Sparrispaj, snygg, god och enkel

Sparrispaj med knaperstekt bacon och parmesan…jo man tackar. Testade ett nytt recept på en lättlagad och god paj som blev perfekta måndagsmiddagen efter jobbet. Just nu är det ju verkligen säsong för sparris. Det är ju så gott…japp, blir lite lätt lyrisk.

Jag körde fuskvarianten med färdigköpt pajdeg, men vill man själv göra den så kolla in Att laga en perfekt paj som Lena skrev om. Den tjejen vet hur man gör en paj, det kan jag lova. Men med fuskisen så går det ju dessutom lite snabbare och måndag föredras snabbt.

Sparrispaj med bacon krisp, parmesan, sparrisknoppar och gräslöksblommor
Snygg dekoration med ätbara gräslöksblommor på sparrispajen

Sparrispaj

Pajdeg – smöra en pajform, lägg ner pajdeg och nagga lätt med gaffel. Förgrädda 10 minuter i 250 grader.

1 Stor gul lök, grovhackad

2 Knippe Sparris i 1,5 cm bitar – spar knopparna till dekoration

3 Ägg

3 Dl Vispgrädde

1-2 Pressade Vitlöksklyftor

Salt & peppar

2 Pkt Bacon

40 Gram Hyvlad parmesan

Stek lök och sparris tills det fått färg, cirka 10 minuter. Salta och peppra lägg därefter ner det i det nygräddade pajskalet. Vispa ihop ägg, grädde, vitlök, salt och peppar och häll äggstanningen över. Grädda i cirka 20 minuter. Knaperstek bacon och låt rinna av på hushållspapper. Smörstek därefter sparrisknopparna al dente och hyvla parmesanosten. Toppa den varma pajen med bacon krispet, sparrisknopparna och den hyvlade osten.

Vill man dessutom göra denna paj vegetarisk utesluter man bara bacon.

Lila Gräslöksblommor

Idag dekorerade jag pajen även med gräslöksblommor. De är både snygga och dessutom ger en extra löksmak till pajen. Tycker det är så kul att kunna använda ätbara blommor från trädgården för att dekorera maten. Gräslöksblomman är söt, har en härlig färg och smakar dessutom gott. Den behöver tas bort för att inte det ska bli en stabbig planta, så win win situation, me like. Äggstanningen blev härligt gul, då vi fick pinfärska ägg från vännernas hönor, bara det var ju lite läckert i sig själv.

Vill ni göra en god, enkel liten paj, så testa denna!!

Kram Kajsa

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

9 reaktioner till “Sparrispaj, snygg, god och enkel”

  1. Oj, tror aldrig jag ätit eller ens hört talas om, sparrispaj. Det lät ju hur gott som helst och jag älskar sparris. Jag gillar när man kan fuska lite med färdigköpta grejor. Det blir lättare och snabbare. Vilket ibland är att föredra

  2. Det var länge sedan vi åt paj här i huset nu. Så tack för ditt recept och för en maträtt som fallit i glömska.
    Blommorna var en smart idé och vackert blev det med.
    Kram Carin

  3. blommor på paj var något nytt:)
    men tur man kan dekorera lite hur man vill 🙂
    rror den blev riktigt god 🙂

  4. Perfekt kombo; snygg, god och enkel. Och ihop med sparris, denna verkliga delikatess, i tillägg! ” Vi må pröve”.
    Kram Mia!

  5. Sparris paj var nytt för mig. Pajen ser så god och fin t med blommorna på. Sparris är så gott på grillen tycker jag men nu får jag allt prova sparris i annan rätt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *