Ugnsrostade brysselkål på tallriken

Jag älskar brysselkål, sambon kanske inte lika mycket. Kanske för det ger mer gas i magen eftersom kålen innehåller mycket fiber. Nu har jag dock hittat ett sätt att ugnsrosta dem med parmesanost, så de också lockar mannen.

Ugnsrostade brysselkål
Ugnsrostade brysselkål

Den gröna lilla bollen är jättenyttig och dessutom full av vitamin C, K och fiber. Man kan äta den kokt, stekt eller ugnsrostad, så variationerna är många. Köper du ett nät med brysselkål och det blir över, slänger du dem helt enkelt i frysen till en annan gång.

Ugnsrostade Brysselkål

200 grader

Brysselkål

1 Riven vitlöksklyfta

Flingsalt

Italiensk Salladskrydda

Riven parmesanost

Olivolja

Dela brysselkål och lägg i en skål. Tillsätt därefter riven vitlök, riven parmesan, flingsalt, italiensk salladskrydda och en skvätt olivolja. Rör ihop och stjälp upp på bakpappersklädd plåt. Ugnsrosta därefter i 200 rader cirka 15 minuter.

Blanda ihop brysselkålsblandningen i en skål
Blanda ihop allt i en skål
Brysselkål redo att ugnsrostas
Brysselkål redo att ugnsrostas

God att servera tillsammans med en dressing med smak av Citron eller även en majonnäs med lite sting i t.ex jalapenomajonnäs.

Citrondressing

2 Dl Turkisk Yoghurt eller gräddfil

1 Msk Majonnäs

Rivet skal av 1/2 Citron

Juice av citron, halv eller hel, smaka av

Provencalska kryddor eller timjan

Salt & peppar

Rör ihop och låt dra en stund före serveringen.

Citrondressing
Citrondressing

Jag serverade brysselkålen tillsammans med stekt kyckling och ugnsrostade potatisklyftor. Att rosta potatis är dessutom enkelt att göra och går hyfsat snabbt.

Ugnsrosta potatis i halvor eller klyftor

Förkoka potatisen ( jag klyftar mina i förväg ) tills de nästan är klara cirka 10-15 minuter. Häll av vatten och stjälp upp i ugnsform eller på bakpappersklädd plåt. Krydda och ringla olja över. Ugnsrosta i 225 grader cirka 25 minuter. Vänd runt efter cirka halva tiden.

Vardagsmiddag med ugnsrostade brysselkål
En välsmakande middagstallrik

När vi var på väg hem från jobb frågade sambon mig vad vi skulle äta. Han hade varit sugen på pizza i flera dagar och hoppades att jag skulle säga att jag inte planerat något. Men när jag sa att jag tagit fram kyckling så blev han först lite ledsen. Det förbyttes snabbt när middagen var klar och smakerna var så goda på tallriken. Han tyckte dessutom att det där med brysselkål var riktigt gott nu när det var ost på dem.

Tur att jag planerat maten, så vi fick njuta av goda smaker och nyttiga brysselkål!

Kram Kajsa

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

9 reaktioner till “Ugnsrostade brysselkål på tallriken”

  1. Låter som en god maträtt. Jag har Ätit brysselkål. Men aldrig ugnsrostat det. Kanske man ska prova någon gång 🙂. Kul att din sambo med tyckte om det fast han var skeptisk i början.

    Ta hand om dig och va rädd om dig❣️🤗

  2. Det där ska jag allt testa. Lät ju helt amazing. Att tillaga i ugn är ju bara så bra tycker jag. Går fort, och med varmluft kan mana köra allt på en gång.

  3. brukar steka brysselkål i massor med smör. Också mumsigt. Gärna blandat med lite andra stekta grönsaker och kanske lite halloumi

  4. Jag tycker att det är supergott med brysselkål – konstigt nog! Men de ska gärna vara ugnsrostade och inte bara kokta. Nu blev jag väldigt sugen på ugnsstekt kyckling, kokt potatis, gräddsås och brysselkål! Slurp!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *