
Det finns alltid tillfälle att göra en fin servettvikning till dukningen. Vi går ju en härlig tid till mötes med julfest, glöggparty, Lussefirande, små kalas, stora kalas, julafton och avslutningsvis nyårsafton. Oavsett om man är få eller många så kan det vara trevligt med en snyggt vikt servett på tallriken. Tycker du det är krångligt? Det kan jag också tycka, fast då över jag bara lite extra på vikningen. Här kommer 3 olika vikningar, som är ganska enkla att utföra.
Rosett – en enkel servettvikning

- Vik ut servetten och lägg den så du har en spets upp och en spets ner. Börja därefter att vika upp servetten mot övre spetsen.
- Vik ner övre spetsen innan servetten är helt ihop vikt till ett smalt streck.
- Vik varje sida snett över varandra. Det är nu dags att antingen slå ett band om eller trä en serveringsring. Trä ringen genom en snibb och en rosettdel eller bind snöret i mitten.


- Dra ut lite försiktigt varje sida och vänd på servetten så den fina sidan kommer upp. Här gjord med pappersservett och tygservett.

Påfågel
Den här servettvikningen är väldigt enkelt och väldigt stilig till dukningen. Perfekt om man har ett litet högre vinglas. En blå eller gröntonad servett ger finast effekt, då det ska likna en stilig påfågel.

- Börja med att lägga ut hela servetten och vik först ena halvan som ett dragspel, vänd sedan servetten och vik resten av servetten. Dra längst sidorna så det blir markerade vek.
- Ta ett glas och skjut ner servetten så en liten del sticker ut på ena sidan och en större del på andra sidan. Framsidan viks ner och eventuellt nyps ihop till fågelns ansikte och den långa delen vrids lite och dras isär lite nätt som en svans.

I helgen har jag suttit och vikt alla servetter till min fest. Känns ju ganska bra att ha dem förberedda, då det kommer vara mycket att göra på själva festdagen ändå. En snygg servettvikning gör det trevligt och när den är tämligen enkel att vika, så är det inte jobbig att förbereda heller.
Fransk Lilja – Fleur de lis
- Man börjar med att öppna upp servetten en gång, så det bildas en rektangel. Därefter vikar man upp eller ner varje halva mot den öppna delen så det blir som en stor pil. Vänd eventuellt servetten så pilen är uppåt.


- Därefter vikar man den raka delen uppåt, så det bildas en fyrkant.
- Vik ut varje flik till ungefär hälften. Trä antingen en servettring under ifrån eller knyt ett snöre runt servetten. Rätta till flikarna så de ligger snyggt.


Det ser trevligt ut när man gör en servettvikning till dukningen. Man tycker att det är kul när värdinnan lagt lite krut på sin dukning. Det blir lite av en wow effekt, tycker jag.
Här kan ni hitta fler servettvikningar – Slips – Gran, Musslan, bestickficka – båt – Fjäril
Ha ett skönt December och njut av alla trevliga dagar.
Kram Kajsa
Nej va intressant 🤩 vad kul att få veta lite hur man viker en servett snyggt. Det finns ju så många sätt man kan vika på 👍
Åhhh kul att få lära sig, ser jätte fint ut. Detta måste jag testa.
Älskar att kunna duka fint.
Jag brukar inte vika servetter men det var intressant att se några vikningar man kan göra med servetter 🙂
roligt att se hur man gör, jag kan bara enklare vikningar så det är trevligt med tips om annat, duktigt att vika så fint då det är ganska petigt jobb
Så fina servettringar kram
Så snyggt alltså. Får nog sätta mig och öva för visst gör det mycket för en lyckad middag.
Åh vilken härlig inspiration till julen. Så fint med servetter i dukningen då det känns lite extra lyxigt.
Åh vad roligt att du visar hur man viker servetter! Jag är så dålig på det så de här ska jag ta till mig😊
Tack snälla för alla fina tips du delar med oss. Dessa sparar jag med mig i min bank
Tack för instruktionerna och påfågeln var en ny variant för mig.
Kram Carin
Har alltid tyckte mycket om att vika servetter.
När jag var liten brukade jag och mamma pyssla med detta de tråkiga dagar man måste vara hemma efter en förkylning. På den tiden skulle man var feberfri och hemma flera dagar efter sjukdom.
Hon hade en stor bok om servettvikning och brukade alltid bryta fina servetter till fester i hemmet.
Trevlig advent!