Torka apelsiner och få julkänslan i kroppen

Jag har börjat så smått med att torka apelsiner, göra apelsinkransar och små paket hänge till klapparna. Men det är svårt att få till den där julkänslan här hemma. Ute skiner solen, det är 8 grader, glöggfesten är inställt och dessutom allt är tokigt. Men jag har bestämt mig! Jag ska hitta känslan i helgen ändå! Jag ska feja och sen ska det pyntas, lasern med sitt grön-röda mönstret ska få lysa om kvällarna och kanske…ja kanske jag lyssnar på en jullåt dessutom.

Färdig krans på halmstomme med torkade citrusfrukter
Torka Apelsiner till en fin krans
torka apelsiner och lime i ugnen

Torka Apelsiner

Jag har i alla fall under veckan börjat med att torka apelsiner, lime och blod Grape. Jag har testat att göra det på två olika sätt – ugn och frukttork.

Ugnen: 100 grader i några timmar – så tunna skiver man kan få till för ju tunnare desto kortare torktid.

Eller i frukttorken: Cirka ett dygn

Torka apelsiner i ugn
Torkade apelsiner i ugnen
Torka apelsiner i frukttork
Torkade apelsiner i frukttorken

Med frukttorken/ollan så bevarades färgerna mycket klarare än vad de får i ugnen. Även om jag tycker de som görs i ugnen blir otroligt fina de också. Fastän frukttorken tar lite längre tid så sköter sig den ju dessutom sig själv och man låser inte upp ugnen för annat. Men har man bara en ugn, så funkar det ju dessutom alldeles perfekt det med. Man kan göra kransar, girlanger, små hänge eller bara som små stilleben att placera ut i hemmet. Det är ju bara fantasin som sätter gränserna.

Dags att börja pyssla

Kransen funderade jag länge hur jag ville ha – skulle den vara enkel med ett sidenband att hänga upp den med? Kanske skulle den vara lite mer bred med mycket frukter i olika färger och storlekar? Skulle jag sätta den på en stålring, snöre eller en halmring? Skulle jag ha kanelstänger, kottar, små vippor av torkade växter eller granris?

Torka apelsiner, lägg ut på bordet i en ring och fundera på slutresultatet
Först en test av upplägg på bordet

Jag började med att lägga upp citrusfrukterna på bordet och testa mig fram innan slutresultatet. Jag använde mig till slut av en halmring, guldig ståltråd, torkade citrusfrukter, kanel, snöre, limpistol. Första blev en med en stomme av halmring som jag både kan hänga upp och ställa mot väggen. Den andra gjorde jag med citrusfrukter i olika storlekar klistrade lite omlott med varandra. Kransen med enbart frukter får ett vackert lyster med hjälp av ett fönster, då ljuset lyser lite igenom. Så den fick hängas upp i köksfönstret, även om jag här hängt den uppe på gardinen.

Krans med torkade citrusfrukter och kanelstänger

Paket hänge är något jag alltid sätter på paketen till jul. Jag älskar att få fina paket och älskar dessutom att ge fina paket. Paketinslagningen är ju halva nöjet vid jul. I år tänker jag pryda dem dessutom med lite mer naturliga hängen av torkade Apelsiner.

Det är både roligt att göra årets julpynt själv och dessutom ganska rogivande.

torka apelsiner grapefrukt och lime och göra stilleben och paket hänge
Att sätta på paket, hänga i granen eller bara ha som stilleben

Här hemma luktar det en svag doft av apelsin och kanel och vad mer juligt är inte det. En bra start för att hitta feelingen inför första advent och jul.

Ha en fin första advent!

Kram Kajsa

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

21 reaktioner till “Torka apelsiner och få julkänslan i kroppen”

 1. Så kul och annorlunda med en krans av torkade apelsiner, mysigt med julpyssel även om det inte blev någon glöggfest just i år. Finns mycket annat trevligt man kan göra för att få den rätta julstämningen i alla fall.. Möjligen kommer man på någon ny tradition om man är tillräckligt kreativ

 2. Det var längesen jag gjorde. Eller apelsiner med nejlikor i. Det luktar ju så gott med dessa dofter. Kan inte riktigt förstå att det är första advent redan.

 3. Vad vackert det blev med frukten i frukttorken! Här startade jag faktiskt Christmas Night igår, hittade på CMore & så bakade jag lussebullar 🙂 Men denna kommande veckan tror jag att stämningen kommer att infinna sig ordentligt, för nu börjar ju radiokanalerna spela julmusik också.
  Önskar er en fin första advent!

 4. Så fint!
  Inte mycket till julkänsla här heller, trots att vi till och med fått ett litet tunt pudertäcke av snö… Jag ska piffa klart och lyssna på julmusik idag, så kanske den infinner sig snart, den där mysiga känslan man vill ha så här års… men i år är det väldigt konstigt….
  Kram/Maria

 5. Ja i år får man lägga i en extra växel för att få till julstämningen. Jag har aldrig torkat apelsiner. Så fina och dekorativa saker du skapar. Tack för att du delar med dig hur man gör!😃

 6. Men så himla fina! WOW!
  Hade jag bott närmare hade jag köpt den av dig 🙂
  Men såna där fina dekorationer till paketen kanske jag ska göra. Freja har nämligen bestämt i år att vi inte får köpa julpapper utan vi ska slå in i tidningspapper. Då vore det lite kul med hemgjorda dekorationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *