Ni vet ju att vi tjejer har en liten vinklubb så här kommer Veckans vintips – Testa orangea viner! Förra helgen var det dags för vår provning och en av deltagarna hade då önskat att vi skulle testa orangea viner. Sagt och gjort. Jag tog på mig att inhandla viner (vilket jag alltid gör) och till sist blev det 6 viner.
Kvällens viner var alla i olika stilar och färger men samtidigt så fanns ju temat kvar. Alla viner har legat med skalen i allt från 4 dagar till 6 månader. Och det är just det som är grejen med orangea viner. Det är tillverkat på gröna druvor som får ligga och macerera med skalen. Vinet kan, beroende på tillverkningsmetod, ha lite strävhet i sig och vara allt från lättare orange till ljusare rött. Detta beroende på vilken druva man använder sig av också, såklart. Man kan låta druvorna macerera i ståltankar, ekliggare (större än ekfat) eller i amfora (qvevri).

När jag väljer viner så försöker jag alltid att hitta intressanta, roliga viner som ändå är typiska för sin stil. Ibland får man privatimportera vinerna så det gäller att göra sin planering i god tid. Men det är lite charmen av det hela, att hitta roliga viner till provningarna.
Efter förra inlägget så fick jag frågan om alla viner mår bra av att vara på karaff och helt så spontant säger jag; Ja! Själva häller vi alltid vinerna på en karaff och de enda gångerna vi inte gör det är om vinet är väldigt gammalt. Har du ett gammalt, moget vin så kan det istället för att öppna upp sig, dö ut helt.
Kvällens viner
På kvällens provning var det ju 6 olika viner som skulle testas igenom. Jag hade med mig viner från Frankrike, USA, Italien, Georgien och två stycken från Sverige. Alla vinerna var totalt olika och tillsammans med maten så växte de ytterligare ett snäpp. Just skalmacererade viner passar väldigt bra till mat och har vinerna dessutom fått lufta sig rejält innan, ja då blir det en riktigt rolig upplevelse.

Om ni vill göra en egen provning så kan kanske några av dessa kan inspirera. Domaine Agapé – Pinot Gris Orange är köpt via privatimport. Stolpman Vineyards – Love you bunches hittar du på systembolaget. Kullabergs Vingård – Gylleröd och vårt egna Textur likaså. Vazisubani Estate – Kisi får man beställa separat och sist men inte minst; Radikon- Jakot finns i vissa butiker. De två sistnämnda kanske inte är de viner man skall börja med om man aldrig druckit ett orange vin innan.

Så för er som aldrig har provat ett orange vin förr, prova med ett ”lite snällare” vin. Var inte rädd för att lufta det och prova det gärna tillsammans med mat.
Nästa vecka tänkte jag tipsa om lite rioja viner. Gillar ni Rioja?
Kram, Lena
Intressant. Har hört talas om dessa viner, men ännu inte provat några.
Av förklarliga skäl blir det bara spanska viner just nu.
Tack för tipsen!
En riktigt smakrik provning där varje vin bjöd på både doft- och smakintryck. Ja, Love you bunches var supergott, men Textur vann kvällen!
Jag vsr på en liten vinprovning på en vinbar i våras där vi fick prova och lära oss om de orangea vinerna.
Spännande 🥂
Först tänkte jag att jag aldrig hört talas om orange vin, men då jag vaknade till lite är det något som klingar. Kan ingenting om det, och känns som en nyare företeelse. Tack för tipsen.
Kul grej!
Vi var på dryckesprovning i veckan, av hela 30 (!) olika sorter. Bubbel, öl, vin och glögg. Och vi spottade inte 😉