Slut på ideér? Gör ett djupdyk ner i kockarnas kokböcker

Del 5 – Tommy Myllymäki lagar fläskfilé

Alla här vet kanske inte vem Tommy Myllymäki är, så innan vi ger oss i kast med hans fläskfilé tänkte jag köra en kort presentation. Tommy blev Årets kock 2007 och han har efter det representerat Sverige i Bocuse d’Or ett antal gånger. Han har kammat hem både silver och brons i denna ytterst prestigefyllda tävling. Så vi gissar att killen kan laga mat, va? Dessutom har han, precis som Tareq Taylor, vunnit kockarnas kamp.

Tommy Myllymäki – lånad bild från nätet

Han har skrivit en del kokböcker men den jag har heter ”Samlade Favoriter”. Det är en bok som är uppdelad i olika kapitel som vardag, fest, husman, pasta för att nämna några. Den rätten jag fastnade för finns i kapitlet ”Vardag” och det blev ”Fläskfilé med portvin, champinjoner, dragon och grädde”. En fantastiskt smakrik och lättlagad rätt.

  • 600 g fläskfilé, skivad, och dessa steker du på båda sidorna i brynt smör.
  • Tillsätt 1 finhackad schalottenlök och 200 g skivade champinjoner.
  • Stek i ytterligare 2 minuter
  • Tillsätt 1 dl vitt portvin och låt det koka in.
  • Tillsätt 2 dl vispgrädde och koka ihop till en fin sås.
  • Smaksätt med 1 kruka dragon, finhackad, salt och peppar.
  • Du serverar denna fläskfilé till antingen hasselbackspotatis eller rostad potatis.
fläskfilé
Voila! Fläskfilé! … Jag erkänner… jag använde torkad dragon…

Eftersom Tommy är född i Lejonets stjärnteckan så kan ni läsa om just Lejonet här

Skall jag vara helt ärlig så valde jag en annan rätt från början som jag ville skriva om men ooops… Den rätten blev så jäkla god att jag glömde ta bilder. Vanlig hederlig kokt torsk med äggsås och persilja. Ni hör ju? Enkelt men fasligt gott! Och jag lovar… denna äggsåsen går inte av för hackor och jag tror bannemig att det är det brynta smöret som gör det.

Blev ni inspirerade?

Sådär ja… Då var sista kocken avklarad och jag hoppas att ni blivit inspirerade till att laga lite nya rätter.

Kram, Lena

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

10 reaktioner till “Slut på ideér? Gör ett djupdyk ner i kockarnas kokböcker”

  1. Den där fläskfilén lät riktigt god. Svamp, vin och dragon är gott tillsammans och jag gillar grytor med sås. Tack för tipset.

  2. Känner igen namnet, men inte så mycket mer. Har sett en del böcker med honom också, men inte gått in närmare. Alltid bra med lite inspiration iaf, och roliga böcker

  3. Åh så gott….fläskfilereceptet ska jag verkligen prova, torsk med äggsås gör jag då och då, det är så himla gått. Jag visste faktiskt vem Myllymäki är – men har aldrig kikat i hans kokbok

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *