Servettvikning till alla festligheter

Servettvikning fransk lilja

Det finns alltid tillfälle att göra en fin servettvikning till dukningen. Vi går ju en härlig tid till mötes med julfest, glöggparty, Lussefirande, små kalas, stora kalas, julafton och avslutningsvis nyårsafton. Oavsett om man är få eller många så kan det vara trevligt med en snyggt vikt servett på tallriken. Tycker du det är krångligt? Det kan jag också tycka, fast då över jag bara lite extra på vikningen. Här kommer 3 olika vikningar, som är ganska enkla att utföra.

Rosett – en enkel servettvikning

Börja vika servetten till en rosett
  • Vik ut servetten och lägg den så du har en spets upp och en spets ner. Börja därefter att vika upp servetten mot övre spetsen.
  • Vik ner övre spetsen innan servetten är helt ihop vikt till ett smalt streck.
  • Vik varje sida snett över varandra. Det är nu dags att antingen slå ett band om eller trä en serveringsring. Trä ringen genom en snibb och en rosettdel eller bind snöret i mitten.
Vik äver varje sida av servetten

  • Dra ut lite försiktigt varje sida och vänd på servetten så den fina sidan kommer upp. Här gjord med pappersservett och tygservett.

Servettvikning rosett

Påfågel

Den här servettvikningen är väldigt enkelt och väldigt stilig till dukningen. Perfekt om man har ett litet högre vinglas. En blå eller gröntonad servett ger finast effekt, då det ska likna en stilig påfågel.

Vik servetten som ett dragspel

  • Börja med att lägga ut hela servetten och vik först ena halvan som ett dragspel, vänd sedan servetten och vik resten av servetten. Dra längst sidorna så det blir markerade vek.
  • Ta ett glas och skjut ner servetten så en liten del sticker ut på ena sidan och en större del på andra sidan. Framsidan viks ner och eventuellt nyps ihop till fågelns ansikte och den långa delen vrids lite och dras isär lite nätt som en svans.

Servettvikning till en påfågel

I helgen har jag suttit och vikt alla servetter till min fest. Känns ju ganska bra att ha dem förberedda, då det kommer vara mycket att göra på själva festdagen ändå. En snygg servettvikning gör det trevligt och när den är tämligen enkel att vika, så är det inte jobbig att förbereda heller.

Fransk Lilja – Fleur de lis

  • Man börjar med att öppna upp servetten en gång, så det bildas en rektangel. Därefter vikar man upp eller ner varje halva mot den öppna delen så det blir som en stor pil. Vänd eventuellt servetten så pilen är uppåt.
Starta vikningen av servetten
Andra delen av servettvikning av fransk lilja

  • Därefter vikar man den raka delen uppåt, så det bildas en fyrkant.
  • Vik ut varje flik till ungefär hälften. Trä antingen en servettring under ifrån eller knyt ett snöre runt servetten. Rätta till flikarna så de ligger snyggt.

Vik ut två flikar av servetten på varje sida
Servettvikning fransk lilja

Det ser trevligt ut när man gör en servettvikning till dukningen. Man tycker att det är kul när värdinnan lagt lite krut på sin dukning. Det blir lite av en wow effekt, tycker jag.

Här kan ni hitta fler servettvikningar – SlipsGran, Musslan, bestickfickabåtFjäril

Ha ett skönt December och njut av alla trevliga dagar.

Kram Kajsa

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

11 reaktioner till “Servettvikning till alla festligheter”

  1. Har alltid tyckte mycket om att vika servetter.
    När jag var liten brukade jag och mamma pyssla med detta de tråkiga dagar man måste vara hemma efter en förkylning. På den tiden skulle man var feberfri och hemma flera dagar efter sjukdom.
    Hon hade en stor bok om servettvikning och brukade alltid bryta fina servetter till fester i hemmet.
    Trevlig advent!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.