Semla, fastlagsbulle kalla det vad du vill

Hos oss heter det fastlagsbulle för andra en semla. Oavsett namnet så är det ju också såååå om stridet hur man ska äta sitt bakverk. På jobbet har vi dessutom haft diskussionen flertal gånger om hur den ska ätas. Ska man äta grädden med locket? Kanske med sked? Knipa ihop den som en hamburgare?

Jag hävdar att man ska äta grädden med locket, punkt slut!

Madame Craquelin semla
Madame Craquelin semla

Hur många varianter kan det finnas?

Att detta fantastiska bakverk från 1500 talet dessutom är otroligt poppis har man ju förstått sedan länge. Vi svenskar äter cirka 40 miljoner semlor varje år. Under senare år så har även olika varianter av den goda semlan dykt upp. Semmel Wrap, Semleboll, Prinsessa Semla, Semle korv, Semmelkladdkaka, Bagel-Semla, Semle-tortilla, Semle Cupcakes, Madam Croquilin semla,  Semleglass, Saffrans Semla och så Semmelshoten. Jag har säkert glömt någon annan form av dem. Har ni testat någon utanför den traditionella varianten?

Förra året bjöd jag hem tjejerna på Madame Crouqlin semla, som var fantastiskt god. Den var gjord med en Pâte â choux bulle. Receptet hittar du här : Madame Crouqlin på besök.

I år blev det däremot den gamla hederliga semlan, eller fastlagsbullen som jag kallar den. Med en slät vetebulle, mandelmassa och grädde. Enkelt, rätt och slätt. Jag gillar dessutom inte att ha mandelmassan i grädden som vissa serverar den. Men det är ju definitivt en smaksak. Tur är väl det att det finns alla sorter så det passar oss alla.

Mammas semla
Hemma hos mamma så bjuds det på födelsedagssemlor

Visste ni att det var på 50 talet som det var förbjudet att baka semlor utöver den period som jordbruksverket fastställde. Böter kunde utdelas om de bakades för tidigt. Konditorna tyckte att det var ett rimligt krav att det skulle släppas fritt att få baka när de själva ville. Idag bakas dem dessutom nästintill året runt.

Annons om förbud att baka semlor
Lånad bild

Varje år den 16 februari är det fettisdagen, då vi absolut äter flest semlor i Sverige. Vem kan dessutom motstå? Inte jag!

Kram Kajsa

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

22 reaktioner till “Semla, fastlagsbulle kalla det vad du vill”

 1. Själv har jag inga problem att avstå semlan.
  Inte alls någon favorit för mig, även om det finns många varianter numera. Känns som det bara blir för mycket av allt och det slutar alltid med att jag äter locket med lite grädde på. Resten blir liksom för mycket. Roligt ändå att man förr inte fick äta semlor en annan dag 🙂

 2. Om det vore 1952, hoppsan så mycket böter det skulle bli för mig!
  Jag älskar semlor!
  Här i Wales finns naturligtvis inga att köpa, så jag har inget att välja på, hembakad traditionell semla får det bli för mig.
  Njut av semmeldagen!

 3. Du glömde den där semelkorven som finns också.
  Idag bjöds jag på vaniljsemla på jobbet och den var god.
  Ikväll blev det en vanlig semla här hemma.
  Vi har alltid sagt fastlagsbulle när jag var liten men nu säger jag semla. Vet inte när jag bytte ord faktiskt.

 4. Är nog eg uppvuxen med ordet fastlagsbulle, men säger själv semla… Det kanske har blivit ett mer modernt ord??
  Jag blev bjuden på en riktig goding av en kollega idag. Lite mindre i mandelmassa i min då jag inte är jätteförtjust i det. Och jag tar alltid locket med lite grädde först 😀

 5. Vi fick semla på jobbet igår. Så galet gott. Tänkte först gå ut på café och äta den, men så blev det inte då. Min man ville absolut inte ha sa han då jag försökte övertala honom, men nu när han inte fick blev det väldigt viktigt.

 6. Det finns bara en semla namnet
  för mig o inte massa getting
  dagen hit o dit . Hehe 🙂
  Tur man kan variera för de som tycker om det

 7. Haha, tur att vi slipper böter om vi tjuvstartar med semlor 🙂 Gott är det och jag tycker nog att man kan få äta dem hur man vill… favoriten är nog den traditionella men visst är det gott med en wienersemla också. Nu blir jag sugen…
  Må gott !
  Kram Christina

  1. Ganska glad att vi kom över förbudstiden och vi kan äta dem med gott samvete när vi vill.
   Kram Kajsa

 8. Jag är ingen ”semmelfantast” utan mer en ”normal” semmelätare 😉 Dvs jag äter en eller ett par, kanske högst tre på en säsong, alltså under jan-mars kanske 😉 Bland de godaste jag ätit är nog med blåbärsgrädde, så är jag väldigt förtjust i blåbär också… 😉 Dottern gjorde saffranssemlor i julas, det var också gott.
  Kul med historien om förbudet och böterna, hade jag aldrig hört!
  Kram/Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *