Veckans vintips – Vad sägs om Muscadet?

Hur många av er har druckit viner från Muscadet? Det är vita, torra och lite krispiga viner som passar utmärkt till skaldjur. Nu är jag ju själv ingen större fan av skaldjur direkt… Helt ärligt är jag lite rädd för de små rackarna och vill helst inte umgås med dem.

Men nu var det inte skaldjuren jag skulle prata om utan vinet! Det mest kända området heter Muscadet Sévre Et Maine och ligger vid Loirefloden, nästan längst ute vid Atlanten.

En lite roligare variant av rondellhund i Clisson

Man gör bara vita viner i detta området och den druva man odlar mest heter Melon de Bourgogne. Den kallas kort och gott för Muscadet här eller Melon. Det är en druva som ger friska, torra viner med citrustoner. Ett perfekt vin till skaldjur helt enkelt.

Just området Muscat Sévre et Maine är mer känt för sina lite mer terroirdrivna viner och här hittar man också de viner av högre kvalitet. Sedan 2019 finns det 7 st DCGs (DCG = dénominations géographiques complémentaries) och dessa kommuner har lite hårdare regler gällande skördeuttag och vinifiering.

Vilka Muscadet viner skall man leta efter?

Man kan börja med att leta efter något vin från dessa 7 st DCG som är; Clisson, Chateau Thébaud, Gorges, Goulaine, Monniéres-Saint- Fiacre, Mouzillon-Tillieres och La Pallet. Man kan generellt säga att kommer vinet härifrån så är det större chans att det är bättre kvalitet på vinet än om det bara står att vinet kommer från Muscadet. Sålunda skall någon av ovanstående byar/kommuner vara med på etiketten.

En mycket gammal vinstock i närheten av Clisson, Muscadet

Vad är det som gör dessa viner så speciella då? Jo därför att dessa viner ligger x antal månader ”sur lie”, det vill säga att det lagrats på jästen och därför fått lite fylligare kropp. Vill man att vinet skall vara ännu lite fylligare så letar man efter Cru Communaux som låter vinet ligga ännu längre på jästfällningen.

Testa Muscadet hemma

Vill ni testa hemma tillsammans med skaldjur så hittar ni några viner här. Duka upp med lite skaldjur, salsor, bröd och ost och köp hem ett trevligt vin och se vad ni gillar det. Eller kör det ”hard-core” som vissa gör i Frankrike, dvs bara ostron och vin.

Ni kan också läsa om Kajsas Sjöslag på torra land där hon tipsar om skaldjur och andra fiskar.

Ännu bättre är att ta en semesterresa dit. Där är så vackert och närheten till havet, det vilda Atlanten är ju bara magiskt.

Jag har haft turen att vara där några gånger och sist vi var i Muscadet så firade vi nyårsafton där. Vi hade hyrt en liten stuga i en by och under dagen så hade sambon kollat runt efter färska ostron. (Vilket det finns gott om där). Han kom hem med de där…. sakerna.. som vi skulle ha på kvällen och vinet var inköpt hos en lokal vinproducent av bättre slag.

Ostronodling

Slutligen kom då kvällen när de där ostronen skulle inmundigas. Sambon öppnade de gigantiska ostronen, hällde upp vinet och gav mig ett ostron. Efter att ha stirrat länge och väl på ostronet så förde jag det till munnen men när jag fick in saltvattnet så kunde jag bara inte. Sambon sa att han aldrig sett sådan skräck i mina ögon förr. Ha ha ha. Jag svängde ihop något annat till mig istället. En annorlunda men rolig nyårsafton. Tur att vinet fungerade utmärkt även utan ostron.

Ett öppnat ostron på en tallrik

Gillar ni skaldjur så tycker jag absolut ni skall testa. Det skall vara en oslagbar kombo.

Kram, Lena

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

20 reaktioner till “Veckans vintips – Vad sägs om Muscadet?”

 1. har väldigt dålig koll på viner så. Men är väldigt sugen på att testa katt vinerna. crazy cat tror jag dom heter där en summa av priset går till katthem <3

  1. Nu är jag jättetråkig, men det är bättre att isåfall skänka pengar till något katthem direkt och sedan köpa ett bättre vin på flaska. Jag är inget större fan av ”konsumentdesignade” viner där vinbonden knappt får betalt.
   Kram, Lena

  1. Fick ni bara in en stor tallrik med krabba? Jag har svårt för det där… Jag var i USA med min syster på 90-talet och vi skulle äta lunch. Beställde in Mudbugs och hade ingen aning om vad det var. Fick in en stor tallrik med flodkräftor. Fick nästan panik. Inga tillbehör, ingenting, bara en jättestor tallrik med kräftor. ha ha ha!
   Kram, Lena

 2. Under hela inlägget så satt jag och funderade om jag druckit det vinet. Får nog säga att jag tror det. Ostron kan jag också vara utan. Inte det godaste jag smakat.

  1. Muscadet är underskattat helt enkelt. Men som med allting annat så finns det bra och dåliga muscadet-viner. Man får prova sig fram.
   Kram, Lena

  1. Jag kan äta räkor, men tycker inte om att pilla dem och umgås med dem. De stirrar på en med sina svarta döda ögon. Och sedan vill de att man skall koka buljong på det. Nejtack. Vita friska viner utan ek passar perfekt till en toast skagen.
   Kram, Lena

 3. Spännande med viner tycker jag. Väntar på att Ästad vingårds första vin släpps på bolaget i början av april. Var på deras SPA anläggning och vinprovning ifjol.

  Ostron och jag vi går inte ihop alltså. Jag klarar inte svälja dem

  1. Jag väntar också med spänning på vinet från Ästad! Jag skall köpa det bums det kommer. Nä, ostron får någon annan äta. Ha ha ha!
   Kram, Lena

 4. Åh så roligt att läsa! Vi har bott på en vingård i Chateau Thébaud och har även varit i bl a Clisson. På vingården fick vi lära oss hur vinet tillverkas, och det var provsmakning av olika viner i frikostiga mängder. Frukostmarmeladen var också gjord av vin. Jag tycker om Muscadet.

  Kram!

  1. Men åh så roligt att höra! 🙂 Jag tycker själv att Muscadet, både som vin och som område, är underskattat. Där är verkligen fint.
   Kram, Lena

 5. Älskar skaldjur, förutom ostron som jag inte fattar grejen med alls. För mig är det bara som en kallsup… Hade ett gäng kockar som såg det som sin utmaning att få mig och mannen att uppskatta ostron och gjorde en häftig variant. Men ska jag vara ärlig så var det ju inte ostronet som var ok då utan allt det andra 🙂

  1. Ja min gräns går vis ostron. Musslor gillar jag inte heller. Och jag hade definitivt inte ätit den tallrik med skaldjur som min sambo beställde i Frankrike. Skaldjur i alla dess former och varianter. Wierd.
   Tillbehör utan ostron är ok. Ha ha ha!
   Kram, Lena

 6. spännande att följa med på din vinresa, vi får också lära oss på köpet. Håller med om ostron. Kan inte vara naturligt att svälja en slemklump

  1. Eller hur??? Hur tänkte den personen som var först med att svälja ett ostron??
   Kram, Lena

 7. Skaldjur som är så gott!
  Jag brukade gilla ostron förr och åt det med glädje, men sedan jag blev allergisk mot citrus så är det inte längre detsamma utan citron, tyvärr.
  Muscadet är helt okej, har smakat några på vingårdar. Borde nog prova några igen.
  Trevlig helg!

  1. Men åh så tråkigt att bli allergisk mot citrus! 🙁 Jag kan äta vissa skaldjur men gränsen går vid ostron och musslor.
   Kram, Lena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *