Vika servetter snyggt och enkelt på ett kick

Dear Saturday, Your my favourite!

Middag, kalas, vännerna kommer över, julafton, julmiddag, nyårsafton…ja anledningarna kan vara många men att vika servetter snyggt är alltid uppskattat. Jag älskar att fixa till dukningen och vika servetterna snyggt är superkul och dessutom i många fall väldigt enkelt att göra. Vissa kanske inte är lika bra att göra med en pappersservett, men det finns ändå massor som man fixar med en enkel vikning just med en pappersservett. Voila! och dukningen ser genast lite lyxigare ut. Har ni någon favorit när det gäller att vika servetter??

Tre enkla sätt att vika servetter snyggt !

Musslan

Starta med att  veckla ut servetten mönstret neråt. Vik den sedan på mitten så att den bildar en trekant.

Start av att vika en mussla av en servett
Vik servetten till en trekant

Vik därefter hela servetten fram och tillbaka, antingen man vänder per varje uppvikt varv eller man kör dubbel vikning. Man viker hela  förutom en liten flik, cirka 1,5 cm bred remsor. Det ska bli som ett dragspel.

Vik servetten fram och tillbaka

Vik därefter servetten på mitten med de långa sidorna utåt. För ihop ändarna mot varandra och ev. fäst med lite tejp. Vänd den lilla fliken åt baksidan mot tallriken. Dra försiktigt ut de vikta sidorna på servetten.

Vika servetter som en mussla de sista tre stegen

Klar för att lägga på tallriken och tallriken ser genast lite klädd ut.

Bestickficka av en servett

Börja med att lägga servetten med den spets där servetten är delbar uppåt. Sen börjar med att vika ner den första fliken ett par varv neråt, ca 1,5 cm bred. Sedan fortsätt med den andra nervikningen som man avslutar precis ovanför. Här kan man välja om man vill ha två eller tre fack i slutändan.

Hur man startar att vika en servett med en bestickficka

Vrid servetten så den ligger som en fyrkant och vänd den helt om. Vik sedan den delen med nedviket som är lägst ner in mot mitt på baksidan, sedan den andra delen ovan på denna.

vi fortsätter vika servetter med bestickfickor

Vänd nu om så ska det finnas två fina fickor att stoppa bestick, meny kort eller en växt i servetten. Gör sig riktigt snyggt ut till dukningen.

Fickor på servetten att stoppa bestick, menykort eller blommor i.
F

Och så kör vi på med en vikning som snart kommer till pass när vi ska fira julen…hur än vi kommer fira den i år.

Gran enkel eller dubbel

Först börja med lägga servetten så att spetsen med servettflikar ligger nedåt. Starta att vika varje flik av servetten så det bildas jämna flikar.

Vika servetterna till en enkel eller dubbel gran hur man startar

När alla flikar är vikta, vänder man servetten bak och fram. Vik över höger sida och sedan vänster.

Fortsätta vika till en gran

Vänd sedan tillbaka och en enkel gran är vikt. Här kan man göra ett extra steg för att göra den dubbelvikt genom att – Vik varje flik uppåt, den andra fliken stoppar man under den först fliken o.s.v. När man är klar kan man dekorera den med en stjärna eller en rosett. Den kan man även placera på tallrikskanten om man vill. Lika snyggt oavsett

Vika servetten som en enkel eller dubbel gran - resultat av de olika granarna

Man behöver bara vara en vid bordet för att kunna duka fint! Njut av din dukning, servett vikning och dessutom en god middag i gott sällskap. Själv ska jag fundera över mannens födelsedagsmiddag och hur jag ska fixa en rolig passande dukning dagen till ära.

Ha en fantastisk helg!

Kram Kajsa

Fler dukningar att njuta av

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

16 reaktioner till “Vika servetter snyggt och enkelt på ett kick”

 1. Finns så många fina sätt att vika servetter och det ser verkligen stilfullt och trevligt ut när man kommer till ett snyggt dukat bord med fint vikta servetter. Den första vikningen såg komplicerad ut, den där bestickfickan är enklare att vika och det blir fint, den tredje med julgranen hade jag inte sett förrut, men bra tips nu till jul. Jag brukar vika servetterna så de ser ut som en ros oftast eller bara enkelt och snabbt. Intressant inlägg du gjort..

 2. Men vad fint!!! Granen ska jag komma ihåg till julafton. Jag är också tokig i det här med dukning men är skitdålig på servetter. Tack för tre fina tips!!!

  1. Åh det är ju så fint när man viker servetter till dykningen tycker jag! Jag tänker mig nog försöka mig på granen eller bestickficka till jul 😊

 3. Men så fint. Det gör så mycket med en snyggt viken servervett då man ska duka upp, Tyvärr händer det allt för sällan här hemma

 4. Å vilka bra tips! Gillar era dukningstips – jag uppskattar själv en fin dukning men är ganska dålig på det. Blir ofta väldigt enkelt hos oss. Bestickfickan blir det om jag ska anstränga mig, ha ha! Granen var ju jättekul, den ska jag lägga på minnet att återvända till i december! Även om vi inte ska ha några gäster hemma så kan jag ju duka till oss i lilla familjen 🙂
  Kram

 5. Jag minns att mamma alltid höll på och vika servetter till alla middagar förr. När jag bodde hemma kunde jag en del av hennes trix. Julgranen ska jag spara och visa för mamma som kommer gilla tipset. Tack

 6. Vad många häftiga vikningar. Vad du kan! 🤩 Visst är det kul att duka lite extra fint när det kommer gäster. Jag kan inte så bra så jag ställer bara ner dem i glaset haha.

 7. Fint med servettvikning. Det var längesen jag gjorde det. Kanske nåt för helgen, eller varför inte när vi firar minstingen på onsdag. Imorgonkväll ska jag baka lite. Hon har beställt tårta med lakritsströssel. Det kan bli intressant.

 8. Det är så roligt att bryta servetter!
  Har gillat det sedan jag var liten och gjorde det med min mamma, som var duktigt på detta. När jag var liten och haft feber, fick man inte gå ut eller gå till skolan förrän man haft tre feberfria dagar. De brukade alltid vara tråkiga, man var ju frisk, tyckte man i alla fall. Då brukade mamma ta fram sina fina tygservetter och vi vek och vek. Sedan dessa har intresset funnits.
  Tack för tipsen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *