Veckans vintips – DÁrenberg – The Dead Arm

Detta är ett vin som har följt mig i över 20 år. Så här kommer Veckans vintips – DÁrenberg – The Dead Arm. Första årgången vi provade detta magnifika vin var 1998. Det är ett stort, maffigt, mörkt och ”in-your-face-vin” tillverkat av druvan Shiraz. Det är ett vin gjort för lagring men det är även gott att dricka nu. Skall du dricka vinet nu så häll det på karaff ett par timmar innan.

DÁrenberg är beläget i McLaren Vale som i sin tur ligger i South Australia i Australien. De gör alltid välgjorda och goda viner men framförallt så är de kända för de hysteriskt roliga namn som de har på vinerna!

Vad säger du om de här? ”The Solipsistic Snollygoster”, ”The Apotropaic Triskaidekaphobia” eller varför inte denna här; ”The Pickwickian Brobdingnagian”? Då ter sig helt plötsligt ”The Dead Arm” som ett alldeles normalt namn.

The Dead Arm Shiraz

Varför heter vinet som det heter?

Dead Arm eller Eutypa dieback, kommer av att vinrankan drabbas av en sjukdom som gör så att ena armen dör. De druvor som sitter kvar på andra armen blir då mer koncentrerade och intensiva i doft och smak. Skall jag nu vara riktigt nördig så är det egentligen inte en sjukdom utan två olika och som orsakar ”Dead Arm”. Eutypa Dieback som kommer från svampen Eutypa Lata och Phompsis Cane and leaf spot som kommer från svampen Phomopsis viticola.

Det finns medel mot detta men DÁrenberg använder sig inte av gifter och är ekologiskt och biodynamiskt certifierade.

Under Australiens vintermånader, maj, juni, juli och augusti, går cirka 200 får runt i odlingarna och på ett naturligt sätt gödslas då odlingarna.

Skall man ha något att äta till vinet så tror jag att man skall ha något mustigt och gott, som Kajsas mustiga köttfärsgryta.

Vinet har tydligt mörka toner i doften som björnbär, kaffe, mörk choklad och en hint av svarta vinbär. I smaken hittar du fattoner, vanilj, mörk choklad, kaffe,läder, tobak….

Vinet kostar en del, 359 kronor, men som sagt, du kan lätt och ledigt lagra det i 10-15 år samtidigt som du kan dricka det nu. Dessutom så är det ju bättre för samvetet när man vet att det är odlat utan gifter.

Här var Veckans vintips – DÁrenberg – The Dead Arm.

Tills nästa gång, se vad ditt lokala systembolag kan ta hem för roliga DÁrenberg viner.

Kram, Lena

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

13 reaktioner till “Veckans vintips – DÁrenberg – The Dead Arm”

 1. Tack för tipset. Dricker extremt lite alkohol så då kan jag unna mig kvalitet de gångerna det blir något. Alltid roligt med lite historia också tycker jag. Kul med info om namnet där.

  1. Ja de där namnen är helt galna! Tror tyvärr inte att de går att få tag på här i Sverige, men de har (förutom Dead Arm) ett vin som heter The laughing magpie och det är också ett trevligt bra. Inte lika kraftfullt men gott. 🙂

  1. Ja, det kan tyckas vara mycket pengar för ett vin. Jag kan verkligen gå igång på det där men skall inte gå in på det här. 🤣 Men jag tycker verkligen att om man skall köpa vin så skall det kosta över 100 kronor iallafall…

 2. Skulle du säga att detta är ett kraftigt vin? Och berätta gärna om varför man ibland bör lufta vin, som detta då.
  Detta låter som ett vin för min man, ska kanske köpa och överraska honom 🙂

  1. Ja, jag tycker det är ett kraftigt vin. Det kategoriseras som ”Fruktigt och smakrikt” på systembolaget och det kan jag väl hålla med om. Jag tycker att nästan alla viner mår bättre av lite luft så att aromer och smaker kommer fram bättre. Vissa viner (lite dyrare viner) kan upplevas som stängda och inte så tillgängliga så då är det bra om de får lite luft så de öppnar upp sig. Vi häller alla viner på karaff. 🙂 Hoppas din man blir glad över vinet men gillar han kraftiga viner så gillar han nog detta.

 3. Det låter som ett gott vin med intressant doft, smak och historia. Jag tror att jag skulle tycka om det, om det inte vore så att jag får migrän av rödvin.

  1. Migrän är ett jäkla skit rent ut sagt. 🙁 Du får dricka champagne istället. 🙂

 4. Tack för tipset! Dricker inte så mycket rött vin men det har känns som ett fint ”ge-bort-vin” så jag lägger det på minnet.

  1. Om du skall ge bort det i present så kan du säga till den som får vinet att det kan både drickas nu men även lagras i många år. 🙂

  1. Tack! 🥰 Svårt att veta vad folk tycker om att läsa men jag försöker att alltid hitta något kul och intressant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *