Tonfisk, en underbara resa och två goda recept

När vi var ner på Kap Verde för ett par år sedan, så var det dagligen som en folkfest ute på piren i Santa Maria. Varje morgon gav sig fiskebåtarna ut på sin dagliga fiske tur ut på det fantastiskt turkosa vattnet i hopp om en stor fiskelycka. Åter vid lunchtid så puttrade de in till piren och kom hem med sin fångst av tonfisk och annan fisk. Dessa bjässar till fiskar som kan bli upp till 3 meter och 500 kg.

Folkfest på Piren i Santa Maria, Kap Verde
Ett sjudande liv vid lunch på piren i Santa maria, Kap Verde varje dag

Ute på piren samlades familjerna för att rensa och filea sina fiskar till försäljning till stadens olika restauranger och invånare. Varje dag vid 12 tiden så var det ett stort surr ute på piren. Det pratades i mun på varandra, det skrattades och bryggan levde upp som till en fest. Turisterna flockades även de ute på bryggan för att uppleva denna helt fantastiska upplevelse och känsla att vara där och då. Så även vi.

De fileear tonfisk på piren varje dag.
Tonfisk rensas på bryggan i Santa maria, Kap Verde
Tonfisk på bryggan Kap Verde

Själv hade jag dessutom endast smakat tonfisk på burk förut och nu var det dags att testa fisken i fast form. Som jag dessutom gillade! En ny fisk hade landat på min tallrik och den skulle dessutom förbli en av mina favoriter.

Nu har jag testat på ett par olika recept och två har liksom blivit mina favoriter som jag vill bjuda er på. Tonfisk är ju verkligen inte som en vanlig fisk då den är mer som en köttbit.

Tonfisk med avokado och chilikräm och Salsa Fresca

4 St                     Tonfisk

                             Olja, salt och peppar

                             Citronsaft

Avokado och Chilicremé

3                           Avokados

1                           Grön Chili

1 st.                    Lime, rivet skal och saft

½ Dl                     Créme Fraiche

1 Tsk                   Dijonsenap

                             Salt

Salsa Fresca

500 Gram         Körsbärtomater

2                           Vitlöksklyftor

2                           Scharlottenlök

1 Kruka              Färsk Persilja

1 st.                    Röd Chili

2                           Lime , Rivet skal och saft

1/2 Dl                 Olivolja

                             Salt

                             Ev. Koriander

Starta med Avokado krämen genom att skala och kärna ut avokadon och finhacka chilin. Mosa avokadon och tillsätt därefter lime, créme fraiche, chili och senap. Smaka av med salt.

Salsa frescan: Skär tomater i bitar. Skala och hacka vitlöken och schalottenlöken. Grovhacka persiljan och ev. Koriander. Kärna ut chilin. Mixa lök, örter, chili, lime och olja i en mixer. Smaka därefter av med salt. Bland ihop med tomaterna.

Krydda tonfisken med salt, peppar och stänk över lite citronsaft. Grilla på varje sida i cirka 1/1 – 1 minut. Tonfisken ska dessutom vara lite rosa i mitten för att vara mör och god. Annars har den en tendens att bli väldigt torr.

Bild lånad av Ica, där receptet till Kryddig tonfisk med Chili Remoulad kommer från

Kryddig Tonfisk med Chili Remoulad

Börja med att göra Chiliremouladen. Den är ju dessutom så otroligt god

½                          Citron

1 Msk                 Chilisås, jag använde Sirasha för att få lite mer sting

2 Dl                     Majonnäs

0,5 Tsk               Sambal oelek

                             Salt och peppar

0,5 st.                 Fänkål

Skrubba citronen i ljummet vatten, riv sedan det yttersta skalet. Sen skär citronen i klyftor. Blanda citronskal, majonnäs och chilisåsen. Smaka därefter av med Sambal Oelek, salt och peppar. Ansa och skiva fänkålen tunt och vänd ner i majonnäsen.

4 St                     Tonfisk

2 Tsk                   Paprikapulver

2 Krm                 Cayennepeppar

1/2 Tsk              Salt

0,5 Msk             Olja

                             Huvudsallad

Blanda de torra kryddorna och rubba in på Tonfisken. Stek i oljan cirka en ½ minut på varje sida.

Servera med kokt potatis, sallad och en citronklyfta.

Visste ni att under 30-50 talet så var det vanligt med tonfisk även i Svenska vatten. Men sedan försvann fisken och ett förbud för fiske av tonfisk infördes. För cirka 4 år sedan började den blåfenade tonfisken dyka upp i våra vatten igen, vilket är en gåta. Tonfisken som vi äter är fiskad långt härifrån och köps dessutom oftast fryst. Men ack så god!

Smaklig måltid önskar jag er! Själv ska jag ha tonfisk till middag idag.

Kram Kajsa

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

33 reaktioner till “Tonfisk, en underbara resa och två goda recept”

  1. Har också bara ätit tonfisk på burk, men åt den på Madeira och idag är det min favoritfisk. Det är så galet gott. Grillar den gärna på sommaren, Den där chili och avokadocremen lät ju amazing. Helt klart något jag tror jag skulle älska.

  2. Vilka härliga bilder! Det måste ha varit en fantastisk resa! Jag tycker om tonfisk men har bara ätit sådan på burk. Recepten verkar vara riktigt goda😊
    Kram!

  3. Tonfisk är riktigt gott och vilka härliga recept du bjuder på. Låter så gott alltihop och det med avokado lät otroligt smarrigt. Tack för recepten ❤

    1. Jag är så glad att vi beställde tonfisk en kll när vi var där. Tänk vad jag annars hade missat.
      Kram Kajsa

  4. Alltid när vi är ute och äter beställer jag tonfisk det är så gott, försökte mig på att laga tonfisk men det blev inte lika bra.
    Får kanske försöka mig på det igen…
    Kram Birgitta

    1. Det tycker jag att du ska testa igen. Krydda fisken innan du steker den och så stek den cirka en halv minut på varje sida. Den ska vara lite rosa i mitten flr att inte bli flr torr.
      Kram Kajsa

  5. Har aldrig varit där men kan tänka mig att det är en fin plats att besöka, äter mest tonfisk på burk då jag testat tonfisk i bit några gånger men inte tyckt att det varit något som fallit mig i smaken, men det finns många som gillar tonfisk i bit också

    1. Kap Verde var fantastiskt på mång sätt. Det var en plats där msn verkligen stressade ner på.
      Kram Kajsa

  6. Cape värde ser helt amzin ut skulle med vilja åka dit eller bara stt åka utomlands nu hade ju vart guldvärt

  7. Hej!
    Tusen tack för dina fina kommentarer hos mig i dag och vilken tur att jag på grund av det hittade hit. Jag gillar att äta men är inte så där jättebra på att laga mat, eller så är det snarare att komma på vad vi ska äta som är svårt, men här hos dig kan jag nog hitta massor av inspiration. Kul!
    Ha en fin kväll, och du har också en superfin blogg. Massor med mat och humor 🙂

    Ha det gott!

    Mvh, Anneli

    1. Jag har svårt i vågor själv att veta vad man ska äta. Men när det blir något bra delar vi gärna med oss.
      Kram Kajsa

  8. Härliga bilder!
    Jag gillar tonfisk och äter dt mycket i Spanien.
    Har några bilar i frysen här i Wales och det första receptet måste jag prova när avokadonhar mognat till lite.
    Skrev om min kusin under er vingårdsinlägg.
    Trevlig helg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.