Stadsodling – ett roligt sätt att odla

Att odla sina egna grönsaker eller kryddor är för många något som är roligt och givande. Att kunna gå ut i sin egen trädgård är ju såklart allra bäst eller som vi som har en egen koloniträdgård. Men nu är ju inte alla så lyckligt lottade att de har den möjligheten. Kanske man inte ens har en bra balkong att odla på. Där vi bor mitt i stan så har vi en balkong ut mot en dessutom ganska hårt trafikerad väg. Där är vi inte så sugna på att odla ens om det var den enda möjligheten. På vår gård har de startat ett litet odlings sällskap med några lådor, vilket är trevligt. Det för ju grannarna samman på ett trevligt sätt.

Stadsodling i Malmö
Stadsodling i Malmö

Jag har passerat vid ett flertal gånger med bilen, ett område här i Malmö. Det ligger bakom ett gammal industriområde mitt i city. Skanska lånar ut en hörntomt som senare ska bebyggas men under några år fungerat som stadsodlings plats. Under tiden så finns det chans att få låna en odlingslåda för att odla. Vatten, odlingsjord och trädgårdsverktyg fanns tillhands på plats. Vissa odlade potatis, andra tomater och kryddor. Det var bara att ansöka för att få ta hand om en låda eller två. Stadsodling är något som har ökat i hela Sverige och är ett bra komplement till att kunna få tillgång att odla lite själv. Här i Malmö kan man kika in på bland annat denna sida – Odla i stan, för dig i Malmö så kan du se de olika stadsodlingarna hos Malmö Stadsodling eller leta på facebook efter de grupper som finns där.

Tomatodling i lila pallkrage

Stadsodling där du bor

Stadsodling finns på många platser runt om i Sverige och jag tycker det är en sådan cool idé där alla har en chans. Man träffar andra odlare, kan utbyta idéer och tankar, skapar en bättre miljö med ökat växt och djurliv. Dessutom nu när jag var nere på Vintergatans odling träffade jag ett par som påtade i sina lådor. De pratade gärna om hur det fungerade och om deras glädje att kunna odla lite för sitt självhushåll.

Trädgårdshandskar och ogräs

Jag är lyckligt lottad av att ha en kolonilott men jag skulle vara lyckligare av ett eget hus. Men där är vi ju inte nu och alla har vi dessutom olika förutsättningar. Ni som inte har trädgård och vill odla, kolla in om ni har det i er egen stad eller by. Eller om ni kanske kan starta något eget i er kommun. Just denna tomt var en bit Skanska lånade ut tills en universitetsförening tills bygget skulle starta. Möjligheterna är oändliga!

Kram Kajsa

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

5 reaktioner till “Stadsodling – ett roligt sätt att odla”

  1. Jag har funderat på hur det där funkar! Jättebra idé, om bara odlingarna får vara ifred. Här i Hbg, ett par kvarter bort, är det några som satt upp några odingskragar på en grön plätt. Såå bra idé tycker jag! Det är visserligen villor runt om så jag gissar att folk ändå har trädgårdar, men det är ett kul projekt. Och det är något speciellt med att gå ut och hämta sin egen sallad tex, tycker jag!

  2. Vi har en hel del kolonlilotter i vår stad men tyvärr så är dom fulla och ingen är tom men jag funderar att skaffa så fort en är ledig =) för när mormor levde och hade hus så va jag alltid där och hjälpte henne odla och fixa i sin trädgård för jag älskade att hjälpa henne tycker sånt är kul =)

  3. Har du sett Tunna Blå Linjen, är det inte den ordlingen som de tar upp om där? Så fint att de gör så så att alla som vill ska kunna få odla =D

  4. Men vilken roligt initiativ med stadsodling. Det har jag aldrig sett eller hört om innan. Perfekt för alla som vill odla men inte har egen trädgård eller kolonilott😊

  5. Man blir så glad när man ser odlingar i samhällen eller städers bostadsområden. På min gård finns det många som har pallkragar och odlar u. Tänkte höra MUF för hur det funkar och om jsg skulle kunna få sätta upp kragar till nästa år

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *