Veckomeny 4 – Svenska smaker

Veckomeny 4 innehåller vad jag tycker smakar riktigt svenskt. Det är köttbullar, falukorv, kyckling och så klart en god soppa. Vad tycker du är så där typiskt svenskt?

Alla länkar öppnar du ett eget fönster, så ni kommer snabbt tillbaka till hela menyn.

Veckomeny 4 – Svenska smaker

Falukorv med senapsstuvad potatis, brynt lök och sekt ägg på blå tallrik till middag.
Falukorv med senapsstuvad potatis, brynt lök och sekt ägg

Måndag – falukorv med brynt lök, senapsstuvade potatis och stekta ägg

Jag tycker det är så god kombination med falukorven med massor av brynt lök, potatis och så gärna två stekta ägg till. Så gott att jag dessutom kan tänka mig äta det en fredag då det ska vara festligare mat ( enligt sambon). Bra start på veckan!

Hasselbacksrödbetor med kummel och smörsås

Tisdag – Stekt torsk med smörsås och hasselbacksrödbeta

Har ni smakat hasselbacksrödbetan? God som bara den och går snabbt om man använder sig av de färdigkokta rödbetorna. Steka fisk är en konst, men det är bara mycket smör och ösa hela tiden. Torsken är fin till med sin milda smak och den gudomliga smörsåsen till. Kan det bli bättre på en tisdag??

Karre kryddat med salt och peppar på en grön skärbräda
Kryddat med salt och peppar

Onsdag – Kotlett med kokt potatis och brunsås

När jag var barn så tyckte jag inte om kotlett, det var som att äta tuggummi. Idag vet jag att det var för att de gick alldeles för länge på järnet och blev dessutom snustorra. Nu blir kotletterna saftiga här hemma och såsen len. Såsen hittar ni under söndag/ köttbullar, det är samma sås som används till kotletterna. Kan vara att vi även lyxar till det med lite stekt svamp till denna onsdag, det är ju så smarrigt.

soppa på veckomeny 5

Mer gott i veckan

Torsdag – köttfärssoppa

Mammas heta köttfärssoppa är god, enkel och dessutom matig. Allt i ett kan man kalla det för. Äts med fördel med ett knäckebröd med en ostskiva, mer behövs liksom inte.

Biff Rydberg middag med stekt potatis, brynt lök och senapscréme. Väl passande Stenbocken
Biff Rydberg med stekt potatis, brynt lök och senaps crème, husmanskost på tallriken

Fredag – Biff Rydberg

En maträtt med historia där senapskrämen och pepparroten gör rätten rättvisa. Om ni hellre vill göra den på älg, så testa Lenas Biff Rydberg med älg.

Gott som attan, tror dessutom att jag tar ett gott glas rött till matlagningen idag.

Allt på en plåt med kyckling, grönsaker och potatis
Snabbt enkelt och gott – Allt på en plåt

Lördag – Allt på en plåt med kyckling

Busenkelt och dessutom innehåller rätten kyckling, potatis och nyttiga grönsaker. Det blir nog inte enklare än så här.

Ingredienser till köttbullar med brunsås på veckomeny 4

Söndag – Köttbullar, brunsås och kokt potatis

Köttbullar med gräddsås är ljuvligt gott. Om man tillsätter en nypa socker i såsen så höjer den smaken ett snäpp. Har man även lite vinbärsgelé kvar från sitt lager, så är det inte alls fel till. Med denna maträtt lockar jag hem min dotter varje gång, fastän det är alltid sambon som står för matlagningen. Köttbullar är ju riktigt svenskt.

Ha en skön vecka!

Kram Kajsa

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

8 reaktioner till “Veckomeny 4 – Svenska smaker”

  1. Allting både låter och ser fantastiskt ut.
    Idag blir det någon pastarätt och på fredag tror jag att det blir allt-i-en-panna, gott och enkelt. Sen önskade sonen soppa och äldsta sonen önskade sig tacos så vi får väl se hur det blir.
    Hasselbacksrödbeta har jag inte testat men jag kan tänka mig att det är gott. Tyvärr är jag den enda som gillar rödbeta här hemma så det görs inte ofta.
    Tack för mattips!

  2. Men wow så mycket gott. Helt klart svenska smaker. Har nog aldrig ätit biff rydberg någon gång. Bra med lite tips då fantasin tryter.

  3. Falukorv är väl svenskt om något. Undra om många andra länder äter det egentligen? Som alltid fina bilder som inspirerar när det kommer till mat. Många andra som skriver om mat och recept borde ta sig en titt hos dig för att få lite inspo hur man förmedlar denna typen av inlägg.

  4. Vilken kanonvecka med maten måste jag säga.
    Biff Rydberg och köttbullar, så gott och så svenskt för mig.
    Allt i ett plåten lät riktigt god den också med kyckling. Tack för inspirationen.

  5. Mums vad gott! Blev riktigt sugen på stuvad potatis – vet inte när jag åt det senast och har aldrig testat med senap, bara dill.

    Pratade lite med barnen igår om vad som är typiskt svenskt. Vi har ju våra världsmiddagar där vi testar mat från olika länder, tillsammans med två andra familjer. ”Typiskt svenskt” är väl vår jul/påsk/midsommarmat 🙂 Ägg, sill, skinka, köttbullar osv.

    Denna veckan har vi mat från Hello Fresh så det blir några nya rätter att testa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *