Titta in till vårt paradis, Vingården i Klagshamn.

Som ni kanske alla vet så har jag och min sambo en vingård här i Klagshamn och den startade vi 2001. Jag tänkte att vi skulle kika runt lite på vingården och se hur vi har det. Är ni sugna att hänga med till vårt paradis?

Vår vingård, lite sådär från ovan. Foto: Lars Dareberg

Strax söder om bron som går till Köpenhamn i en liten by som heter Klagshamn har vi vårt lilla paradis. På 1,8 ha odlar vi mest Solaris men också Rondo, Cabernet Cortis och lite Frühburgunder.

Vi odlar med kärlek och omsorg, utan gifter och utan en massa olika tillsatser i vinet. För oss är det viktigt att veta vad man får i sig. I våra viner finns jäst, om de inte fått jäsa med gården naturliga jäststammar vill säga, och svavel.

På vintern beskär man rankorna hårt.

Nästan allt arbete görs för hand, det är i princip bara ogräsbekämpningen som görs med maskin. Då har vi en liten finurlig maskin som heter Radius och som man kopplar på traktorn. Det är en kniv som rensar mellan plantorna och en sensor känner av när det kommer en planta och då dras kniven tillbaka.

På vintern beskär man vinrankorna för att få den bästa kvaliteten och man beskär hårt. Cirka 95 % av plantan skär man bort.

Våren kommer och knopparna med den…

Det är vår i vingården och rankorna börjar knoppas. Foto: Roger Nellsjö

På våren, i Maj månad, börjar plantorna knoppas och när de växt några centimeter så gallrar man första gången. En gammal grundregel är att man sparar mellan 6 och 7 skott per stock men givetvis så är det olika från planta till planta. Till syvende och sist så är det alltid rankans status som avgör.

Vi gallrar hårt i vår vingård och tänker kvalitet framför kvantitet.

Även efter att rankan fått sina druvklasar så gallrar man. Vill man ha bra kvalitet på druvorna så kan man inte låta alla klasar sitta kvar utan då klipper man bort klasar så man har cirka 2 klasar per stock. Resten ger vi tillbaks till jorden.

Dags för skörd i vingården

Solmogen Solaris, redo för skörd.

Vi brukar starta skörden i september månad. Vi både mäter, analyserar och smakar druvorna så vi vet när det är dags för skörd. När det är dags så kallar vi in skördearbetarna som är allt från vänner, bekanta och kollegor.

En tidig morgon, det är dags för skörd.

Vi startar alltid tidigt på morgonen för att hinna med det vi skall. Dagen startar med en kopp kaffe, sedan går arbetarna ut i vingården och börjar skörda. Vi har en regel; ”Allt du lägger i spannen skall du vara beredd att stoppa i munnen” Alltså; Inga dåliga druvor skall skördas. Det gäller att vara noga och rensa bort det som är dåligt.

Rondo
Jesper och Ylan diskuterar vin, såklart.

Jesper och Ylan jobbade hos oss 2020 och förhoppningsvis kan de jobba även i år. Ylan är från Frankrike och studerar på distans till vinbonde. Jesper har jobbat på olika vingårdar i Frankrike men kom tillbaks till Sverige förra året. Deras passion är naturviner och deras viner kommer förhoppningsvis ut på marknaden i år.

Nyskördad Solaris
Ett stenkast från Öresund…. Foto: Roger Nellsjö

Jag älskar att fotografera men ibland måste man få lite hjälp av proffsen och då anlitar vi Roger Nellsjö till att göra lite olika arbeten till oss. Han tar riktigt, riktigt fina bilder och rekommenderas varmt.

Mannen & jag Foto: Roger Nellsjö

Att längta…

När temperaturen visar minus 6 grader så längtar man till våren och sommaren så man kan gå där ute i sin vingård och njuta. Snart kanske man kan börja planera lite för årets frösådd av grönsaker… så kan man pyssla med det under tiden. Här kan ni se ett härligt inlägg om spirande fröer.

Det var lite om vår vingård och hur året rullar på här. Jag berättar gärna mera om ni vill veta mera. Och ni vet väl att det är Vinets Dag imorgon, 22 januari? Fira med något gott i glasen och ni som inte dricker alkohol, satsa på någon god lokalproducerad hantverksjuice eller något alkoholfritt fruktvin.

Kram, Lena

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

30 reaktioner till “Titta in till vårt paradis, Vingården i Klagshamn.”

 1. Wow, så intressant! Fram tills för några år sedan visste jag inte att vi kunde göra vin i Sverige.. Var då på en vinodling på Österlen och hade vinprovning & blev överraskad. Berätta gärna lite mer om vin någon gång! Jag tycker att det är intressant och vill lära mig. Kanske för att jag inte riktigt hittat vad det är jag gillar ännu.. Var i Italien och kom nog fram till att jag ofta föredrar när det är sangiovese och något mer.
  Håller tummarna för god skörd i år!

  1. Tusen tack! 🙂 Det är alltid spännande och se vad säsongen bär med sig vädermässigt… Jag skall skriva mera om vin, presentera druvor och sätta ihop lite exempel så man kan göra sin egen lilla vinprovning.
   Kram, Lena

 2. Men vad häftigt med en egen vingård och att göra eget vin!
  Så kul att få se bilder från er vingård och få veta mer om det!
  Finns ert vin att köpa någonstans?

  1. Tack! Ja det är fantastiskt att man kan leva på sin dröm så att säga. 🙂 Vinerna kan man köpa vis systembolaget.
   Kram, Lena

 3. Men vilket spännande inlägg – visste inte att det var ni som ägde vingården. Ligger ju inte så långt ifrån min arbetsplats på Limhamn. Jag nyttjar ju inte någon form av alkohol men producerar ni något absolut alkoholfritt vin?

  1. Vi gör inget alkoholfritt alls… och detta av den anledning att det måste tillsättas en faslig massa socker i vinet för att det skall bli drickbart efter det avalkoholiserats. Då är det bättre att hitta goda, närproducerade fruktdrycker. Det finns jättefina äppelmuster från små musterier som är bättre än alkoholfria viner.
   Kram, Lena

 4. Så härligt inlägg!! Det är så intressant och roligt att få följa er framförallt när man vet vilka fantastiska och underbara viner ni gör som jag verkligen älskar. Bilderna är helt fantastiska också.

  1. Vinerna finns på systembolaget och i Malmö finns de på 6 olika bolag. 🙂 Det finns ganska många vingårdar i Skåne. Ta en sväng ner om Swedish Wine Center på Anna Lindhs Plats när du har möjlighet. En vinbar som kör mest svenska viner. Ett supertrevligt ställe.
   Kram, Lena

  1. Jag skall börja skriva lite mer om vin och vingården så man kan hänga med under året liksom.
   Kram, Lena

 5. Vad spännande!
  Detta hade jag missat eller glömt, så roligt att du tar upp det igen.
  Jag har varit på så många olika vingårdar i stora delar av Europa och dessutom plockat vindruvor i Tyskland. Så det här intresserar mig mycket.
  Vi har även vingårdar i Wales, vilket jag skrivit om på min blogg.
  Det enda som jag tycker är tråkigt och synd med i Sverige är att man inte kan köpa med sig vin från gårdarna. Även om man lyckas få in dem på Systembolaget, så är det inte alls samma som att ta med flaskorna direkt från vingården.
  Har mycket svårt för det där med Systembolaget och så svårt för små producenter att komma in. Har nog bott för länge utomlands för att förstå denna mycket speciella svenska hållning med statligt monopol. Urknepigt för mig!
  Jag har en kusin som bor alldeles nära, strax söder om bron. Måste fråga henna om hon varit hos er.
  Lycka till och trevlig helg!

  1. Ja det är lite speciellt med det statliga monopolet här, men än så länge så fungerar det för oss, även om det såklart hade varit bra med gårdsförsäljning. Jag tror det gynnar bygden i sig också så det kommer fler turister. Hälsa din kusin att hon är välkommen. Det är jättenär om hon bor söder om bron. Cykelavstånd.
   Ha en fin söndag!
   Kram, Lena

 6. Härlig bilder! Vingård i Klagshamn hade jag missat, men vad fint det ser ut. Vill absolut göra ett besök hos er i sommar. På tala om vingårdar så bor jag alldeles intill Hällåkra vingård.

  Må gott!
  Kram Christina

  1. Ååh Håkan & Lotta på Hällåkra Vingård har vi träffat många gånger. Där är jättefint. 🙂
   Kram, Lena

 7. Jag har pratat med henna och hon bor ca 15 min promenad från er. Hon har också varit där och även druckit ert vin, vilket hon gillade..
  När jag kan komma till Sverige igen och kan besöka henne, kommer vi till dig!

 8. Hej
  vi har köpt rondo samt en annan röd druva jag glömt namnet på…av er för ett antal år sedan, i år ska vi försöka göra eget vin… då vi fått många druvor, jag försöker leta info på nätet när det är dax att skörda druvorna, hamnade på detta inlägg o provar skriva min fråga här. Har ni själv skördat era röda druvor än? ps ert vin har vi provat o det är supergott 🙂 mvh Jane

  1. Hej Jane! Kul att höra att du gillar våra viner! Det är alltid lika roligt att höra. 🙂 Vi har inte skördat våra Rondo druvor än, tanken är att det skall göras efter helgen, beroende på väder och vind. Vi kommer dock inte att göra ett rödvin av dessa druvor i år. Om du inte har en refraktometer hemma där du kan mäta hur mycket socker det finns i druvan, så kan du genom att smaka och titta på kärnorna avgöra när just du vill skörda. Då du gör vin till er själva (antar att ni inte är kommersiella) så kan du ha lite friare händer när du skördar. Kärnorna skall vara bruna vid skörd. Är de fortfarande gröna så är det för tidigt. Smakar druvan sött och du har en bra men inte sur syra så kan skörda. Prova att ta in några klasar, pressa ur musten och drick juicen. Smakar det gott så… då finns det inget att vänta på. Sedan spelar vädret in. Vet du med dig att det skall regna mycket så kanske det är bättre att plocka in druvorna lite omogna än att vänta tills efter regn då druvorna kan bli saftsprängda, tappa i syra och råka ut för gråmögel. Hoppas du fått lite svar på din fråga.
   Kram, Lena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *