Syren syrup, med blommig smak av vår och glädje

När man hör fåglarna kvittra i skyn, grönskan den börjar spira explosionsartat och syrenbuskarna dignar med sina förföriska lila klasar med små vackra blommor, ja då är det vår! Då tar hjärtat ett extra lätt skutt inne i bröstet och allt känns med ens lite enklare och lite lättare. Man kan slänga av sig de tunga kläderna och de varma strumporna och testa med att sätta den nakna foten på gräset och låta den kittla oss en stund.  Fast helt ärligt så har jag ännu inte slängt av mig strumporna då vi har typ 14-15 grader ännu.

En bukett syren blommor i en hand
Först ”tjuva” lite syren

Det är nu vi i alla fall fylls på med solens energi och njuter av ljuset som omger oss. Även nyfikenheten och lusten till att testa nya smaker och nya recept vaknar till liv. I alla fall hos mig. Förra året var jag alldeles för sent ute när jag cyklade runt på koloniområdet efter syren. Då fick det i stället bli rabarber sirap som blev gjord. Den var söt, smakrik och god att använda i drinken. Men jag kan även tänka mig att den vore fantastisk att pensla på sockerkaksbotten till en sommartårta. I år är jag precis i lagom tid för att koka oss en sats med förförisk Syren syrup till sommarens drinkar och dessutom kanske till något bakverk. Först var det ut och ”tjuva” syren nere på gården där jag bor, en stor härlig bukett.

Syren syrup i en fin glasflaska med en bukett syrener i en brun glasflaska bakom
Syren syrup

Syren Syrup

2 Dl Vatten

2 Dl Strösocker

3 Dl Syrenblommor ( endast blomma, inget grönt!)

10 Blåbär

Ta och knip av 3 Dl med syrenblommor och se till att det grön inte följer med, skölj av.

Koka upp socker och vatten till ett sockerlag och låt svalna till rumsvärme.

Blanda därefter ihop syrenblommor, blåbär och sockerlag, plasta och låt stå i kylen över natten. Sila sedan genom finmaskigt nät. För mer färg kan man mosa blåbären lätt ( obs t.ex amerikanska blåbär är färglösa). Häll på rengjord, tätslutande flaska eller burk. Håller cirka en vecka i kylen men går dessutom att frysa in.

Syrenblommor som ska separeras kanderas och göras syren syrup på
Syrenblommor i en sil sköljs till syren syrup
Skölj blommorna väl
Syrenblommor, blåbär och sockerlag i en bringare

Kanderade Syren blommor

När jag ändå var i farten så kanderade jag även ett gäng blommor. Även här var det att ta av blommorna utan att få med det gröna. Kan säga att det blir till slut som klister på fingrarna och man är alldelles svart. Allt! fastnade på fingrarna och jag blev nästan skogstokig.

Kanderade syrenblommor med florsocker
Kanderade syrenblommor med florsocker

Blommor av valfri mängd

En bakplåt med bakplåtspapper

En mjuk liten pensel

Äggvita rörd inte skakad

Florsocker eller strösocker

Pensla varje blomma med äggvita, noga och lägg på bakplåtspapper. Strö därefter över rikligt med socker eller florsocker. Låt torka cirka ett dygn.

Lägg i tätslutande burk med lock, håller cirka en vecka.

Syrenblommor i en hand
Pensla varje blomma med äggvita
Pensla varje blomma med äggvita
Pudra varje syrenblomma med florsocker
Pudra varje syrenblomma med florsocker
Kanderade syrenblommor på en bakplåt

Vad jag ska göra med mina kanderade syrenblommor kommer lite senare ett blogginlägg om, jag hoppas det blir lyckat i alla fall.

Våriga Kramar Kajsa



11 thoughts on “Syren syrup, med blommig smak av vår och glädje”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *