Strikt efter kokbok eller helt wild and crazy i köket?

Kokbok från förr
Kokbok från 1751…inte helt ny

Den första kända kokbok är ända ifrån Romarriket på 200 talet De re Coquinaria. Den äldsta kända tryckta kokbok är från Tyskland ifrån år 1485. Hemma hos vännerna hittade jag en kokbok från 1751, den var rätt häftig och dessutom vilket språk vi hade på den tiden.

Ofta så letar jag fram recept på nätet och ibland använder jag mig av en kokbok. Det är dessutom sällan jag lagar mat på fri hand för det är jag helt usel på. Lena däremot är helt galet tokig i kokböcker dessutom hon är duktig på laga mat på frihand också. Hur ser det ut hemma hos er? Är ni kokbokstokiga eller är ni duktiga på att laga mat på frihand?

Kokböcker hemma hos oss

En favorit kokbok är Olivieras Medelhavsmat som jag gärna lagar en hel del mat från. Ni kan hitta några recept här. Härligt god mat från medelhavet och när vi ändå talar om medelhavet så har vi en restaurang i Malmö som heter Di Penco. Det är en liten dold pärla som du kan läsa mer om här. Jag har fått en kokbok från Di Penco av min mamma som heter Pasta Nostra. Den är fylld med en massa goda recept. Nyligen tog jag tag i och lagade en av rätterna i boken och det blev dessutom en fullträff!! Så här kommer receptet.

Laga mat efter kokbok
Laga mat från en kokbok
Ingredienserna till kvällens pastarätt från vår kokbok
Redo för att laga mat

Skogsvaktarpasta Boscaiola

400 Gram Pasta – kokas all dente.

2 styck Vitlöksklyftor, 1 Piri-piri och 1/2 Dl Persilja – finhackat

200 Gram säsongssvamp och 300 Gram Salsicca eller annan kryddstark korv – skivas.

Fräs lök, piri-piri och persilja i lite olja. Tillsätt därefter svamp och korv och fräs en stund innan du häller på 1 Dl Torrt vit vin. Låt det puttra ihop en liten stund, sedan tillsätt en skvätt matlagningsgrädde. Salta och sänk dessutom värmen och låt dra på svag värme. Under tiden kokar du pastan.

Fräsa korv och svamp

När pastan är klar så häll den avrunna pastan ner i stekjärnet med såsen och rör om ordentligt.

Servera rätten tillsammans med riven parmesan. Och dessutom som Italienarna skulle sagt, pasto gustoso!!

Skogsvaktarpanna

Recept på nätet

Just nu så har jag fått dille på att laga mat av kocken Jennie Walldén. Tjejen som tog hem mästerkock 2013 och dessutom har restaurangen Namu i Malmö. Jag har ännu inte varit där än och ätit, men här hemma har vi testat ett par av hennes rätter. Vi kommer dessutom definitivt laga några fler snart. Jag hittar recepten på köket.se. Senast testade vi en fläskfilégryta som blev så jäkla god. Mannen tryckte dessutom i sig två fulla portioner fast han var mätt efter första rundan. Ja, då vet man att man verkligen har lyckats.

Krämig het fläskfilegryta
Krämig het fläskfilegryta

Krämig och het Fläskfilégryta

4 Portioner på ca 40 minuter

700 Gram Fläskfilé i 1,5 cm skivor

300 Gram Skogschampinjoner i bitar

2 st. Rödlök i klyftor

1 Grovhackad Paprika

1 Finhackad Vitlök

4 cm Finhackad Ingefära

2 Dl Äpplejuice

4 Dl Crème Fraiche

2 Msk. Koncentrerad Kalvfond

2 Tsk. Sesamolja

2 Msk Japansk Soja

2 Tsk Gochuang ( Koreansk Chilipasta – går dessutom att byta ut mot Sambal Oelek eller Sriracha som blandas med lite honung)

65 Gram Bladspenat

Stek svampen på hög värme tills den har fått färg och ta ur den från grytan. Bryn därefter fläskfilén så den får fin färg runt om, ta ut ur grytan. Sänk värmen till medel och stek rödlök och paprika i ett par minuter, tillsätt därefter vitlök och ingefäran och fräs med i ytterligare två minuter. Ner med crème Fraiche, juice, kalvfond, soja, sesamolja och gochuang i grytan. Låt koka upp, lägg sedan i fläskfilén och svampen och låt sedan puttra 5-7 minuter. Lägg därefter i bladspenat och vänd runt. Servera med ångande varmt ris till.

Skala ingefära med en sked
En sked är perfekt att skal Ingefäran med

Har köpt en kokbok av Edvard Bloom jag ska spana in snart. Jag gillar honom dessutom skarpt med alla hans anekdoter och kunskap om traditioner kring mat och högtider.

Vilken är din favorit kokbok eller är du wild & crazy i köket?

Kram Kajsa

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

16 reaktioner till “Strikt efter kokbok eller helt wild and crazy i köket?”

 1. Vad roligt att du hittade en gammal kokbok hos dina vänner.. Det är så kul att se hur man skrev då. 🙂
  Visste inte att kokböcker funnits så länge. Mycket intressant 🙂
  Ha en fin fortsättning på tisdagen kram <3

 2. Första gången jag lagar från en kokbok så går jag oftast ska jag säga, efter receptet. Men sedan kan jag mycket väl sväva ut i recepten. Frihand är jag också tokig i tror jag. Ja jag är nog både kokbokstokig och frihandscrazy.
  Vilka goda maträtter du fotat och lägger ut. Det ser riktigt smarrigt ut.
  Ha en fin kväll.

  Kramar
  Lene

 3. Hade många kokböcker när vi bodde i Sverige. Men tog bara med några när vi flyttade för det finns ingen plats för dem alla här.
  Men jag är en sådan som tycker det är kul att hitta på och testa sig fram när jag lagar mat.
  Men lika ofta letar jag på nätet och hittar något gott där att laga.
  //Carin

 4. Jag har alldeles för många kokböcker! En del nästan oanvända, andra lite mer nötta. Jag utgår ofta från ett befintligt recept (kokbok eller nätet) men gör inte alltid som det står fullt ut. Favoritsidor på nätet är Jennys matblogg, köket.se eller vad google får fram. Bland kokböckerna hemma gillar jag bla Veganboken och Vår kokbok.
  Måste nog prova de recept du la ut. De såg ju jättegoda ut!
  Ha det gott!
  Kram

 5. Jag älskar kokböcker! Särskilt gamla som den du hittade hemma hos vännerna. Men jag är superdålig på att använda kokböcker, jag freestylar hela tiden i köket. Bakar gör jag enligt recept men inte när jag lagar mat.
  Jag är lite som svenska kocken i Mupparna, humdidumdido och så blev det middag. hahahaha Kryddor mäter jag aldrig upp utan det blir en nypa eller två och sen en dutt. hahaha

 6. Roligt med gamla kokböcker och ny också för den delen. Ger alltid bra inspiration, liksom dina recept här.
  Jag har svårt att totalt följa recept, men de ger mig alltid inspiration.
  Tack för trevligt inlägg!

 7. Åh så mycket gott!
  Jag är förtjust i snygga kokböcker, som ofta bara blir liggande som snygga… jag kollar gärna de fina bilderna och ibland lagar jag något ur dem… Fast jag har faktiskt några som jag använder rätt flitigt. En hamburgerbok och mina vego-böcker. Annars googlar jag ofta fram recept på nätet. Brukar skriva in några ingredienser jag har och söka på dem 😉 När det gäller grytor och pastasåser, brukar jag slänga ihop något bara, det går liksom inte att misslyckas med sånt om man använder lax eller kyckling t ex 😉
  Kram/Maria

 8. Visst är det nåt speciellt med böcker. Bara att hålla dem i handen …
  Men! Det är också riktigt härligt att vara lite ”galen” i köket. Bra för kreativiteten. På gott och ont är det nog mer jag.
  Tack Kajsa, föra alla goda recept. Det krämiga, heta fläsket tror jag, trots min ”galenskap”, kommer till glädje framöver. 🙂
  Kram Mia

 9. Jag behöver ofta recept när jag lagar något som jag inte är jättevan vid, eller om det är lite mer komplicerat. Men det är ganska sällan jag följer receptet till punkt och pricka, utan jag kanske byter ut vissa ingredienser eller kryddor enligt eget behag. Det är också roligare så 🙂

 10. Såg jättegott ut, själv gillar jag att kombinera egna recept, ibland använder jag något recept som någon kock gjort och byter ut ingredienser och exprimenterar och ibland är det bara fri hand på det som vi har hemma för tillfället. Väldigt snygga blogginlägg om mat du har.. Hur länge har du bloggat om mat.. Har inte bläddrat runt i bloggen så mycket ännu , men kommer kolla in fler inlägg när jag har tid

  1. Vår blogg har funnits i tre år och vi blandar vår vardag med mat, dryck, resor mm. Välkommen in till oss

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *