Vi startar året med en veckomeny 1 så vi kommer i gång med bra matlagning här hemma. Skräpmat -nej tack! Eller max två gånger i månaden har vi kommit överens om. Både jag och sambo vill komma i gång igen med både mat och träning. Kanske kan vi dessutom lyckas denna gång om båda är med på det. Alla maträtter kan potatis, ris och pasta bytas ut mot en sallad. Nu kör vi ( varje länk öppnas i et nytt fönster)!

veckomeny 1
Måndag – Skogsvaktarpasta Boscaiola
En smakrik pasta där man kan byta korven mot en mildare variant om man inte är så förtjust i kryddstark korv. Vill man dessutom inte ha pasta, kan denna bytas ut mot t.ex morot eller zucchini pasta.

Tisdag – Stekt Lax med Kall Citrondressing
Här hemma är det sambon som får steka laxen, den vågar jag mig inte på. Dessutom gillar jag inte doften. Men äta den det är andra bullar! Bäst till är den kalla såsen med mycket rödlök, Citron och dill.
Kall Citrondressing med rödlök
2 Dl Mat yoghurt
0,5 Dl Majonnäs
1 Finhackad Rödlök
En Skvätt Citronjuice
Hackad Dill
Salt & peppar

Denna superenkla och väldigt mättande rätt är helt perfekt. God potatismos med en smarrig köttfärs i kombination, sitter dessutom som handen i handsken. I potatismoset kan man däremot tillsätta morot och palsternacka och dra ner på potatisen. Potatisen gör att konsistensen blir fastare, så utesluter man den helt, så blir moset lösare.

Torsdag – Orientalisk Kyckling
Jag kör dessutom latmansmetoden på denna rätt med färdiggrillad kyckling från affären. Men man kan enkelt använda stekta kycklingfiléer om man vill spara lite på slantarna och styra mängden av kyckling. Oavsett rätten kräver inte mycket och är super god. Riset kan med fördel bytas ut mot blomkålsris, det smakar fint ihop.

Dags för smarrig helg mat
Fredag – Bistecca alla pizzaiola
På fredagar säger sambon att vi måste ha lite festligare mat. Själv är jag ganska trött när jag kommer hem och vill att det ska gå snabbt. Denna rätt är dessutom både snabb och festlig. Smakerna av medelhavet lockar dessutom in till middagsbordet. Ett glas rödtjut får en att mysa till det riktigt mycket på fredagskvällen.

Lördag – Gulaschgryta på Per Morberg vis
Ruggigt ute, då sitter det fint med en Gulaschgryta. Gillar ni inte vildsvin så byta ut det mot högrev istället. Hur kallt har ni det hos er?? Vi har milda plusgrader idag, men regn.

Vi brukar starta året med Lasagne i stället för pizza. Känns alltid som ett vinnande koncept. Att göra hela Lasagnen från grunden med egengjord pasta och tomatsås då blir den lyxigare på något sätt. Fast ska det gå undan så finns det färdiga lasagneplattor och tomatsås att tillgå. Det är ju dessutom inte alltid man har timmar att stå i köket och dona. Lasagne är gott oavsett!
Ha en riktigt skön vecka!
Kram Kajsa
Så mycket gott och bra med lite inspo. Blir ofta samma rätter hos mig. Är gott med vanlig mat nu efter all julmat ☺️
Riktigt gott med riktig vardagsmat nu.
Kram Kajsa
Hur dags äter ni? Jag känner att jag nog får börja äta middag hos er. hahaha
Min man gör lasagne från scratch och det blir så gott. Oftast gör han inte pastaplattorna men när han gör det så blir det fantastiskt gott.
Ska visa er blogg för min man, han kanske kan få inspiration.
Klockan halv sju ungefär. ska jag duka till en till?
Kram Kajsa
Oj, så många goda recept du la ut.
Lycka till med ert nya år.
God fortsättning.
Kram Carin
Tack detsamma!
Kram Kajsa
Men åh tack. Precis vad jag behöver just nu!! Och vilja goda recept
Visst behöver man lite goda recept nu så man kommer igång med matlagningen med varierad kost
Kram Kajsa
Har blivit för mycket snabbmat hela december för mig, Massa god mat du delar med dig av. Helt klart värt att testa flera av dom
Ja det var otroligt lätt att hamna i snabbmatsfällan. Men nu skärper vi oss!
Kram Kajsa
Ohh så gott och inspirerande så gott du har satt samman det =D
Åh vad mycket gott laxen och gulashen blev jag nog mest sugen på.
Mums
Men mums! Och så skönt med en matplan! Så fort jag kommer hem från fjällen ska jag också köra igång med bättre mat. Här i fjällen har vi gjort en matplan men den har kanske mer fokus
På enkelhet & snabbhet än hälsomässig 🙂
Enkelt och bra i fjällen låter toppen. Där har man ju knappast tid till storkök
Kram Kajsa
Åh, en färdig veckomeny! Tack för den!
Måndag och tisdag är dock redan spikade här hemma, korvstroganoff idag och stekt lax med wokade grönsaker imorgon, men för resten av vecka är menyn ännu oskriven så det kommer säkert bli några av dessa måltider. Färdig kyckling är ju alltid tacksamt att laga med. Och blomkålsris! Det har jag nästan glömt bort vilket supersnabbt och enkelt tillbehör det är.
Tack för inspiration! Och god fortsättning!
Blomkålsris är underskattat. Så gott och så enkelt
Kram Kajsa
Så bra med veckomeny och ni har ju maxat er med mycket gott, bra för miljön med veckomeny också, det har vi med hos oss
Så mycket gott du bjuder på både i bilder och text. Tycker ofta det kan vara svårt med mat inlägg om just text och bild inte lyfter.
Vem vill läsa avkopierade recept rakt av liksom utan någon story.
Din blogg inspirerar.
Kall citrondresssing lätt himla gott och fräscht
Kul att inspirera! Härligt med lite feedback.
Kram Kajsa
Tack så mycket för dom goda reseptek låter så smarrigt behöver nått gått nu efter jul och nyårs maten 😀
Åh tack för tips på kall sås till lax. Jag älskar lax och ska absolut testa den kalla såsen du tipsar om 🙂
Men herregud vad gott allt såg ut och vilken otrolig veckomeny, jag tycker inte om att laga mat. Hur gör jag för att komma igång med en veckomeny? Vi hade verkligen behövt det =)
Bästa är nog att sätta ihop en matsedel med mat man tycker om. Jag försöker tänka att det ska varieras med kött, korv, färs, kyckling. fisk och eventuellt en soppa eller sallad när jag tänker ut min meny.
Kram Kajsa
Fantastiskt sätt att inleda ett år på. Ta hand om kroppen med god och nyttig mat i kombination av träning är nog något vi alla strävar efter. Tack för inspiration och recept!
Det ser delikat ut!
God fortsättning på 2022!
Kram Christina
Vi kämpar på för ett bra matår
Kram Kajsa