Utan sås – nej tack!

Jag är en riktigt sås-o-man om kan man kalla sig så? Kan nästan känna mig lite sur om det inte finns någon sås till. Utan sås eller dressing till middag, nej tack!

Champinjon och portvins sås
Champinjon och portvins sås to die for!

Sås på riktigt smör och en gnutta kärlek är bästa receptet. När man äter såsen med sked, då är den som bäst. Jag tillagar all vår mat, såser och bak alltid med riktigt smör. Inte bara för det ger en godare och rundare smak utan även för att riktigt smör är bättre för oss. Smör innehåller viktiga vitaminer och bra fetter för kroppen. Smör innehåller dessutom cirka 100 olika aromämnen. När du smakar nästa gång så kan du känna toner av smörkola, nötter, kokos, hallon m.m

Såsen ska helst vara riktigt krämig, då tycker jag den är som allra bäst. En sås ska dessutom vara till för att ge dig ett välbehag. Så låt mig välbehaga dig!

Portvin och skivade champinjoner
Portvin är en god detalj i såsen

Champinjon och Portvins sås

200 Gram Champinjoner

1 Msk Röd Portvin

1 Dl Vispgrädde

0,5 tärning/ 1 Msk  Grönsaksbuljong/ Grönsaksfond

1 Dl Crème Fraiche

1 Knippe Persilja

Skiva svamp och stek i smör. Häll därefter på portvin, grädde, Crème Fraiche, grönskasfond och hackad persilja. Låt sjuda på svag värme i 10 minuter.

Pastasås gör jag även på samma sätt som till kött. Börjar med att steka skivad/hackad gul lök, vitlök och kanske även lite paprika. Smaksättning med hjälp av färskost med vald smak som jag därefter bygger vidare på med örter, grädde mm.. Det blir en krämig och god pastasås. Genom att vända ner kött och pasta i såsen, så har man en allt i en panna.

Bergtunga med vitvinssås ett bra val till vattumannen
Bergtunga med vitvinssås ett

Bästa såsen till fisken, där skulle jag svara utan tvekan Vitvinssås gjord med kärlek, grädde och smör. En lenare sås går det dessutom knappast att få.

Dressing till sallad

En god dressing som passar både till en enkel grönsallad som till en kycklingsallad är den med curry och Sweet chili. Basen på alla våra dressingar är Turkisk Yoghurt och Majonnäs. Majonnäsen förhöjer dessutom alla smaker….good shit!

En god dressing till salladen
En god dressing till salladen

Currydressing med sting

2–3 Dl Turkisk Yoghurt

2–3 Msk Majonnäs

0,5 Tsk Sambal oelek

0,5 Tsk – 1 Tsk Sriachia

2-3 Msk Sweet Chili

1 Msk mango Chutney

1-2 Msk Curry

0,5 Msk Paprikapulver

Jag smakar mig gärna fram under processens gång när dressingen blandas ihop. Behöver jag mer majonnäs? Är sötman tillräcklig efter sweet chilin? Då kan jag hoppa över Mango Chutney.

Likadant med Sambal Oelek och Sriachian, behöver jag båda eller räcker det enbart med den ena? Man vill att smakerna även ska harmonisera med varandra utan att det känns som en explosion i munnen eller att dressingen är alldeles för söt. När man väl får den perfekta blandningen, så smakar den ju alldeles underbart.

Har ni någon speciell favoritsås som ni även gärna vill äta…….med sked?

Kram Kajsa

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

11 reaktioner till “Utan sås – nej tack!”

  1. Man ska ha sås till maten, så är det bara! Jag älskar sås, både varm som kall men det viktigaste som du säger är att den ska vara krämig. Dock sitter jag aldrig och äter den med sked, förutom vid den obligatoriska provsmakningen.

  2. Ja sås är ett måste! Fast jag är så dålig på det, kan inte göra sås helt enkelt, eller provar jag inte? 🤔 för lat i guess! 🙄

  3. Visst kan man vara en såsoman, eller en såsokvinna. Sås är livet, den är lyckan. Hur sjutton skulle middagen se ut utan sås?!?

  4. Jag måste ha nån form av sås till all mat och det är precis som du skriver smöret som ger smak till det mesta sås och mat😍

  5. Jag vill också ha lite krämigare mat eller något som man kan doppa i. Torrt blir bara tråkigt tycker jag. Tackar för dina fina tips.

  6. Håller med- sås är ett måste!
    En helt vanlig grädd/brunsås till köttbullarna är en av favoriterna, men jag gillar i princip alla såser. Men har en ”förkärlek” till varma!

  7. Jag är likadan – älskar sås! Supertrist att äta mat utan sås! Tycker dock inte att det finns någon färdig dressing som är god utan gör nästan alltid själv på creme fraiche och majonnäs.
    En riktig favoritsås är 56kilos ”rostad vitlökssås” – sååå god!
    Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.