Sommar, sol och Lax Tagliata

Tagliata = tunt skivat kött fast denna gång med lax. Lax Tagliata en så enkel, somrig rätt som singlade upp och blev en klar favorit hos oss. Den passar dessutom perfekt hela sommaren och blir toppen till midsommar. Dock ska vi faktiskt rymma denna midsommar till Halmstad. Vi ska ta in på spahotell, mysa och bara rå om varandra. Till midsommarmat vet vi inte riktigt vad det kommer bli för mycket har stängt. Kanske blir det en picknick, vem vet!

Lax tagliata
Lax tagliata

Tillbaka till laxen som får mig att le lite fånigt. För när mat smakar som bäst blir jag lycklig och ler bara på tanken av den. Jag fick dessutom en stor matlåda med mig dagen efter som jag njöt av till lunch i solen.

Lax Tagliata

4 pers ca 20 minuter

500 Gram Laxfilé ( använder man varmrökt lax, är man nästan klar)

250 Gram Sparris

1 Knippe Rädisor

2 Gemsalladshuvud

1 Kruka Dill

½ Kruka Gräslök

80 Gram Ugnsrostade potatis

1 Tsk Salt

Nobisdressing

2 Ägg

1 Vitlöksklyfta, pressad

2 Msk Vitvinsvinäger

2 Tsk Dijonsenap

2,5 Dl Neutral Olja

Ev. 3 Msk kallt vatten

Salt

½ Kruka Gräslök

Koka äggen i 3 minuter. Gröp ur äggen och mixa tillsammans med vinäger, senap och vitlök. Tillsätt därefter under vispning oljan som man droppar i sakta. Smaka av med peppar och eventuellt lite vatten. Rör därefter ner gräslöken.

Ugnsrosta potatisen i 225 grader ( förkokta klyftor) ca 25 minuter, salta lätt.

Laxfilé att ugnsbaka
Fin laxbit att ugnsbaka

Salta laxen och lägg den med skinnet ner i en ugnssäker form. Ugnsbaka därefter på 175 grader i cirka 25 minuter. Laxen ska hålla 45-52 grader som färdig. Laxen går även att grilla.

Grilla/stek sparris snabbt. Hyvla rädisorna tunt. Fördela salladen på ett fat, strö över rädisor och fördela över bitar av lax och sparris. Ringla över med dressingen och strö över med dill och gräslök.

Lax tagliata med ugnsrostade potatisklyftor
Lax tagliata med ugnsrostade potatisklyftor

Lax tagliata är somrigt och dessutom så himla gott. Har även testat Biff Tagliata som är en stor sommarfavorit och nykomlingen Fläskfilé Tagliata. Har ni testat någon av dem? Gillade ni dem dessutom lika mycket som vi?

Biff Tagliata
Biff Tagliata

Idag ska vi packa för att bege oss till Halmstad imorgon…har ni några bra Halmstad tips?

Kram Kajsa

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

5 reaktioner till “Sommar, sol och Lax Tagliata”

  1. Så gott det såg ut. Vi har också rymt från midsommar och är nu uppe i Norrland där jag är uppväxt. Så mysigt.

  2. Mums vad gott! Det låter supermysigt att rymma över midsommar också, även om jag är väldigt glad över att vårt hus fylls av vänner imorgon. Mina föräldrar rymde förra året och blev så förtjusta i det att de gör en repris i år. Och då skulle det vara midsommarmat av något slag på hotellet.
    Har inga Halmstadtips men har faktiskt på min sommarlista att åka dit, för när jag var där sist tyckte jag att det var en mysig stadskärna.
    Hoppas ni får det mysigt!

  3. Men wao vilken härlig sommarmat du bjuder oss på. På tal om lax så är lax och dillstuvadpotatis lite av sommar för mig. Åt det jämnt förr som lunch på midsommardagen. Men jag ändrar nog till annan dag bara för att…

    Glad midsommar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *