Slut på idéer? Gör ett djupdyk ner i kockarnas kokböcker

Del 3 – Leif Mannerström

Jag tror inte att Leif Mannerström behöver någon närmare presentation, eller hur? En sak är säker i alla fall och det är att han kan laga mat. Idag skall vi testa att laga kycklingbröst från hans bok ”Husmanskost”.

Slut på idéer? Vi lagar kycklingbröst ala Leif Mannerström

Vi lagar alldeles för lite husmanskost kan jag tycka men det kan vi ändra på, eller hur? Här kan ni läsa om Kajsas smaskiga nötfärsbiffar.

Kycklingbröst med parmesan, prosciutto och basilika

Till detta behöver du 4 kycklingbröst, 4 skivor prosciutto, parmesanost, basilika och salt och peppar. Jag vet att jag är knusslig med vart köttet kommer ifrån men försök att köpa ekologisk snällkyckling. Det blir så mycket bättre så.

Innan du börjar med kycklingen skall du förbereda såsen och följande ingredienser skall du använda:

  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 8 små tomater
  • ½ röd paprika
  • ½ gul paprika
  • 100 g champinjoner
  • 1 tsk tomatpuré
  • 10 basilikablad (här körde jag faktiskt torkad basilika därför att det hade jag hemma)
  • Rivet skal av ½ citron samt saften från densamma.
  • 2 msk vitt vin (Däremot tycker jag att 2 msk vin varken gör från eller till så här använde jag grönsaksbuljong)
  • Olivolja, salt och peppar

Börja med att skala och hacka schalottenlöken, därefter skalar och krossar du vitlöksklyftan. Skålla och skala tomaterna och dela dem på mitten sedan skär du paprikan i bitar. Skiva svampen och ställ allt åt sidan.

Snitta en bred ficka i kycklingbröstet och fyll den med skinka, parmesanost och basilika. Salta, peppra och stäng till luckan med en tandpetare men jag använde hushållssnöre istället. Bryn dem runt om i smör tills de fått fin färg sedan lägger du dem i en form och kör in dem i ugnen. Ös dem ofta under de 15-20 minuterna som de står där.

Såsen…

Hetta upp lite mer olja i samma panna som du stekte kycklingbrösten i och fräs löken i någon minut. Sedan tillsätter du tomater, paprikan, champinjonerna och fräser lite till. Tillsätt resten av ingredienserna och låt såsen sjuda i ungefär 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Ta nu ut kycklingbrösten och lägg dem i såsen och låt dem ligga där i 5 minuter. Innan du serverar så tar du upp kycklingen, skär den i skivor och lägger tillbaks i såsen.

Ååh hallelujah

Skall man göra allt enligt boken så skall rätten serveras tillsammans med ris eller tagliatelle men vi valde att bara äta kycklingen, såsen och ett gott, nybakat bröd till.

Jag kan verkligen rekommendera hans bok där man får utmärkta tips på husmanskost.

Kram, Lena

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

10 reaktioner till “Slut på idéer? Gör ett djupdyk ner i kockarnas kokböcker”

  1. Det är nog inte helt fel att grotta ner sig i kokbäcker. Vilka bra idéer man kan få. Gillar kokböcker som visar mer än bara recept, som berättar en historia runt omkring det.,

  2. Ja husmanskost är så gott tycker jag och man borde äta det oftare. Detta lät verkligen så gott nästan så man blir hungrig. Här blev det hemmagjorda pannbiffar 🙂

  3. Men så gott! Vi är riktigt förtjusta i husmanskost här hemma så jag får nog ta och testa den där kycklingen.
    Kram

  4. Åh så gott det lät!
    Husmanskost är riktigt gott och det finns så många goda varianter att välja mellan. Den här kycklingen ska jag definitivt testa någon dag.

  5. Jag håller med! Det blir husmanskost allt för sällan hemma hos oss och ibland får jag riktiga cravings efter det! Nu blev jag tex riktigt sugen på hel kyckling i ugn, med kokt potatis och gräddsås. Slurp!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *