Veckans vintips- Monicault Domaine Lombard

Det här var ett vin som verkligen överraskade mig! Jag vet egentligen inte vad jag hade väntat mig, men det var inte det här.

En saftig Syrah med sammetslena tanniner och med doft och smak av mörka bär och lakrits. Vinet kommer från ett litet område i Rhone, Frankrike, som heter Brézéme. Det är ett relativt okänt område och med sina 30 hektar är det också väldigt litet.

Veckans vintips- Monicault Domaine Lombard

Det unga paret Pauline Sapet och Jonathan Alméras tog över egendomen för inte så länge sedan. De driver den ekologiskt och biodynamiskt och eftersom det är så brant där och odlingen är terrasserad s¨å använder man inte traktorer.

Istället för traktor använder man häst, precis som man gjorde förr. Allt arbete i vinodlingarna sker för hand och såklart är druvorna handskördade.

De bastanta arbetshästarna gör ett gediget jobb (lånad bild från nätet)

Vinet smakade mer och jag kände direkt att detta är en vingård jag gärna vill besöka. Unga drivna människor som jobbar ekologiskt och gör bra viner är alltid värt ett besök.

Hur hittar man då Veckans vintips- Monicault Domaine Lombard?

Jag blev tipsad om att testa Pontus Modigs ”Vinlådan”. Vinlådan lanseras 4 gånger om året, en låda inför varje årstid och den innehåller 6 viner. Jag fick hem den första lådan tidigare i somras och detta vinet var ett av vinerna. Är du intresserad av viner som är ekologiska, ofta biodynamiska, kommer från småskaliga vinbönder och inte kostar en förmögenhet, ja, då kan detta vara för dig.

Förutom att du får hem 6 viner, så får du även hem en liten booklet med information om varje vin samt ett recept som passar till vinet.

Bor du i Malmö området och gillar naturliga viner så kan ett besök på Mutantur vara att rekommendera. De har både god mat och goda viner. Läs om när vi firade Kajsa här:

Ardeaseal

Om ni vill ha lite nördig information så är korken i vinet lite speciell. Det är , som ni ser, ingen naturkork, utan en kork av bioplast. Detta i sin tur är en biomassa som är utvunnit från sockerrör, sockerbetor, majsstärkelse, cellulosa och vegetabiliska oljor.

Fördelarna med en sådan här kork är att du slipper korkskadade viner och det är miljövänligt.

Tills nästa veckans vintips, Drick mindre men bättre.

Kram, Lena

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

9 reaktioner till “Veckans vintips- Monicault Domaine Lombard”

  1. Det låter som riktigt slitigt på den vingården, men samtidigt känns det väldigt kärleksfullt på något sätt att göra som man gjorde förr. Vinet låter spännande även om jag inte alls vet om jag gillar Syrah. Jag vet bara att jag föredrar en Sangiovese blandat med något annat 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.