Varför inte använda lite äpple i bullarna?

Varför inte använda lite äpple i bullarna? Tänker man på äpple så tänker man osökt på äppelpaj eller äppelkaka. Men det finns ju så himla mycket mer man kan göra med just äpplen.

Ingredienser till bullbak där äpple är en av ingredienserna
Här skall det bakas bullar med äpplen i!

Personligen så gillar jag att baka bullar med just äpplen i därför att det gör degen så mycket saftigare och den jäser mycket bättre om det finns lite sött i. Vill man då undvika sirap och socker så blir ett äpple alldeles utmärkt.

Som ni kanske ser på bilden så ”fuskade” jag lite genom att köpa färdig surdeg. Jag hade inte hunnit sätta egen surdeg och jag ville baka de där bullarna igår, inte om 5 dagar. Då är det helt ok att fuska lite kan jag tycka.

Här finns ett inlägg på de godaste äppelbaguetterna.

  • 1 paket surdeg
  • 10 g jäst
  • 5 dl vatten (kallt)
  • ½ dl olivolja
  • 2 tsk salt
  • 2 msk svensk honung
  • 1 rårivet äpple
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 4 dl siktat & virvlat emmer mjöl (Här finns länk till Warbro kvarn)
  • 7 dl vetemjöl special
  • En näve valnötter
Varför inte använda lite äpple i bullarna? Rårivet äpple överst
Lägg ner allt i en skål. Överst ser ni det rårivna äpplet

Blanda allt i en köksmaskin i cirka 10 minuter och tillsätt mera mjöl om det behövs. Degen skall vara lite kladdig men inte lös och låt sedan jäsa under duk i två timmar.

Med äpple i degen jäser det på bra
Degen har jäst till tredubbel storlek!

Häll ut degen på mjölat bakbord och knåda eventuellt in mera mjöl om det behövs. Dela degen i så många bitar som du vill ha bullar det vill säga vill du ha små bullar så blir det många delar och vill du har stora bullar så blir det färre.

Medan bullarna jäser…

Bullarna skall jäsa i två timmar och eftersom de skall jäsa så läge så passa på att göra något kul under tiden. Det gör inget om de jäser längre. Om du vet med dig att du skall vara borta länge så låt bullarna jäsa svalt.

Sedan när bullarna jäst färdigt skall dessa penslas med uppvispat ägg, strö på solrosfrön och flingsalt för att sedan swischas in i ugnen.

Varför inte använda lite äpple i bullarna? Färdiggräddade bullar med äpplen i
Nygräddade, varma bullar

Grädda dem i 225 grader och efter 10 minuter sänker du värmen till 175 grader och gräddar i ytterligare 20 minuter. Tar du ut en bulle och knackar den lite lätt i botten och det låter ihåligt så är de färdiga. Det är ett utmärkt sätt att höra på ljudet om den är färdig eller ej.

Har du några trötta frukter som ligger i en skål, varför inte använda lite äpple i bullarna istället för att göra en paj? Sedan skall du ju såklart göra din egen surdeg och recept på det hittar du i Kajsas inlägg här.

Kram, Lena

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

8 reaktioner till “Varför inte använda lite äpple i bullarna?”

  1. Men mums vad gott med nybakade bullar! Är ganska dålig på just det. kanske för att vi aldrig har plats i frysen för att frysa in nybakade bullar och det är ju som godast när de är just nybakade, eller upptinade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *