Slut på idéer? Gör ett djupdyk ner i kockarnas kokböcker

Del 4 – Per Morberg lagar vilt

Per Morberg, en man att älska eller hata. Alla har väl någon åsikt om honom antar jag men själv tycker jag både han är trevlig, ödmjuk och lagar god mat. Då han är jägare så lagar han mycket vilt och det skall vi också göra nu.

Jag vill börja med att säga att när jag lagade denna rätten så tänkte jag ”jag tar bilder sedan”. När ”sedan” kom så var det uppätet. Så bilderna har jag tagit från boken ”Morberg lagar vilt”. I boken hittar du massvis av goda recept på vilt, allt från hjort, fasan, vildsvin till älg.

Långkokt gulashgryta på vildsvin

Du behöver cirka 600 g vildsvinsvinstek eller karré till att börja med. Därefter behöver du följande:

 • 10 gula lökar
 • 13 vitlöksklyftor
 • 4 tsk hel kummin
 • 6 msk paprikapulver (försök att hitta ungersk, mild paprika – det gör skillnad!)
 • 6 msk tomatpuré
 • 4 tsk sambal oelek men det går lika bra med färsk hackad chili
 • 400 g potatis av fast sort
 • 1½ liter viltbuljong
 • Finrivet skal och saft från 1 citron
 • Salt och peppar
Jag träffade Per Morberg i Stockholm för några år sedan och vi pratade vilt…
Såhär gör du…

Börja med att skära köttet i tärningar och glöm inte att köttet skall vara rumstempererat. Skala och skiva löken och vitlöken tunt. Finhacka kummin fröna (det glömde jag – jag lade i dem hela). Värm smör och olja i en gryta och lägg i alltsammans sedan tillsätter du paprikapulver, tomatpuré och sambal oelek/chili. Fräs på mycket svag värme i cirka 60 minuter utan att röra runt. Låt bara löken, tomatpurén och kryddorna sakta sjunka ihop till en massa.

Skala och skär potatisen i stora tärningar och koka dem mjuka i saltat vatten i cirka 15 minuter.

Lägg köttet ovanpå löken, fortfarande utan att röra och låt dem ligga där och sjunka in i löken på mycket svag värme i ytterligare 40 minuter.

Häll på buljongen och rör runt. Låt koka tills köttet känns mört, minst 1 timme. Jag tror jag lät mitt puttra på i 2-3 timmar . Lägg i potatisen de sista 10 minuterna och smaka av med salt, peppar, citron och mera chili eller vitlök om det behövs.

Servera grytan med en klick gräddfil och ett gott bröd.

Jag gjorde min gryta någon dag innan den skulle ätas och då blev den ännu mer mustig och god. Som sagt var… den gick snabbt åt när jag satte fram den på bordet.

Gulash på vilt

Här kan ni läsa om Kajsas recept på olika soppor om vill äta goda soppor.

Kram, Lena

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

14 reaktioner till “Slut på idéer? Gör ett djupdyk ner i kockarnas kokböcker”

 1. Jaaa alla har säkert åsikter om honom.
  Jag skulle kunna berätta en rolig story när jag köpte 2 kattungar av honom, blev lite chockad när jag kom hem till honom.
  Då var han dock väldigt trevlig .
  Låter som många trevliga recept gulasch är en favo.

 2. Men så gott det såg ut! Äter inte gulasch så ofta men det är ju riktigt gott 😊 jag gjorde också en djupdykning i en kokbok häromdagen när vi planerade veckans mat

 3. Härligt att du visar olika recept på mat det ger en annan inspiration på vad man kan laga till middag. per Moberg är säkert en fin och snäll man men jag minns han bara från rederiet och hans karaktär va lite ond men annars ogillar jag honom inte

 4. DEt är sant antingen gillar man Morberg eller inte. Tror att många har svårt för honom pga alla elaka roller som han spelat.

 5. Har flera kokböcker med Morberg, men inte denna.
  Lagar inte vilt speciellt ofta och egentligen vet jag inte varför. Detta lät däremot riktigt gott. Måste verkligen djupdyka i de kokböcker jag har för det känns som det finns skatter att finna <3

 6. Jag har nog inget ont o säga om honom
  då jag inte kollar på han program så
  värst mkt men alla ska väl jämt ha något
  att klaga på antar jag

 7. Haha, ja… åsikter finns det nog. Jag jobbade faktiskt med honom i början av hans skådespelarkarriär. Man kan väl säga att han blivit trevligare med åren….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *