åt också en semla i januari och sedan dess har jag inte varit speciellt sugen. Men nu när jag ser semlor till höger och vänster på sociala medier idag så blir jag nog ändå liiite sugen igen 🙂

 2. Tjuvstartat här med hemmagjorda semlor för ett tag sedan 🙈.
  När jag var liten la jag semlan i varm mjölk och åt den med sked. Man kallade det hetvägg.
  Kram Carin

 3. Tycker det är svårt med semlor. En bra semla är gudomlig, men ofta blir bullen torr, då den står i kyl som behövs för gräddens skull. Igår blev det en som var riktigt bra trots att mannen köpte fel.

 4. Jag gillar egentligen inte semlor. För mycket av allt tycker jag. I går hade dottern däremot gjort minisemlor med Nutella i och då blev det alldeles lagom.

 5. Det blev faktiskt ingen semla här igår, missade det totalt! För min del ska de gärna ha mycket mandelmassa och bullen måste vara luftig och fin😊

 6. Jag är en riktig semelnörd om det nu finns något som heter så. I Småland där jag är uppvuxen sa man på den tiden oftast Fastlagsbulle.

 7. Jag är inte mycket för bakelser, förutom just fastlagsbullar (så kallar vi dem i Blekinge där jag är uppvuxen).
  Har alltid gillat dem.
  Dina ser väldigt mumsiga ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *