Slut på idéer? – Gör ett djupdyk ner i kockarnas kokböcker.

Del 1 – Tareq Taylor

Det är ju så vanligt att man blir lite hemmablind och lagar samma mat om och om igen. Det kan ju bli ganska tråkigt, eller hur? Så nu tänkte jag att vi skulle göra ett djupdyk i kändiskockarnas kokböcker och idag börjar vi med Tareq Taylor. Han behöver väl ingen större presentation egentligen men kolla gärna in hans hemsida.

Tareq har skrivit ganska många kokböcker men just idag skall vi koncentrera oss på boken: Mat som gör gott – ny vardag med Tareq Taylor.

Det är en fantastiskt bra bok och du hittar alla sorters recept från soppor till desserter. Just till detta inlägget fastnade jag för två vegetariska rätter som jag ville testa.

Först ut är ”Vegetariska kåldolmar med asiatisk touch” och jag använde mig av savoykål, dels för att jag tycker att den är lättare att arbeta med och dels så är den ju grön så det blir lite färg på det hela.

Det var inga konstigheter i receptet och jag serverade kåldolmarna med kokt ris, teriyakisås och en god sallad.

Ljuvliga kåldolmar penslade med teriyakisås som dessutom är vegetariska

Detta kommer jag definitivt att laga igen!

Receptet i kokboken

Nästa rätt som jag lagade var ”Stekt ris med grönsaker, ägg och chili” och det som jag ändrade där var att jag fortsatte att använda savoykål eftersom jag hade kvar från den. Sedan hade jag inte i några böngroddar av den enkla anledning att det inte fanns några i affären när jag handlade. Sist men inte minst så tog jag persilja istället för koriander.

Sambon är inte så förtjust när det är nötter i maten men jag tyckte att de gav en extra crunch.

Riktigt gott och fräscht

Det är en mycket enkel rätt att laga och mycket smakrik. Jag använde mig av stark curry och chilin var ganska het den med så det blev sting i rätten. Det var lite som en pyttipanna fast med ris och man fick en skön lagom mättnadskänsla efteråt.

Stekt ris med grönsaker ala Tareq Taylor
Sist men inte minst….

Tanken var att laga en till två rätter från varje kändiskocks bok, men det fanns ytterligare ett recept i Tareqs bok som jag testade. Piroger!

Jag har gjort många piroger i mitt liv men dessa hade de sprödaste skalen jag varit med om. Jag hade två olika fyllningar, dels en med köttfärssås och den andra var med grönkål och fetaost.

De mest ljuvliga och spröda piroger man kan tänka sig…

Nu tycker jag att ni skall leta upp några kokböcker och leta upp lite roliga recept som ni kan piffa upp vardagen med. Läs Kajsas inlägg om sina favoriter.

Jag kommer själv att laga mina favoriter från Per Moberg, Leif Mannerström, Tommy Myllymäki och Monika Ahlberg. Stay tuned…

Kram, Lena

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

32 reaktioner till “Slut på idéer? – Gör ett djupdyk ner i kockarnas kokböcker.”

 1. Men wow vilken rolig idé! Det vill jag också göra! Tareq verkar vara så himla trevlig tycker jag! Har inte just denna kokboken, men tex Mat på en plåt. Älskar att köpa kokböcker men sedan är jag ganska dålig på att laga mat ur dem. Gillar dock inspirationen! Men nu ska jag hem och bläddra!

  1. Jag älskar också att köpa kokböcker men sedan står de flesta bara, men nu skall skärpa till mig.
   Kram, Lena

 2. Tycker det är rätt trevligt med kokböcker, men blir ju mest att man googlar recept nuförtiden. Fast har man en bok att bläddra i hittar man kanske lättare nya recept att testa!!

  1. Jag håller med om att det är lättare att googla recepten men det är ganska charmlöst måste jag erkänna…
   Kram, Lena

 3. Vilken bra idé!
  Mattorkan är total bland och kokböcker ligger inlagda i skåpet. Måste verkligen kolla igenom böckerna och försöka hitta några nya rätter 😀

  1. Man kan hitta en massa roliga recept som man inte ens visste att man ville laga.
   Kram, Lena

 4. Stekt ris och piroger lät ju riktigt gott! Jag tittar alldeles för sällan i kokböckerna, det finns ju mycket inspiration där 😊

 5. Så gott det såg ut. Fantasin tryter allt då det kommer till mat, så bra tips det där med att leta i gamla kokböcker.

 6. Mums med nya maträtter. Så är det här, det blir alltid det man är van vid att göra. Inte ofta jag provar något nytt men hade varit både roligt och spännande…. 🥰

 7. Jag har många fina kokbäcker, men är kass på att använda, jag är en sådan där som mixtrar och testar mig fram själv. När jag gör efter recept blir det mest att jag söker på nätet. Synd för det är mycket trevligare att kolla i böcker. Samt ohh han är så mysig så hans kokbok skulle jag gärna ha

  1. Jag brukar också mixtra och testa mig fram, det är egentligen sällan jag lagar efter recept men man behöver få ny inspiration emellanåt och då är kokböcker lysande.
   Kram, Lena

 8. Den där iden gillade jag verkligen, man köper och läser en massa recept men ofta vet man inte om det är hyfsat enkelt att tillaga eller om det smakar gott – så när man läser att någon annan provat receptet så får man mer lust att prova själv. Jag gillar verkligen Tareq. En som jag också gillar är norska Linda Stuhaug

  1. Jag har aldrig hört talas om Linda Stuhaug men skall kolla upp henne. Alltid kul att få nya ideér.
   Kram, Lena

 9. Många inspirerande rätter.
  Ibland sitter jag bara och bläddrar i kokböcker för att få lite idéer, sedan blir det inte alltid som receptet, men det ger inspiration i alla fall.
  Ha det bra!

  1. Det är ju det som är så roligt med, att hitta grunden till en rätt men så kanske man tillsätter det ena och tar bort det andra, men jag brukar följa receptet första gången jag lagar rätten. Sedan kanske man ändrar på något efterhand. Ha en fin helg!
   Kram, Lena

 10. Risrätten kommer jag nog göra en variant av det som jag har hemma i kylskåpet.
  Tack för recepten och idén.
  Kram Carin

  1. Jag hoppas att det smakade! Just överblivet ris är svårt att hitta något roligt att göra med. Jag brukar ge det till hunden. Ha ha ha.
   Kram, Lena

  1. Tackar men sambon hade blivit tokig. Jag har en hel bokhylla full med kokböcker, måste rensa själv men det är svårt…
   Kram, Lena

 11. Åhja det där känner jag verkligen igen man är trött på det gamla ich vill in med ny mat – därför jag började med matkassarna från hello fresh o linas matkasse för at få liv till maten igen 🙂

 12. Men gud vad kul att du delar med dej av alla mat tipps sä kul att läsa ❤ i bland blir man värkligen så trött på gsmmla enkla maträtter

  1. Ja ibland måste man förnya sig lite, men sedan har man ju sina gamla favoriter ändå..
   Kram, Lena

 13. Jag blir så hungrig när jag läser eran blogg. Så goda maträtter, stekt ris med grönsaker lät ju så gott och jag gillar när det är lite sting i maten 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *