Svartvinbärsblad saft som svalkar och ett par burkar gelé.

Vi har semester och vädert är minst sagt nyckfullt. Men ingen tvekan att man behöver mycket att dricka när det är soligt och varmt. När jag fick nys på denna enkla och goda sommardryck så ville jag helt klart testa. Svartvinbärsblad saft som med fördel kan drickas tillsammans med vatten eller mineralvatten, en skiva citron och en massa is, hur gott låter inte det? Med det färdiga resultatet kan jag dessutom garantera att den är svalkande god med is i glaset.

Ut och plocka blad, tvätta dem noga och ner i en bunke. Över med kokande vatten och citronsyra. Vänta ett dygn, sila, ner med socker och slå över på flaska. Klart! Easy peasy!

Svartvinbärsblad saft

2 Liter svartvinbärsblad

2,5 liter kokande vatten

1 Msk Citronsyra

Vila därefter ett dygn, övertäckt i rumsvärme. Ta därefter ut bladen och tillsätt:

2-3 Dl Strösocker

Rör till sockret löst sig, häll över på flaska och förvara i kylen.

Svartvinbärsblad dryck i solsken
Svartvinbärsblad dryck pimpad med lite blad.

Plockade även svarta vinbär när jag ändå var på gång och fick ihop 6 dl som jag gjorde gelé på. Det blev ju bara 2,5 små burkar, men det ska bli gott till höst steken. Har röda vinbär kvar att plocka så jag kanske kan koka lite röd vinbärsgelé också, om jag hinner. Lite av bären har jag dessutom använt till min morgon yoghurt, syrligt men gott. Det är ju roligt att bara kunna ta tallriken och gå ut och plocka vad man behöver.

Svart vinbär
Svarta vinbären bara väntar på bli plockade även svartvinbärsblad till saft

Använder mig av Tant Hilmas recept när jag kokar gelé, fast jag får ofta ta ner det i storlek då jag inte riktigt får ihop så mycket bär. Men och andra sidan så är det ju dessutom bara jag som äter gelé här hemma nu för tiden. Oavsett så tycker jag det är ganska enkelt att koka ihop. Sedan förseglar jag burkarna med ett paraffinlock. Blir bra och hållbart i kylen. Har haft burkar som dessutom hållit i nästan ett år.

Vinbärsgele i burkar
Röd Vinbärsgele

Riktigt kul att kunna använda både svartvinbärsblad och bär att göra goda saker av. Från jord till bord som Lantmännens slogan är.

Kram Kajsa

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

7 reaktioner till “Svartvinbärsblad saft som svalkar och ett par burkar gelé.”

 1. Låter spännande, har faktist inte hört talas om den saften. Väntar ännu på att våra bär skall mogna, det tar sin lilla tid i år tydligen, men vädret har ju varit så omväxlande med både värme och kyla

 2. Läste lite slarvigt & tyckte att det var spännande att saften var så ljus 🙂
  Men spännande att man kan göra saft av bladen!! Blir nyfiken på hur det smakar.

  Har sådana barndomsminnen av när mamma gjorde vinbärsgelé (minns också det där parafinlocket) – även om jag själv aldrig åt den.

 3. Svarta vinbär är ju så galet gott. Kan sakna min buske i huset ibland där jag bara gick förbi och drog bort en klase.

  Tänker tipsa en kompis som har en härlig trädgård och gillar safta och sylta om detta med bladsaft.

 4. Jag har svarta vinbär för dagliga bruket under säsong, men min granne har massor av buskar och de tycker inte om svarta vinbär, så jag ”hjälper” dem genom att plocka av bären och stoppa dem i min frys. Har hittills fått ihop ca 3 l och mer kommer.
  Intressant med svartvinbärsbladsaft. Måste man ha citronsyran i?
  Ha det bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *