Spännande med kryddor från världens alla hörn

När jag var barn var kryddorna där hemma salt, peppar och lökpulver. Idag så kan vi få lyckan att smaka på världens alla hörn genom alla de kryddor som finns att tillgå. Vissa butiker har ett bra sortiment av de mer annorlunda kryddorna och jag har dessutom lyckan att bo i en multinationell stad som Malmö. Här har vi verkligen tillgång till ett skafferi från världens alla hörn.

Jag lyssnade på P1 sommarpratare och Tareq Taylor. Denna kloka man som har en förmåga att fånga en med sina kloka tankar. Han sa bland annat att mat, det är något universellt. Du kan ha olika språk och olika förutsättningar, men mat som du lagar, äter eller pratar om, för människor tillsammans. Det är ett universellt språk där man har ett samtal fyllt av livet, önskemål, humor och vart man befinner sig i livet. Det är ett fint sätt att träffas på och jag kan dessutom inget annat än att hålla med. Mat för oss tillsammans!!

Har ni inte lyssnat än , så gör det!

Sumak kryddar löksalladen, kryddor från världens alla hörn
Löksallad kryddad med Sumak

Kryddor från hela världen

Kryddor från hela världen öppnar upp en sådan ofantlig rikedom av smaker. Sen är det upp till var och en att hänge sig, våga ta språnget och dessutom prova sig fram. Idag provar vi två nya kryddor som vi aldrig använt oss av förut – Harrisa och Sumak. Det är så klart Tareq Taylor som försett mig med receptet via köket.se

Harrisa är en stark kryddblandning från Tunisien och är dessutom väldigt vanlig i matlagningen i Nordafrika.

Sumac är en buske som växer i de tropiska länderna. Bären gör man krydda av, saven den är däremot giftig. Sumac används ofta i det turkmenska köket och har en liten citrusaktig smak.

Rostade Rödbetor med Chorizo och Harrisasås

4 Person 1 h 20 min

Rostade Rödbetor

4 Stora Rödbetor                                                    Skala, rosta i mjuka cirka 1 timme i ugn 180 grader

3 Chorizo korvar                                                     Dela därefter rödbetorna i bitar och lägg i en form. Ringla över

2 Msk Honung                                                        Honung, och olja. Repa rosmarin över. Skär korven i stora bitar och

3 Msk Olivolja                                                           lägg längst med formen kant. Ugnsstek därefter i cirka 15 minuter.

1 Kvist Rosmarin

Löksallad

1 Silverlök                                                                  Skiva tunt. Hacka persilja och Mynta. Blanda ihop                

1 Kruka persilja                                                        med övriga ingredienser.                                                                 

1 Kruka Mynta

2 Tsk Sumak

2 Tsk Vitvinsvinäger

1 Msk Olivolja

Salt och peppar

Yoghurtsås

2 Dl Yoghurt

2 Msk Harrisa ( justera efter eget tycke)

1 Citron saft och lite rivet skal

0,5 krm salt

Jag fuskade genom att ta färdigkokta rödbetor istället. Det drog ner tillagningstiden rejält vilket föredras på en vardagskväll. Jag hade dessutom ingen silver lök hemma så jag tog röd lök som har lite skarpare smak. Jag minskade ner Harrisan till 1,5 msk men sambon hade nog tyckt full pott hade varit bra. Själv tyckte jag den blev lagom stark, för Harrisa är väldigt stark. Men vi tyckte det var en god, spännande maträtt med häftiga kryddor.

Snart är det dessutom semester och då ska vi både laga mat, äta mat och umgås med vännerna. Det är livet!

Kram Kajsa

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

12 reaktioner till “Spännande med kryddor från världens alla hörn”

 1. Oh jag älskar Tareq! Han är alltid så mysig i allt han gör!
  Jag såg hans matresa på SVT och där pratade han mkt om surmac och ngt mer som var basen i köket i Palestina (minns inte namnet). Jag har velat testa ända sedan dess!
  Jag har inte lyssnat på hans sommarprat ännu men jag ska lyssna på det.

 2. Men åh just ja sommarpratarna det brukar jag också lyssna på inte alla som pratar kanske, men vissa som verkar kunna ha något tema som intresserar mig. Hade helt glömt bort det iår tack för påminnelsen det måste jag koll upp sen, ❤

 3. Jag har tidigare inte vart så intresserad av kryddor, använt salt, cayenne, curry och paprikapulver i stort sätt. Men i många av rätterna vi lagar från viktväktarna så är där mycket kryddor, så vi har sedan jag satte igång utökat vår kryddsamling en aning, så skoj.

 4. Lyssnade också på Tareq och han är verkligen så sympatisk när han pratar! Så ödmjuk! Jag vill verkligen bli bättre på att använda färska kryddor i min matlagning – det är en utmaning för mig!

 5. Älskar att testa nya smaker, det förgyller verkligen matlagningen. Tareq är en klok man och väldigt intressant att lyssna på. Måste lyssna på sommarpratet.

 6. Vilket spännande recept! Det ska jag prova. Funderar bara på var jag ska hitta kryddorna…
  Jag ”ligger efter” i sommmarpratslyssnandet. Men nu har jag ju semester. Så då kan jag lyssna lite mer bla vill jag höra Tarec.
  Ha det gott!

 7. Så gott det låter. Bara vattnas i munnen på mig. Rödbetor är något som är så galet gott, men som jag gör allt för sällan. Där måste jag bättre mig.

 8. jag har inte hört talas lm han innan men det är ju kul
  när man hittar någon förebkld att följa 🙂

 9. Kom nyss på att jag missat Tareq sommarprat annars har jag lyssnat på alla även om jag inte lyssnade klart på Carlberg för hon föll inte mig i smaken.

  Nya smaker är alltid kul .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *