Torsk är en fantastisk fisk att både laga och äta

Torsk är en fantastisk fisk att tillaga och äta. Köttet är fast, fint och går dessutom så snabbt. Man ska bara ösa, ösa, ösa för att få den sådär fin och klar. Som en annan bloggerska sa, fisk är snabb mat! Egentligen tok gillar jag att äta fisk, eller rättare sagt under de sista 12 åren, lärt mig att gilla det tok mycket! Men! Vi äter det emellanåt men alldeles för lite. Men nu var det äntligen dags igen!

Ösa smöret pn'r man steker torsk är viktigt hela tiden
Olika temperaturer att hålla koll på när man tillagar fisk, kött eller fågel
Olika temperaturer att hålla koll på när man tillagar fisk, kött eller fågel

Smörstekt torsk med ugnsbakad fänkål och kall Citrusdressing stod på menyn. För att få fisken så där riktigt fin, så gäller det att ha plattan på medelvärme, mycket smör och ösa den hela tiden och så dessutom ha lite koll på temperaturen som ska till slut vara 56 grader. Dock får man ju ta av den någon grad tidigare efter som den efter kokas. Det är en liten konst i sig själva. Själv övar jag på för att blir en bra fisk stekare i köket.

Ugnsbakad fänkål

Fänkål har jag börjat få upp ögonen på de sista tre åren. Nu testar jag mig fram med vad man kan göra med den hjärtformade grönsaken. Jag har testat Picklad fänkål…sååååå gott! Chiliremoulad med riven fänkål till tonfisken….jisses, den går inte av för hackor och så nu den ugnsbakade. Jag gillade den skarpt, det gjorde inte sambon. Han sa, den här var inget du behöver spara receptet, själv hade jag gärna ätit det igen. Smaken är som baken. Gillar ni Fänkål?

Ugnsbakad fänkål med pumpafrön och Pistagenötter

Dela fänkål i skivor och förkoka i ett par minuter. Lägg upp på bakplåtspapper. Strö över smörstekt pistage och pumpafrön ( obs! pumpafröna smäller som popcorn i pannan när man  steker dem ) och riv över mängder med parmesan. Ugnsbaka i 200 grader i cirka 15 minuter.

Först tänkte jag skulle ha en riktigt krämig vitvinssås till vår torsk. En sådan där onyttig men löjligt god, som man dessutom gärna äter bara med sked. Sen kom jag på att jag ville testa en frisk citrondressing jag gjorde en solig dag på kolonin. Citrus är ju så fräscht till fisk. Denna dressingen kräver inte mycket jobb och är härligt frisk i smaken. Passar fantastiskt bra till torsk!

Citronette fräsch citrondressing till torsk
Citronette

Citronette ( passar utmärkt till torsk, potatis och sallad)

2 Välsköljda Citroner – riv skalet, ta sedan bort det vita skalet och dela citronen i bitar. Mixa tilssammans till en pure.

Riva citron skal till dressingen

Det har blivit en del citron inlägg här på sistone, men oh vad friskt det smakar. Recept finns på limoncello, citronlemonad och citronkrydda för lite solsken i livet och Citronmelisspesto helt ljuvlig till pasta.

Kram Kajsa

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

13 reaktioner till “Torsk är en fantastisk fisk att både laga och äta”

 1. Jag tycker oftast det låter så gott med olika fiskrätter men jag föredrar allt som oftast kött så äter det så sällan. Min sambo äter det aldrig i princip så därför blir det inget för min del heller

 2. Vi äter mycket fisk och skaldjur faktiskt mer här nu än vad vi åt i Sverige.
  Jag älskar fänkål men gubben är sådär förtjust i den. Det kanske bara är vi lakritsälskare som gillar den skarpt.
  Kram Carin

 3. Fisk platsar absolut i kategorin ”snabbmat” 🙂 Går rysligt snabbt att tillaga. Fänkål står på dagens inköpslista och ska användas till en pasta med räkor, färsk vitkål och salladslök.
  Snygg design ni fått till på bloggen! Ha de! /Birgitta

 4. Fisk är så gott, men tyvärr är jag så dålig på att tillaga det själv, Tycker det är så svårt. vill ju inte ha den rå så det blir ofta överkokt istället tyvärr.

 5. Instämmer med dig om att torsk är en fin och god fisk. Tyvärr så är jag som alla andra en som lagar fisk för sällan. Däremot så väljer jag ofta fiskrätter när jag käkar ute.

  Ha en toppen torsdag

 6. Smörstekt torsk är så vansinnigt gott. Så där härlig så den bara smälter i munnen när man äter den. Fänkål är något jag aldrig har blivit vän med. Har testat många gånger, men grejar inte smaken. Detta lät gott trots allt så jag kanske borde ge det en chans till.

 7. Vi äter fisk lite då och då, men skulle absolut kunna laga det oftare. Jag är nog mer än laxfavör isfl, men tycker också att man kan laga mycket gott med torsk, detta såg ju gott ut

 8. Fisk är väldigt gott, och vi försöker äta det mer här hemma. Men tyvärr blir det dåligt i perioder. Men vi äter både rödspätta och torsk denna veckan 😊

 9. Jag gillar verkligen fisk och väljer det ofta om vi äter på restaurang. Men själv har jag ganska dåligt fisk-självförtroende… vågar liksom inte… Är ovan att hantera råvaran och är rädd att jag ska göra fel. Så dumt!
  Måste förresten tipsa om en fisk som vi köpte förra sommaren och som vi sagt många gånger att vi ska köpa igen. Guldsparid. Jag hade aldrig hört talas om den när en kollega tipsade. Man grillar den hel, stoppar in citron, kryddor och smör i skåror i skinnet bara. Såå gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *