När vi var ner på Kap Verde för ett par år sedan, så var det dagligen som en folkfest ute på piren i Santa Maria. Varje morgon gav sig fiskebåtarna ut på sin dagliga fiske tur ut på det fantastiskt turkosa vattnet i hopp om en stor fiskelycka. Åter vid lunchtid så puttrade de in till piren och kom hem med sin fångst av tonfisk och annan fisk. Dessa bjässar till fiskar som kan bli upp till 3 meter och 500 kg.

Ute på piren samlades familjerna för att rensa och filea sina fiskar till försäljning till stadens olika restauranger och invånare. Varje dag vid 12 tiden så var det ett stort surr ute på piren. Det pratades i mun på varandra, det skrattades och bryggan levde upp som till en fest. Turisterna flockades även de ute på bryggan för att uppleva denna helt fantastiska upplevelse och känsla att vara där och då. Så även vi.



Själv hade jag dessutom endast smakat tonfisk på burk förut och nu var det dags att testa fisken i fast form. Som jag dessutom gillade! En ny fisk hade landat på min tallrik och den skulle dessutom förbli en av mina favoriter.
Nu har jag testat på ett par olika recept och två har liksom blivit mina favoriter som jag vill bjuda er på. Tonfisk är ju verkligen inte som en vanlig fisk då den är mer som en köttbit.
Tonfisk med avokado och chilikräm och Salsa Fresca
4 St Tonfisk
Olja, salt och peppar
Citronsaft
Avokado och Chilicremé
3 Avokados
1 Grön Chili
1 st. Lime, rivet skal och saft
½ Dl Créme Fraiche
1 Tsk Dijonsenap
Salt
Salsa Fresca
500 Gram Körsbärtomater
2 Vitlöksklyftor
2 Scharlottenlök
1 Kruka Färsk Persilja
1 st. Röd Chili
2 Lime , Rivet skal och saft
1/2 Dl Olivolja
Salt
Ev. Koriander
Starta med Avokado krämen genom att skala och kärna ut avokadon och finhacka chilin. Mosa avokadon och tillsätt därefter lime, créme fraiche, chili och senap. Smaka av med salt.
Salsa frescan: Skär tomater i bitar. Skala och hacka vitlöken och schalottenlöken. Grovhacka persiljan och ev. Koriander. Kärna ut chilin. Mixa lök, örter, chili, lime och olja i en mixer. Smaka därefter av med salt. Bland ihop med tomaterna.
Krydda tonfisken med salt, peppar och stänk över lite citronsaft. Grilla på varje sida i cirka 1/1 – 1 minut. Tonfisken ska dessutom vara lite rosa i mitten för att vara mör och god. Annars har den en tendens att bli väldigt torr.

