Veckans vintips – Viner från Saints Hills Winery

Veckans vintips – Viner från Saints Hills Winery. För ett tag sedan skrev jag om en provning där vi hade ett vin från Kroatien. Kommer ni ihåg? Vinet var från 2016 och var en av kvällens vinnare. I dagens inlägg tänker jag att vi skall fokusera lite extra på Saints Hills Winery och framförallt på vinet som heter Dingac.

Ett fantastiskt vin, Saints Hills Dingac

Saints Hill Winery ligger på Peljesac i södra Kroatien, inte så långt från Dubrovnic. När vi var på Peljesac sist så var tanken att vi skulle besöka dem, men där var tyvärr stängt. Nästa gång vi är där hoppas jag på bättre tur. Kanske bör man förboka?

Vingården ägs av Ernest och Ivana Tolj som är väldigt involverade i allting från vingårdarna till själva vintillverkningen. Som konsult har de anlitat den världsberömda Michel Rolland. Han är en Bordeaux baserad oenolog och har klienter världen över. Tillsammans skapar de magi.

Love and passion, tradition and experts make this wine worthy of the saints”

Alla vingårdarna är döpta efter barnen, Lucia, Ante och Roko. Deras yngsta, Lorena har koll på oliverna. Förutom vingårdar i Dingac, Peljesac så har de även vingård på den lilla ön Korcula, strax utanför Peljesac samt i Istrien som ligger i norra Kroatien.

systembolaget kan man beställa några av deras viner och där finns i olika prisklasser. Jag skall själv definitivt beställa några av deras andra viner.

Ivana och Ernest Tolj

It´s all about sun, sea, stone and really hard work

Vinet i fråga är tillverkat på 100% Plavac Mali och även om det har några år på nacken så är vinet definitivt ungt. Häll det på en karaff några timmar innan och du får en upplevelse utöver det vanliga.

Doft och smak

I doften finns det ganska mycket ”mörka” toner så som mörk choklad, läder och mörka bär. Tanninerna finns där men är inte störande och smaken är fruktig, elegant med toner av mörk choklad och läder. Vinet har en lång behaglig eftersmak och det är bara så gott! Trots att vinet är ganska kraftfullt så är det faktiskt gott att bara sitta och njuta av. Men i slutändan så tror jag att det blir ännu bättre tillsammans med mat.

Här är alltså Veckans vintips – Viner från Saints Hills Winery. Jag tycker verkligen att ni skall prova deras viner och är det så att ni tycker att just detta vinet är för dyrt, så testa några av de andra.

Veckans vintips - Viner från Saints Hills Winery
Veckans vintips – Viner från Saints Hills Winery

Föressten, vad gillar ni själva för viner? Det hade varit roligt att veta.

Kram, Lena

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

7 reaktioner till “Veckans vintips – Viner från Saints Hills Winery”

 1. Jag gillar vitt vin, rött har jag lite svårt för tyvärr.

  Vet du att det finns en vingård strax norr om split som drivs av svenskar? Testamentary Weins har jag för mej att den heter. De har bla ett vin som heter Dalmatian Dog.

 2. Å får så många frågor i huvudet när jag läser detta! 🙂 Mår alla viner bra av att hällas upp på en karaff? Vad är skillnaden mot att hälla upp vinet i ett glas och låta det stå ett tag? Tex 🙂

  För min del har det tagit lång tid att förstå vad jag uppskattar för vin, har haft lite svårt för röda viner. Var i Italien för några år sedan och kom iaf då fram till att jag verkar föredra sangiovese blandat med något annat. Men det är väldigt svårt, jag kan uppskatta ett vin när man bara sitter och pratar, men så fort jag sedan blandar in något att äta så kan det bli ”för mycket” smaker.
  När det kommer till vitt gillar jag oftast Riesling.

 3. Tack för tipset. Ska lägga det på minnet. Har inga problem att köpa dyra viner. Dricker så sällan så då får det kosta tänker jag. Kvalitet framför kvantitet. Kan inte påminna mig om att jag hört talas om vin från just Kroatien.

 4. Kom från systemet för en stund sedan. köpte hem en speciell Lambrusco som jag hade beställt hem till vårt bolag.

  alltid kul med nya vintips

 5. Tror inte att jag smakat det där vinet men nu blir jag ju nyfiken. Jag har en förmåga att alltid välja franska eller italienska viner som jag brukar gilla…
  Tack för tipset.
  Allt gott! Kram Christina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *