Hos oss heter det fastlagsbulle för andra en semla. Oavsett namnet så är det ju också såååå om stridet hur man ska äta sitt bakverk. På jobbet har vi dessutom haft diskussionen flertal gånger om hur den ska ätas. Ska man äta grädden med locket? Kanske med sked? Knipa ihop den som en hamburgare?
Jag hävdar att man ska äta grädden med locket, punkt slut!

Hur många varianter kan det finnas?
Att detta fantastiska bakverk från 1500 talet dessutom är otroligt poppis har man ju förstått sedan länge. Vi svenskar äter cirka 40 miljoner semlor varje år. Under senare år så har även olika varianter av den goda semlan dykt upp. Semmel Wrap, Semleboll, Prinsessa Semla, Semle korv, Semmelkladdkaka, Bagel-Semla, Semle-tortilla, Semle Cupcakes, Madam Croquilin semla, Semleglass, Saffrans Semla och så Semmelshoten. Jag har säkert glömt någon annan form av dem. Har ni testat någon utanför den traditionella varianten?
Förra året bjöd jag hem tjejerna på Madame Crouqlin semla, som var fantastiskt god. Den var gjord med en Pâte â choux bulle. Receptet hittar du här : Madame Crouqlin på besök.
I år blev det däremot den gamla hederliga semlan, eller fastlagsbullen som jag kallar den. Med en slät vetebulle, mandelmassa och grädde. Enkelt, rätt och slätt. Jag gillar dessutom inte att ha mandelmassan i grädden som vissa serverar den. Men det är ju definitivt en smaksak. Tur är väl det att det finns alla sorter så det passar oss alla.

Visste ni att det var på 50 talet som det var förbjudet att baka semlor utöver den period som jordbruksverket fastställde. Böter kunde utdelas om de bakades för tidigt. Konditorna tyckte att det var ett rimligt krav att det skulle släppas fritt att få baka när de själva ville. Idag bakas dem dessutom nästintill året runt.

Varje år den 16 februari är det fettisdagen, då vi absolut äter flest semlor i Sverige. Vem kan dessutom motstå? Inte jag!
Kram Kajsa
När jag var liten så åt jag semlan i en tallrik med varm mjölk som man kallade hetvägg då.
Kram Carin
Jag har aldrig ätit hetvägg, har bara hört talas om det
Kram Kajsa
Själv har jag inga problem att avstå semlan.
Inte alls någon favorit för mig, även om det finns många varianter numera. Känns som det bara blir för mycket av allt och det slutar alltid med att jag äter locket med lite grädde på. Resten blir liksom för mycket. Roligt ändå att man förr inte fick äta semlor en annan dag 🙂
Ja, alla gillar vi ju olika saker som tur är. Visst var det galet stt mN kunde få böter
Kram Kajsa
Så himla gott. Älskar semlor. Hemma gjorda är godast .blir 1 idag
Absolut, hemmagjorda är godast
Kram Kajsa
Om det vore 1952, hoppsan så mycket böter det skulle bli för mig!
Jag älskar semlor!
Här i Wales finns naturligtvis inga att köpa, så jag har inget att välja på, hembakad traditionell semla får det bli för mig.
Njut av semmeldagen!
Jag älskar semlor och äter dem helst med varm mjölk och locket först såklart 🙂
Jag äter alltid locket först och sedan resten som en bakelse 😊
Du glömde den där semelkorven som finns också.
Idag bjöds jag på vaniljsemla på jobbet och den var god.
Ikväll blev det en vanlig semla här hemma.
Vi har alltid sagt fastlagsbulle när jag var liten men nu säger jag semla. Vet inte när jag bytte ord faktiskt.
Semlor är otroligt gott. Och jag gillar den klassiska. Är inte så förtjust i ”nymodigheterna”.
Är nog eg uppvuxen med ordet fastlagsbulle, men säger själv semla… Det kanske har blivit ett mer modernt ord??
Jag blev bjuden på en riktig goding av en kollega idag. Lite mindre i mandelmassa i min då jag inte är jätteförtjust i det. Och jag tar alltid locket med lite grädde först 😀
Så god den såg ut, nom nom. Vi år från ett konditori idag och jag hade gärna ätit min pappas semlor han gör som är så goda.
Vi fick semla på jobbet igår. Så galet gott. Tänkte först gå ut på café och äta den, men så blev det inte då. Min man ville absolut inte ha sa han då jag försökte övertala honom, men nu när han inte fick blev det väldigt viktigt.
Jag tycker att semlor är goda men bara en gång om året 🙂 jag äter alltid locket först 🙂
Det finns bara en semla namnet
för mig o inte massa getting
dagen hit o dit . Hehe 🙂
Tur man kan variera för de som tycker om det
Haha, tur att vi slipper böter om vi tjuvstartar med semlor 🙂 Gott är det och jag tycker nog att man kan få äta dem hur man vill… favoriten är nog den traditionella men visst är det gott med en wienersemla också. Nu blir jag sugen…
Må gott !
Kram Christina
Ganska glad att vi kom över förbudstiden och vi kan äta dem med gott samvete när vi vill.
Kram Kajsa
Jag äter locket med grädde, men inte all grädde. Lite ska ju vara kvar till resten av semlan. Och så ska det gärna vara mycket mandelmassa.
Precis så ska en semla ätas enligt mig. Gott som bara den
Kram Kajsa
Jag är ingen ”semmelfantast” utan mer en ”normal” semmelätare 😉 Dvs jag äter en eller ett par, kanske högst tre på en säsong, alltså under jan-mars kanske 😉 Bland de godaste jag ätit är nog med blåbärsgrädde, så är jag väldigt förtjust i blåbär också… 😉 Dottern gjorde saffranssemlor i julas, det var också gott.
Kul med historien om förbudet och böterna, hade jag aldrig hört!
Kram/Maria
Visste inte att det fanns olika namn! Spännande!