Sommar, semester och fika

Jag har precis haft tre veckor semester och jag kan säga att semestern innehöll inte alls det en semester hos oss brukar innehålla. Sol, pool och bubbel i massor uteblev och vädret har inte riktigt varit med oss. Poolen har knappt varit i gång i år liksom grillen och festligheterna. Känner hur pessimistiskt inlägget lutar åt, men icke!!  För såklart har semestern dessutom innehållit en massa mysiga fika stunder med både familj och vänner.

Regning grusgång
Regniga dagar fick vi en del

På regniga dagar har vi spanat in de exotiska djuren på Tropikariet i Helsingborg, tagit en fika med vänner och gjort sommarfynd på en loppis. På muliga dagar har vi slitit i trädgården med ny sten och nya växter. Vi har fått en lerig framsida snygg igen ( efter indragning av vatten) samt ett nytt träd där den gamla sjuka kastanjen stod. På soliga dagar har vi grillat eller spenderat kvällen med vännerna i stan, då har det blivit fnissigt värre.

3  x Fika på semestern

Jag gillar trädgård, plantskolor och andra mysiga handelsträdgårdar. Har en del kvar som jag vill besöka som Engelska parken i Kivik, Norrviken i Båstad och Sofiero i Helsingborg. Men i somras var jag och min tjejkompis på Flyinge Plantshop strax utanför Lund. När regnet duggade utanför satte vi oss på cafe Smedjan och mös med god fika och samtal om stort och smått.

Fika på Café Smedjan i Flyinge
Fika på Café Smedjan i Flyinge

Mellan varven spanade vi ut om det var dags att gå en runda bland plantorna. Till slut blev vi tvungna då de stängde cafét för dagen. När det regnade så gick vi inne och tittade på en massa rolig inredningsdetaljer och när det var uppehåll så gick vi ut bland plantorna. En fin buskros fick i alla fall följa med hem till slut.

En regnig måndag begav vi oss till Helsingborg för att träffa sambons barnbarn och dotter. Det skulle minsann bjuda oss på en massa exotiska djur, nyfikna små apor och flitiga myror där på Tropikariet. Sambons barnbarn på 3,5 år var väldigt fascinerad…äsch, det var nog jag med.

Apa
Exotiskt på Tropikariet

Efteråt tog vi dessutom en fika på stället och fick sällskap av ett helt gäng lemurer bredvid. Tropikariet är häftigt och väl värt ett besök fast jag tyckte att det var ett dyrt inträde. Fikan är som oftast överskattat och dyr på sådan ställen, även här, men samtidigt så behövdes det efter ett par timmar på plats. Det var om inget annat skönt att få sitta en stund innan vi gav oss ut i regnet igen.

Fika med spanande Lemurer på Tropikariet
Spanande Lemurer på Tropikariet

Mysigaste fikan i Skåne

Bagarstugan i Vismarlöv
Bagarstugan i Vismarlöv

Bästa fikan tog vi på Bagarstugan i Vismarlöv. Ett bageri och café i en lantlig, genuin miljö där det känns som man slungas långt tillbaka i tiden. Här är det oftast alltid fullt med folk och att boka bord är bästa att göra innan. Vi körde dit på måfå och fick som tur ett bra bord inomhus till oss och våra vänner. Vännerna var så kaffesugna och fiket deras favoritställe så de hakade på direkt.

Mysig atmosfär i Bagarstugan i Vismarlöv framme i kakdisken
Mysig atmosfär i Bagarstugan i Vismarlöv
Fotogenlampa från 1800 talet
Man slungas tillbaka i tiden för en stund
Räckmacka till fika på Vismarlöv Bagarstuga
Fin fin räkmacka i Vismarlöv
Pannbiffmacka till fika på bagarstugan i Vismarlöv
Fin fin pannbiffsmacka

Själv valde vi mackor proppfulla med godsaker. Här vill man sitta länge och samtala om allt mellan himmel och jord. Här finner man ett lugn och fylls med glädje. Utanför cafét finns det ett fält med självplock av både pumpor och Squash för en billig peng.

Själplockskylt med ett bord och mattor framför squasch odling
Charmig självplock

Sommarfynd till kommande middagar

Inte mycket loppande har det heller blivit i sommar. Men ett sommarfynd har vi i alla fall gjort i form av trevliga snäckskal som ska bli fina förrättstallrikar. Perfekta till pilgrimsmusslan, räkorna och så mycket mer.

Sommarfynd med stora snäckskal som ska användas till små fat
Sommarfynd
Pilgrimsmussla i snäckskal
Pilgrimsmussla i snäckskal i vårt sommarfynd

Har ni fikat något i sommar?

Kram Kajsa

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

10 reaktioner till “Sommar, semester och fika”

 1. Lite har du allt hunnit med ändå. Kan nog hålla med dig, den här sommaren har inte alls blivit som planerad. Så tråkigt, men vädret kan man inte rå över. Blir alltid lite för mycket fika här,

 2. Jag är ingen fikamänniska tyvärr, vet inte varför… så Nope, har inte blivit särskilt mycket fika alls faktiskt. Men när vi var i Fjällbacka köpte vi med oss chokladbollar och dricka och åt högst upp på toppen när vi nådde dit.

 3. Tycker verkligen om Tropikariet! Men nu när barnen börjar bli stora var det ganska länge sedan vi var där. Men det gäller att inte stressa utan kika på allt i lugn & ro.

 4. Vi har faktiskt fikat ganska mycket, väldigt trevligt att göra både till vardags och på semestern och passar bra när det regnar..lät som en trevlig semester tycker jag

 5. Vi har också fikat en hel del i sommaren. Alltid mysigt! Vad spännande med snäckskalen, de kommer bli ursnygga förrättstallrikar.

 6. Jag kan inte klaga på vädret för här har det varit stekhett.
  Tycker du hunnit med en massa skoj ändå fast vädret varit sisådär.
  Sådana där snäckskal hade min mamma. Och jag ångrar att jag inte tog dem. Vet inte hur jag tänkte då 🤔.
  Ha en fin fredag.
  Kram Carin

 7. Tack för fika tipsen. Loppisar har det varit dåligt med för min del också. Om man inte räknar dem nere på Herrängens gård här som varit varje söndag hela sommaren och jag smitit förbi några gånger och gjort några små fynd på. Men jag vill på spännande loppisar ute på landet och göra fyndet fyndet liksom.

 8. Va härligt med massa fika och goda samtals ämne. Bara en fika kan göra mkt. Man får göra det bästa av det möjliga när vädret sviker.

 9. Ja man har inte gjort alls allt som man tänkt sig. Ni hann ju med en del ändå då man räknar upp det sådär. Det ändå som varit lite fördel att vädret varit som det är är att man sparat undan lite pengar osv. Hade det varit soligt hade man gjort så mycket mer och förra månaden när det var lite mer sol så försvann ju pengarna poff.

 10. Nej det har ju regnat en hel del nu under sommaren tyvärr, tycker dock det ser ut som du har hunnit med en hel del. Det såg verkligen mysigt ut i bagarstugan. Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *