Ur en kolonifrus dagbok – Juni i köksträdgården

Välkommen in!

Juni har bjudit på många fina dagar ute i koloniträdgården. Det har blivit mycket sol, bad och goda middag i trädgården. Men jag måste erkänna att i år har jag fuskat väldigt mycket genom att köpa en del färdiga plantor till köksträdgården än att driva upp dem själva. Ganska bekvämt faktiskt.

Köksträdgården

Det började med att jag fick sex olika chiliplantor av min arbetskamrat. Dock blev det bara fem som fick följa med då en tavla trillade ner och bröt den sjätte. De omplanterades och skolades ut i sina krukor. Fast med väldig stark sol, super värme och inget regn så har de dessutom börjat duka under lite. En har i alla fall börjat bära frukt. Vi får väl se hur det slutar på chilifronten i år här i köksträdgården.

Zebrarandiga tomater i köksträdgården
Läckra zebrarandiga tomater på G

Tomatplantorna började med en zebrarandig och en svart. Saknade en röd så det fick jag köpa till och så slutade med att jag fick ytterligare två av en väninna. För jag hade ju ingen gul, det behöver man ju. Fem friska plantor och det börjar redan bildas tomater på flera av plantorna, så nu är de på G.

Fick även med mig tre plantor brysselkål i färgerna grön, röd och lila. Har aldrig odlat dem förr, så jag är lite osäker hur det ska gå. Bara att vattna, kolla och hoppas på fin skörd. Fastän jag tog i sönder vår fina vattenspridare en kväll. Tog några dagar innan en ny var på plats.

Brysselkålen växer fint

Har planterat mixsallad, märgärtor, rädisor, morötter, rucola, spenat och…… jag har fortfarande en pallkrage tom. Brukar aldrig hända men jag blev velig och vet inte vad jag vill ha odlat i år. Jag som brukar ha en bra plan. Det tar sig inte alls så snabbt som det brukar, men det kanske är den goa värmen och torkan som gör det. Vi tar det med ro och njuter av sommarsverige istället, det kommer nog tids nock.

En kolonifrus dagbok

Nu är det ju så att trädgårdsföreningen firar 100 år i Sverige så jag bjuder avslutningsvis på ett utdrag ur kolonifruns dagbok daterad år 1916.

Sallad

Denna mycket hälsosamma växt uppskattas ej så allmänt i vårat land som t.ex. i Frankrike, där den äts av alla människor både i städerna och på landsbygden.

Om man inte vill blanda den med matolja, så må man ta grädde, men matolja är nyttigast. Citronsaft är hälsosammare än ättika. Huvudsallad är bäst, den bör så beskaffad som ett kålhuvud d.v.s väl knuten. Huvudet sköljs väl och de yttersta bladen avskäres. Det hela skäres i skivor tvärs över och blandas med en matsked olja eller grädde till ett vanligt huvud. Lite salt och peppar tillsättes. Salladsbladen blandas ofta med andra saker såsom mogna tomater, finhackad rödlök, rädisor, skurna i tunna skivor gurka, kokt kall potatis i skivor, hårdkokta ägg, rödbetsskivor m.m.

Den kalla sallatsrätten används alldeles ofantligt mycket i Amerika. Kokta kalla grönsaker såsom sellerirötter, blomkålsbitar, sparris m.fl. blandas i olika anrättningar. Råa syrliga äpplen i tunna skivor kunna även blandas in liknande rätter. Fint hackad dill, persilja och gräslök används att krydda salladsrätter med.

Kalla mogna tomater

Doppa mogna, röda tomater i hett vatten och dra av skinnet. Skär den i skivor och ställ dm att bliva väl kalla. Ät dem med grädde och socker, det smakar alldeles förträffligt.

Kram Kajsa

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

9 reaktioner till “Ur en kolonifrus dagbok – Juni i köksträdgården”

 1. När jag va mindre och mormor bodde i sitt hus så varje vår odlade hon egen sallad och potatis och jag föredrar egen odlade =) tyvärr så har inte jag trädgård så jag kan inte odla eget fast jag skulle vilja =)

 2. Den där känslan av att få äta egenodlade grönsaker alltså. Nu har jag ingen möjlighet, men fått ibland av vänner. Så galet gott alltså.

 3. En kolonilott vore ju drömmen. Ofta när tillfälle ges går jag runt i koloniområde och drömmer mig bort. Är det något jag saknar med huset är det trädgården

 4. Så roligt när det växer! Våra tomater börjar också komma men det är ganska dött i pallkragarna i år tyvärr, vet inte riktigt vad som har gått galet där.

 5. Tycker inte alls att det är fusk att köpa plantor som kommit en bit på väg 😉 Min make köpte en liten tomatplanta utan vare sig blommor och tomater , otålig som jag är så menade jag att vi måste ju ha en tomatplanta med tomater och då köpte vi hem en till fast större med massor av små coctailtomater som vi kunnat njuta av de senaste veckorna – den första tomatplantan har gett några enstaka blommor och nu finns det två små pyttesmå tomater som börjat växa så det ska bli spännande att följa den…
  Lycka till med era plantor…det är ju så gott att äta färska örter och bär.

  Kram Christina

 6. Egen odlat är bäst. Men några tomater har vi inte i år här.
  Vilket spännande litet recept med tomaterna och grädde ´.
  Ha en fin dag.
  Kram Carin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *