Det blev skaldjursafton när Bohuslän kom ner till Skåne. Det brukar bli så när vi åker upp till Västkusten, men nu när vännerna istället kom ner till oss i Skåne så hade de med sig hela 5 kg av dess läckerheter. När vi stuvat ut allt ur bilen och in i lägenheten och kramkalaset var avklarat, så startade vi enkelt med lite rosa rosé bubbel och gott tilltugg. Vi tog det där enkla med potatischips, Crème Fraiche, hackad rödlök och röd stenbitsrom som en start, det blev dessutom en lagom och passande start.


Dukning till en skaldjursafton
Bordet inför skaldjurskalaset var förberett redan dagen innan. Servetten veks med tanke på ett böljande hav, men eftersom jag satsade på tygservett blev det mer som ett skepp. Jag testade både pappersservett och tygservett och båda fungerar fint till. Valet slutade denna gång på den i tyg. Hemma i mina vrår hade jag sparat lite snäckor som plockats längst strandkanten, dessa blev dessutom ett fint inslag på servetten. Denna servettvikning görs dessutom väldigt enkelt genom att ta en flik i taget och vika under fliken ovan med en fin jämn böj. Översta fliken fäster man genom som jag lägga en snäcka eller ställa ett fint glas på.


Att duka i ett passande tema, kan göras ganska enkelt genom att ta saker som man själv har hemma. Att lägga lite kraft på dukningen kan göra mycket åt bjudningen och så blir det roligt när gästerna kommer. I denna dukning använde jag mig bland annat av fina fat som är i form av musslor som jag fick för 10 år sedan och dessutom passar perfekt när det är sjö tema på bordet. Kristallskål på fot, silverfat, lite snäckor, underlägg av sjögräs, blå duk i krossad sammet och en fin bukett. Köpte en del blommor i butik och fyllde på med lite som jag hittade nere på gården. Jag tycker det är roligt att gå på jakt på vår gård eller i parken i närheten för att kombinera ihop till en fin bukett.

Goda pajer och fantastisk viner
Vännerna kom ner på fredagen och jag startade ett par dagar innan med att baka fröknäcke och koka ihop en Rödlökschutney. Dagen innan bakade jag ett gott bröd och snodde ihop fyra minipajer med västerbottensost. Pajerna dekoreras vid serveringen med rödlökschutney som ger den salta västerbottenosten en liten söt touch. Kombinationen är enastående god. Sambon han fick i uppgift att röra ihop två goda dressingar till att doppa skaldjuren i.


Vi kombinerade det hela med Lunden & Cie´s rosévin Blush och det vita vinet Crudo som funkar fint ihop med skaldjur. Som vanligt blev det dessutom en otroligt god skaldjursafton och som vi frossade! Vi åt nästan upp alla 5 kg skaldjur och nu har vi dessutom en perfekt bas till att göra skaldjursfond till kommande skaldjurssoppa i höst.
Rödlökschutney
3 Små Rödlökar
0,5 Dl Strösocker
½ Dl Honung
0,5 Dl Rödvinsvinäger
½ Dl Rött vin
2 Rosmarinkvistar
Skiva rödlök och blanda därefter med alla ingredienser i en kastrull. Låt småputtra all vätska är borta.

Västerbottenostpaj i miniformat
12 små formar Ugn 175 Grader
Pajdeg eller filodeg ( 3 Ark)
3 Dl Västerbottenost
2, 5 Dl Kesella
3 Ägg
Salt & peppar
Finriv osten och blanda med ost och kesella till en slät smet. Smaka av med lite salt och peppar. Pressa filodeg i små portionsformar eller pajdeg i Aluminiumform. Filodeg lägger man ett lager, penslar med olivolja och så på med nästa lager, tre ark högt, pajdeg en rundel på 12 cm i smörad aluminiumform. Fyll därefter formen med smet, grädda i ugn cirka 25 minuter. Gör man den som en stor paj, grädda den i cirka 35 minuter.
Vår skaldjursafton kom till ända och vi stupade i säng. Lördag startades med en superfrukost likt det bästa hotellet, det kändes som en fin start på dagen.
Kram Kajsa
Det låter precis lika trevligt och välordnat som det verkligen var.
Supergoda pajer, med smarrig rödlöken. Gjord med kärlek helt klart.
Men så fint och mysigt! Jag skulle gärna komma på fest hos dej 🙂
Åh vad mycket gott du gjort och skaldjur är ju fantastiskt.
Jag älskar också att duka efter olika teman.
Hoppas du får en fin kväll nu
Kram
Men fy bubblan, nu blir jag nästan avundsjuk! En riktig skaldjursfest alltså! Mums, mums! Så gott! MÅSTE helt enkelt få till en skaldjurskväll snart – det vet jag att min man inte kommer att tacka nej till 🙂
Men gud så mysigt i har det 🙂 så mycket gott det bjuds på 🙂
Men oj förstår att ni hade det supergott och så mycket ni fick också. Samt så goda recept du tipsar om också så sugen jag vart att testa dem
Men jisses vilket kalas. Denna kvällen hade jag gärna varit en liten mus som objuden gäst och tagit för mig av alla godsaker. Ljuvligt med skaldjur
Vilken skaldjursfest, det är så himla gott.
Kram Carin
Så gott med skaldjursafton och vilka goda recept du bjuder på. Man blir riktigt sugen på att komma på fest hos dig.
Men så mycket gott du bjöd på. Snacksen med chips lät ju galet gott och så enkelt. Man behöver verkligen inte krångla till någonting och ändå blir det så festligt.