Skånsk Kalops från ett gastronomiskt landskap

Att Skåne är ett gastronomiskt landskap finns det ingen tvekan till. Skåne har hav på tre sidor om sig, bördiga jordar, vajande sädesfält och en rik flora på både växter och djur. Människor vallfärdas dessutom hit för att testa sig fram av alla de läckerheter som erbjuds från jord och hav. Vi har många gästgiverigårdar, gårdsbutiker och en massa andra trevliga matställen att upptäcka Skåne runt. Husmanskost, den är däremot samma över hela landet och hos oss blev det en gryta av Skånsk Kalops som stod för storkoket denna söndag.

En portion Skånsk Kalops på en blå tallrik med potatis och rödbetor
Skånsk Kalops

Husmanskost förr var något man åt varje dag. Det var gröt eller välling till både frukost och kväll och middagen bestod av salt sill och salt fläsk. En ganska enformig kost som möjligen livades upp på söndagen då även den fattiga familjen försökte laga en godare middag. Idag betyder husmanskost i stället typiskt svensk mat som köttbullar, kalops och kalvfrikassé. Min namne Kajsa Warg skrev redan på 1700 – talet om Skånsk Kalops i sin kokbok. En rätt som kom till när bönderna fick hitta på något av de delar vid slakten som inte gick att sälja. De lärde sig att om man kokade köttet länge så blev det mört och gott att äta. Men varför heter det egentligen Skånsk kalops? Jo det är när den serveras direkt ur grytan i sin osilade sås tillsammans med potatis och rödbetor, det är så den blir en Skånsk Kalops.

Skånsk Kalops

1 Kg Högrev eller 800 gram nötbitar

2 Gula eller röda lökar i klyftor

3 Skivade Morötter

5 Dl Köttbuljong

3 Msk Smör

10 Kryddpepparkorn

2 Lagerblad

Ljust redningsmjöl

Salt & peppar

Klyfta löken och skiva morötterna. Ev. putsa köttet, bryn i omgångar, salta och peppra. Lägg därefter köttet i en stekgryta och tillsätt lök och morötter. Häll över buljongen och låt koka upp. Tillsätt därefter kryddpeppar och lagerblad, Låt grytan småkoka under locka i cirka 1,5 timme. Vispa ner redningsmjölet i kalopsen och låt koka i ytterliga 2-3 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Servera med kokt potatis och rödbetor.

Kött, morot och lök i en orange gryta

Det är en enkel gryta att tillaga då den sköter sig mest själva under ett par timmar. Under tiden doftar det dessutom så gott i hela hemmet och man kan inte bli mer än hungrig av bara doften.  Här hemma tvistar vi om man ska mosa potatisen i såsen eller inte. Jag är den som står för inte, medan de flesta andra är för att mosa potatisen i sin sås. Oavsett, så är det en mustig god gryta den där Skånska kalopsen.

Här hittar du lite fler Husmanskost recept KycklingbröstBiff RydbergKöttbullar

Ha en skön söndag & grattis till alla pappor där ute!

Kram Kajsa

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

10 reaktioner till “Skånsk Kalops från ett gastronomiskt landskap”

  1. Husmanskost är så gott och just Kalops var väldigt längesedan jag lagade. Kanske får bli ett långkok till helgen.
    Annars är det poppis här hemma med köttbullar, gräddsås, mos och lingonsylt. Bästa husmanskosten.

  2. Mums! Köttgryta är perfekt så här på hösten.
    Man spenderar kanske mer tid inomhus och vill ha varm, mustig mat. Just kalops var det ett tag sedan jag åt.

  3. Yummie, vad gott med kalops! Och husmanskost! Tänk att det blivit något som görs mer sällan än ofta numera! Iaf hos oss. Jag brukar freestyla och ha i hela konserverade champinjoner också, bara för att det är gott. Och jo, man ska mosa potatisen, men det gör man väl alltid till brunsås, eller? 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *