Hur vill du ha dina dukning?

Gillar du det här med dukning? Att göra det där lite extra för dina vänner när de kommer över till er? Eller gillar du det fina med vett och etikett när du dukar? Oavsett så gillar jag båda sätten och blir extra glad när dukningen blir så där galet bra.

Bröllops dukning som följer vett och etikett
Bröllops lokalen för ett romatiskt bröllop på landet

I somras var vi hos våra vänner på deras vackra romantiska lant bröllop där just dukningen var så otroligt fin. Tjejen som gifte sig har en otrolig förmåga att svänga sitt trollspö och dekorera både deras hem och fester in i minsta detalj. De hade inrett deras loge så romantiskt och dukningen var verkligen dukat efter vett och etikett reglerna. Vilket bröllop!

Vid varje dukning är det bra att veta hur man ska duka om man ska göra det efter alla konstens regler. Det blir dessutom en fin touch och alla uppskattar en korrekt och fin dukning.

Men vad är det som gäller när man talar om vett och etikett då?

Dukning enligt vett och etikett regeln
Dukning enligt vett och etikett regeln Obs! som någon skarpsynt såg – Tack Lena ska knivarna ha eggen mot tallriken!!

Tallriken

Tallrikar – Antalet ska indikera på hur många rätter som ska serveras. En formell middag ska innehålla sju rätter som följer så här: Soppa, Fisk, sorbet ( rensar smakpalletten, kött, sallad, dessert och till slut kaffe.

Äter man soppa ska man ta upp soppan på skeden genom att ta upp bort från dig samt när man ska få upp det sista ur tallriken, luta då tallriken lite ifrån dig.

Brödtallriken med tillhörande smörkniv lägggs snett upp på vänster sida.

Om man behöver t.ex salt till maten, ska det även stå med ett pepparkar. De ska dessutom alltid stå som ett par

Bestick

Bestick

Besticken läggs upp i den ordning man ska använda dem vid varje måltid, man börjar med den som ligger ytterst och ”jobbar” sig inåt. Gaffel till vänster och kniv samt soppa sked till höger.Knivvens skärsida ska rikta mot tallriken ( inte som bilden utåt – mitt misstag! Dessert skeden ovanför tallriken och vill man även duka med en gaffel är den till för att använda som en påfösare till skeden. Alltså, det är med skeden man äter. När man börjat använda ett bestick får de dessutom inte nudda bordet igen.

Skär man kött ska man hålla köttkniven och placera pekfingret 2,5 cm ner på handtaget för att kunna hålla ner kniven stadigt när man skär. Gaffeln ska vara i vänster hand och dessutom med tänderna neråt. Skär endast så stora bitar som du kan äta.

Finger mat som man ska äta med fingrarna är bl.a. Majskolvar, kakor, Bröd, Ostron, Chips, frukt med kärnor, Sandwich mackor.

Glas

Glasen – ska stå på höger sida och det ska då vara max fyra glas – Champagne, vin ( vitt och rött) samt vattenglas. Man serverar alltid dryck från höger sida.

Att skåla är trevligt och helst ska man vända sig mot den som skålen är riktad emot. Att klirra i glasen gjorde man förr för att hålla undan onda andar. Ta det försiktigt med de tunna kristallglasen, för att klirra är ett bra sätt att göra sig hörd.

Placeringskorten och servetten

Placeringskortet ska placeras ovanför tallriken och får dessutom aldrig byta plats. Det är ju såhär värden vill ni ska sitta.

När man satt sig så ska värden ta sin servett först och därefter ska resten av gästerna ta sin servett och placera på sina ben. och så kan middagen få sin start.

Roliga dukningar passande middagen eller följt med ett tema

Jag tycker även att det är så roligt att duka snyggt och passande till maten eller vad kvällen nu ska innehålla. Dukning där jag kan få experimentera med min lekfullhet. Det kan vara att man sår en gräsmatta mitt på bordet, eller man kör en tema dukning som passar in till middagen eller festen. Har man ett tema, kan man leta fram små detaljer som kan göra hela dukningen komplett. Här är det bara ens hjärna som kan sätta gränserna.

Lekfull dukning på Alla hjärtans dag med godis på bordet
Lekfull dukning till Alla hjärtans dag
Servett vikning med linneservett med plats för bestick
Jul dukning
Placeringskort med äldre knappar för att passa temat på dukning
Placeringskorten följer temat; 20 talet och blir en fin detalj i dukningen

När jag fyllde 40, valde jag 20 tals tema på min fest. Under 1,5 år letade jag upp små detaljer som skulle passa in i interiören. Som placeringskort prydde jag kortet med en gammal knapp, skrev personens namn och en liten fin text.

Rockabilly dukning med popcorn, cocacola flaskor, randiga sugrör, LP skivor med pinuppa bilder och färgglada coctailgglas på en stjärnprydd vaxduk
Rockabilly dukning

På vår Rockabilly fest förra sommaren fixade vi tallriksunderlägg med hjälp av gamla LP skivor med påklistrade Pinuppa bilder. Det kombinerades med randiga popcornshållare, coca cola i glasflaskor med randigt sugrör och så härligt färgglada cocktailglas.

DIY dukning med spännande tema

Eller när vi hade den mystiska detektivdukning för ett tag sedan då dukningen bestod av små detaljer likt en Sherlock Holmes historia.

Dukning föf tre till herrfrukost.
Enkel, stilig dukning

När grabbarna skulle ha herrfrukost, dukade jag maskulint och lade till detaljer som hög hatt, cigarr, fickur. De skulle vidare på en gradtagnings ceremoni och alla bar frack, så det passade perfekt in.

Jag önskar att jag hade stor plats att förvara olika typer av porslin, så man kan alternera mellan varven i stil, färg och form. Vilken lycka det skulle vara!! Tänk vilka dukningar man skulle kunna göra. Nu är det dags att börja planera min 50 års fest. Men vilket tema ska jag välja? Ska det bli Glitter och Glamour eller kanske 70 tals disco? Vem vet!

Kram Kajsa

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

17 reaktioner till “Hur vill du ha dina dukning?”

 1. Jag älskar teman och fina dukningar! Själv har jag dock en hel del att lära när det gäller just dukning. Shoppade på mig några små attiraljer igår för att kunna duka lite halloweenigt nästa vecka 🙂
  Wow, så ambitiöst med bordsplaceringarna!
  När jag hade min 40-årsfest hade jag tema Gala!
  Ett tema /en dresscode som jag gärna skulle vilja ha någon gång är ett som Matplatsen tipsat om: ”Ursäkta jag har kommit fel”
  https://www.matplatsen.net/2018/11/04/ursakta-jag-har-kommit-fel/

  Hoppas du har bra dag!

  1. Vilket roligt tema, det ska jag lägga på minne. Sambons kusin var på fulfest, där det gällde att vara så ful som möjligt. Teman är oändliga
   Kram kajsa

 2. Älskar att duka fint men brukar inte ha någon fantasi. Fick massor av bra tips nu. 🙂
  Detektivdukningen var verkligen superhäftig 🙂

  Kram <3

 3. Kul inlägg!
  Älskar vackra dukningar.
  Dukning och servettbrytning fick jag lära mig tidigt av min mamma. Vikten av att besticken är i rätt ordning, glasen står rätt m m.
  Det jag reagerar på här är hur man lagt knivarna. Jag skulle lägga skärsidan inåt. Har jag missuppfattat detta?
  Ha det bra!

  1. Men oj, där har jag gjort en stor miss! Såklart ska skärsidan vara inåt! Tack för dina skarpa ögon!
   Kram Kajsa

  2. Nej ingen missuppfattning. ”Skärsidan ” skall ligga inåt mot tallriken så kniven på bilden ligger inte rätt.

 4. Tycker det är så fint med dukning och det var många fina som jag gillade. Du har verkligen en bra fantasi när det kommer till dukning. Så kul 🙂

 5. Kul att se. Det går att duka hur fint som helst. Ser mycket snyggt i affärer. Hemma blir det bara vanligt dock.

 6. Åh, jaaa! Jag gillar att duka! Tycker det är mycket roligare med dukningen än matlagningen när vi bjuder hem folk 😉 =)
  Jättefin inspiration!
  Och en hel lektion i vett och etikett, vad bra! En del kände jag ju till innan förstås men inte riktigt allt 😉
  Kram/Maria

 7. jag kanske skulle bli lite mer fri i sinnet vad gäller dukningen och kanske låta den ta lite mer tid. Men det är kul med de där små detaljerna. De ägnar jag en stund åt emellanåt.
  Trevlig helg Kajsa!
  Kram Mia

 8. Jättefina bilder och många bra tips.
  Bra sätt att få en förstor duk att passa är att göra som på översta bilden lägga ett skarpt nedpressat veck (så djupt som behövs).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *