Trendspaning 2021 blir det insekter och läcker planka?

Varje år så finns det alltid en trendspaning om hur vi ska klä oss, inreda hemmet och även vad vi ska äta, dricka och bete oss. Sen hur man än tycker, tänker om 2021 så blir det ju ändå som det blir. Det är ju dessutom så himla hippt att svänga med engelska termer…och vem vill inte vara hipp?! Här är lite om årets trendspaning 2021 och mina funderingar….

Trendspaning säger att det är peppar vi ska köp i år. Här yin och yang med salt och peppar
Salt och Peppar

Hur ska vi krydda maten och vad ska vi äta?

 • Peppar, den blir RIKTIGT het i vårt kryddskåp och det ska ju dessutom inte vara den där vanligt traditionella svarta eller vita. Nähä, nu ska vi ge oss på den Tasmanska bergspepparen, Imut peppar från Nepal eller en peppar från Urskogen. Det passar ju bra till allt salt vi redan införskaffat i form av grovsalt, rosa Himalayasalt och det svarta saltet ( som jag jämt glömmer att jag har).
 • Det ska vara bittra smaker, starka Shirasha chilisåser ( som varje hem måste ha ) och så Umami, den femte smaken. Men vad är egentligen den femte smaken?

Att beskriva hur umami smakar kan vara lite knepigt då det är en mix av salt, sött och nötigt. Man brukar också säga att smaken är något buljongaktig och att den förstärker smakupplevelsen genom en lång och rik smak av fyllighet, mildhet och tjockhet.

Så att Miso ska bli årets ingrediens är ju då inte så konstigt och inte heller att det brynta smöret som ger en nötig och kolaaktig smak svingar upp som trend. Jag älskar brynt smör på potatisen och torsken, det ger en så otroligt god smak. Och så lägger det sig som bomull i magen. Umami!

Små insekter blir det det nya godiset enligt årets trendspaning?
Får jag bjuda på en utsökt liten insekt?

Ska vi verkligen äta insekter?

 • Frukt och grönsaker i maten kommer go bananas och vi suktar efter maträtter från mer exotiska platser som t.ex Hawaii. Vi kommer att odla desto mer hemma i köket och i våra trädgårdar.
 • Enligt årets trendspaning ska insekterna smyga sig in i vårt hem som en ny proteinkälla. redan för några år sedan när jag och en tjejkompis var på matmarknad i Brösarp. Sa de att insekterna skulle bli det nya godiset framöver. Det skulle bli så hett!….Jag kan inte riktigt hålla med att det är något som jag skulle vilja prata mig varm om. Jag har smakat dem.
 • Vi hänger oss åt ”Foraging” genom att förse oss med allt vad naturen kan erbjuda oss till båda matlagning och skönhet.
 • Baka bröd som galningar fortsätter att öka och vem gillar inte hembakat bröd! Nästa steg enligt årets trendspaning kan bli att vi maler vårt egna mjöl….lite coolt va? Läs inlägget om de olika mjölksorterna här.  
Planka med glass, bär och minidounat en uppgradering av den gamla plankan.
Plankan 2.0 nu med kvällens dessert

Plankan 2.0 välkommen hem till oss

 • Mindful Eating, vi ska tänka estetiskt, lägga upp maten som riktiga stjärnkockar. Vem kan inte säga att man gillar när man får en snygg presenterad tallrik framför sig. Vi äter ju faktiskt med ögonen också. Dessutom kommer 70 – tals plankan 2.0 i ny tappning. Nu är det inte bara köttbiten med potatismoset runtom som får nyttja plankan utan även dessertplankan all in som gör entré på bordet.
 • Efter som pandemin gjort att vi har hamstrat på oss mer konservburkar. Så är det nu dags att förvandla konserverna till lyx mat, hitta nya spännande recept och användningsområden. Grönsakerna ska bli lyx-vego genom att använda dem på alla tänkbara sätt man kan….kokta, stekta, blanchera och dessutom fermanterade. Kimshin är ju hetare än hetast. Själv har jag gjort ett misslyckat försök och tänkte näe, inget för mig. Dock ska fermenterad kimshi vara ett under för vårt tarmsystem. Ska man kanske testa igen?

Graverad Gin och tonic låda
The Gin to My Tonic
Enligt årets trendspanning ska man ha en gin och tonic låda
Gin och Tonic lådan under påfyllnad

 • I glaset ska det hällas upp orange vin till maten. Drinken ska såklart vara en Gin och Tonic och alla bör skaffa sig en Gin och Tonic låda. Lådan ska innehålla t.ex. torkade citrusfrukter, svartpepparkorn, stjärnanis, lagerblad, lakritsrot, svarta kardemummakapslar.
 • Locktails är hot, hot, hot,  där vi håller hemma baren igång med att blanda nya kombinationer med våra slattar som vi hittar i barskåpet. Vatten däremot ska vi inte alls dricka så mycket av – save water!

Servett vikning med linneservett med plats för bestick. Trendspaning
Duka med tema

Bara sitta och titta på eller bjuda in till ditt bord?

 • Tablesetting är också en trend som bara ökar. Duka bordet efter tema eller med eftertanke där känsla och omsorg för varje detalj spelar stor roll. Gärna ska det vara de skruvade stearinljusen som var så poppis på 80 talet. Jisses, jag kommer ihåg ljusen och de har inte hittat hem till mig än. Men tablesetting ägnar jag ju gärna mig åt.
 • Antingen kör vi Armchair cooking där vi tittar på klipp när andra lagar maten eller så öppnar vi hemma restauranger och bjuder in vilt främande människor till vårt bord. Bevare mig väl för att köra hemma restaurang med vilt främmade människor. Nä, jag är ju typiskt svensk på den punkten.

Kram Kajsa som nu ska spana vidare…

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

29 reaktioner till “Trendspaning 2021 blir det insekter och läcker planka?”

 1. haha sånt här är så roligt att läsa, även fast jag stuntar i trender helt så. Men det är så mycket knas så det blir typ humor för mig. Men en sak är säker jag kommer garanterat vara helt otrendig i år med .😂❤

  1. Jag kommer nog själv köra på som vanligt. Vissa saker gör man redan som innan. Fast Gin och tonic lådan gjorde jag till sambo
   Kram Kajsa

 2. Vilken rolig trendspaning! Att ta vara på vad naturen har att erbjuda är alltid bra men det dröjer nog lite tills jag inför insekter i maten 😂

  1. Utei naturen finns massor av gott. Jag vill bli bättre på att gå ut och ta hand om det. Insekter är Inte min favorit
   Kram Kajsa

 3. Insekterna kan jag klara mig utan och även GT. Dessertplankan däremot skulle jag kunna äta ofta. Ser riktigt gott ut med glass och munkar.
  Kul att ta del av mattrenderna ❤

  1. Dessert plankan var super smarrig! Gillar inte GT själv men sambon glr, så han fick en GT låda. Insekter säger jag också nej tack till.
   Kram Kajsa

 4. Haha, tack men nej tack till insekter och sånt.
  Jag var faktiskt på trendspaning i veckan, online med Trendstefan som du kanske känner till. Väldigt intressant faktiskt, han sa inget om insekter dock 🙂

  1. Jag förstår om man skippar insekterna. Själv förstår jag inte varför man ens vill försöka marknadsföra dem
   Kram Kajsa

 5. Vilken annorlunda och roliga trendspaning =) Men kan man inte bara få ha en blanding av alla pepparsorter som finns så går det undan =)

 6. Ha ha, det var ett roligt inlägg – jag hoppas verkligen slippa insekterna, det räcker med de man ofrivilligt råkar svälja när man är ute och cyklar en varm sommardag. Kul med trendkoll men jag konstaterar att jag är totalt otrendig.

 7. Det där med insekter lockar inte alls mig måste jag säga. Vrider sig lite i magen bara jag tänker på det. Usch . Duka fint är däremot något jag gillar. För visst för en fin dukning så mycket?

 8. Där är mycket i spaningen som jag gärna hakar på, men just insekterna kan vara kvar i naturen… Att duka fint och köra på tema är något jag gillar, att servera på planka eller annat trevligt fat är också kul. Orange vin?!? Tyvärr gillar jag inte GT… har inget emot gin, däremot har jag svårt för tonic – men jag älskar GT-lådan!!

 9. Är som övriga i nån kommentar att trender är inte min grej men tur att man är olika o alla fungerar på olika sätt 🙂

 10. En sak är säkert vad gäller alla trender att några insekter det kommer inte in varken i min mun eller ner i magen frivilligt. Spännande att prova på nya smaker men larverna – nej tack

 11. Här skulle jag aldrig klara av att hålla mig uppdaterad. Men hur det är med det så faller man ju så sakteliga in i mattrender, tar till sig av det som gör mest intryck, säger blankt nej till annat.
  Önskar dig en fortsatt fin vecka!
  Kram Mia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *