Varför inte använda lite äpple i bullarna? Tänker man på äpple så tänker man osökt på äppelpaj eller äppelkaka. Men det finns ju så himla mycket mer man kan göra med just äpplen.

Personligen så gillar jag att baka bullar med just äpplen i därför att det gör degen så mycket saftigare och den jäser mycket bättre om det finns lite sött i. Vill man då undvika sirap och socker så blir ett äpple alldeles utmärkt.
Som ni kanske ser på bilden så ”fuskade” jag lite genom att köpa färdig surdeg. Jag hade inte hunnit sätta egen surdeg och jag ville baka de där bullarna igår, inte om 5 dagar. Då är det helt ok att fuska lite kan jag tycka.
Här finns ett inlägg på de godaste äppelbaguetterna.
- 1 paket surdeg
- 10 g jäst
- 5 dl vatten (kallt)
- ½ dl olivolja
- 2 tsk salt
- 2 msk svensk honung
- 1 rårivet äpple
- 2 dl grahamsmjöl
- 4 dl siktat & virvlat emmer mjöl (Här finns länk till Warbro kvarn)
- 7 dl vetemjöl special
- En näve valnötter

Blanda allt i en köksmaskin i cirka 10 minuter och tillsätt mera mjöl om det behövs. Degen skall vara lite kladdig men inte lös och låt sedan jäsa under duk i två timmar.

Häll ut degen på mjölat bakbord och knåda eventuellt in mera mjöl om det behövs. Dela degen i så många bitar som du vill ha bullar det vill säga vill du ha små bullar så blir det många delar och vill du har stora bullar så blir det färre.
Medan bullarna jäser…
Här ligger ”äppelbullarna” på plåt innan jäsning Med äpple i degen blir det stora, saftiga bullar
Bullarna skall jäsa i två timmar och eftersom de skall jäsa så läge så passa på att göra något kul under tiden. Det gör inget om de jäser längre. Om du vet med dig att du skall vara borta länge så låt bullarna jäsa svalt.
Sedan när bullarna jäst färdigt skall dessa penslas med uppvispat ägg, strö på solrosfrön och flingsalt för att sedan swischas in i ugnen.

Grädda dem i 225 grader och efter 10 minuter sänker du värmen till 175 grader och gräddar i ytterligare 20 minuter. Tar du ut en bulle och knackar den lite lätt i botten och det låter ihåligt så är de färdiga. Det är ett utmärkt sätt att höra på ljudet om den är färdig eller ej.
Har du några trötta frukter som ligger i en skål, varför inte använda lite äpple i bullarna istället för att göra en paj? Sedan skall du ju såklart göra din egen surdeg och recept på det hittar du i Kajsas inlägg här.
Kram, Lena
Ååå vad gott de ser ut. Hoppas att de smackade gott
Men mums vad gott med nybakade bullar! Är ganska dålig på just det. kanske för att vi aldrig har plats i frysen för att frysa in nybakade bullar och det är ju som godast när de är just nybakade, eller upptinade.
Absolut man kan mixtra mycket, vi hade hallon i pannkakorna sist och det var gott. Detta lät och såg jättegott ut
Ser riktigt gott ut! Hade dock ingen aning om att det fanns färdig deg till att göra bullar. Bra att veta 🙂
Bullarna såg helt magiska ut. Detta receptet sparar jag i min låda. Ha en fin fin dag
Men hade ingen aning om att det fans färdig det att göra bullar på låter ju jätte smidigt ??
Oh, vad gott det ser ut!
Jag använder mycket äpple i bak och matlagning. Gör bröd saftigare och gott.
Gud så gott det lät! Får nog testa det en dag. Tack!