Kryddig Tonfisk med Chili Remoulad
Börja med att göra Chiliremouladen. Den är ju dessutom så otroligt god
½ Citron
1 Msk Chilisås, jag använde Sirasha för att få lite mer sting
2 Dl Majonnäs
0,5 Tsk Sambal oelek
Salt och peppar
0,5 st. Fänkål
Skrubba citronen i ljummet vatten, riv sedan det yttersta skalet. Sen skär citronen i klyftor. Blanda citronskal, majonnäs och chilisåsen. Smaka därefter av med Sambal Oelek, salt och peppar. Ansa och skiva fänkålen tunt och vänd ner i majonnäsen.
4 St Tonfisk
2 Tsk Paprikapulver
2 Krm Cayennepeppar
1/2 Tsk Salt
0,5 Msk Olja
Huvudsallad
Blanda de torra kryddorna och rubba in på Tonfisken. Stek i oljan cirka en ½ minut på varje sida.
Servera med kokt potatis, sallad och en citronklyfta.
Visste ni att under 30-50 talet så var det vanligt med tonfisk även i Svenska vatten. Men sedan försvann fisken och ett förbud för fiske av tonfisk infördes. För cirka 4 år sedan började den blåfenade tonfisken dyka upp i våra vatten igen, vilket är en gåta. Tonfisken som vi äter är fiskad långt härifrån och köps dessutom oftast fryst. Men ack så god!
Smaklig måltid önskar jag er! Själv ska jag ha tonfisk till middag idag.
Kram Kajsa
Har också bara ätit tonfisk på burk, men åt den på Madeira och idag är det min favoritfisk. Det är så galet gott. Grillar den gärna på sommaren, Den där chili och avokadocremen lät ju amazing. Helt klart något jag tror jag skulle älska.
Du måste testa receptet. Jag återkommer till det då och då
Kram Kajsa
Åh vad jag vill resa nu!!
Jag med. det vore underbart
Kram Kajsa
Vilka härliga bilder! Det måste ha varit en fantastisk resa! Jag tycker om tonfisk men har bara ätit sådan på burk. Recepten verkar vara riktigt goda😊
Kram!
Underbar resa som vi gärna gör om. Testa recepten, de är otroligt goda.
Kram Kajsa
Tonfisk är riktigt gott och vilka härliga recept du bjuder på. Låter så gott alltihop och det med avokado lät otroligt smarrigt. Tack för recepten ❤
Testa recept, hoppas du hittar en favorit
Kram Kajsa
Men vilken häftig upplevelse! Det är så härligt att uppleva matkulturen i andra länder. Tonfisk är riktigt gott, 😊
Kram
Jag är så glad att vi beställde tonfisk en kll när vi var där. Tänk vad jag annars hade missat.
Kram Kajsa
Åh vad kul att se, tonfisk är ju jätte gott, särskilt när den är grillad. . Kap Verde skulle jag också gärna besöka .. ser härligt ut .
Du får skriva upp Kap Verde på din bucketlist. Ett underbart resmål.
Kram Kajsa
Alltid när vi är ute och äter beställer jag tonfisk det är så gott, försökte mig på att laga tonfisk men det blev inte lika bra.
Får kanske försöka mig på det igen…
Kram Birgitta
Det tycker jag att du ska testa igen. Krydda fisken innan du steker den och så stek den cirka en halv minut på varje sida. Den ska vara lite rosa i mitten flr att inte bli flr torr.
Kram Kajsa
Har aldrig varit på Kap Verde men det ser väldigt vackert ut.
Grillad tonfisk är gott.
Kram Carin
Ett väldigt skönt och avkopplande resmål.
Kram Kajsa
Har aldrig varit dit, men det ser onekligen helt perfekt ut, god middag
Väldigt skönt resmål, som jag gärna besöker igen.
Kram Kajsa
Har aldrig varit där men kan tänka mig att det är en fin plats att besöka, äter mest tonfisk på burk då jag testat tonfisk i bit några gånger men inte tyckt att det varit något som fallit mig i smaken, men det finns många som gillar tonfisk i bit också
Kap Verde var fantastiskt på mång sätt. Det var en plats där msn verkligen stressade ner på.
Kram Kajsa
Tonfisk är väekligen super gott att äta nekar göra tonfisk sallad i bland ♥️
Tonfisksallad är ju också gott att äta
Kram Kajsa
Cape värde ser helt amzin ut skulle med vilja åka dit eller bara stt åka utomlands nu hade ju vart guldvärt
Visst längtar man iväg till en varm plats nu i vinterrusket
Kram Kajsa
Hej!
Tusen tack för dina fina kommentarer hos mig i dag och vilken tur att jag på grund av det hittade hit. Jag gillar att äta men är inte så där jättebra på att laga mat, eller så är det snarare att komma på vad vi ska äta som är svårt, men här hos dig kan jag nog hitta massor av inspiration. Kul!
Ha en fin kväll, och du har också en superfin blogg. Massor med mat och humor 🙂
Ha det gott!
Mvh, Anneli
Jag har svårt i vågor själv att veta vad man ska äta. Men när det blir något bra delar vi gärna med oss.
Kram Kajsa
Härliga bilder!
Jag gillar tonfisk och äter dt mycket i Spanien.
Har några bilar i frysen här i Wales och det första receptet måste jag prova när avokadonhar mognat till lite.
Skrev om min kusin under er vingårdsinlägg.
Trevlig helg!
Roligt att hitta nya varianter på maträtter. Hoppas det smakar när du får tag i magen avokado
Det där skulle jag vilja uppleva! Att äta helt nyfångad tonfisk! Mitt favoritrecept med just tonfisk är https://www.elle.se/mat-och-vin/leilas-halstrade-tonfisksashimi-med-avokadosallad/4810931
Det är lite kul för här gillar hela familjen tonfisk och jag tackar för tipsen på fler rececpt!
Trevlig helg!
Sambon sa direkt på receptet i länken…wow, det lät ju så gott! Tack för tipset!
Kram Kajsa
Åh så gott. Ja, nu längtar jag tills man kan åka utomlands igen.
Visst längtar man. Värme, sol och bad och gå ut och äta varje dag.
Kram Kajsa
Vilka härliga bilder!
Ha en fin dag, kram.