Vinprovning hemma med smakkombinationer

Vinprovning hemma i vardagsrummet

Vi skulle inte göra ett dyft denna helg, men så helt plötsligt kände vi för att göra en vinprovning hemma med smakkombinationer. Tanken var att vi skulle göra den själv, men hux flux kom våra vänner över och var med oss. Det blev en fantastiskt god och trevlig lördag.

Förra året så fick jag en kurs hos köket.se av Lena och vi fick äntligen till det att ta en del till av kursen. En kurs väl värd att köpa om man är nyfiken på att lära sig mer om viner.

Vinprovning hemma hos oss
Vinprovning hemma framför TV:n

Vinerna för kvällens vinprovning hemma var följande:

Kloster Eberbach, Riesling spätlese, Tyskland Nr 6257

Sancerre, Les Baronnes, Frankrike Nr 32253

Black Stallion, Napa Valley, Chardonnay, USA Nr 75360

Barolo Albe G.D Vajra, Italien Nr 2398

Fyra flaskor vin
Kvällens viner

Tillbehöret till kombinationsprovningen:

Honungsmelon

Citron

Endive

Parmaskinka

Under kvällen fick vi dessutom lära oss om hur smaker i kombination med vin kan hjälpa eller stjälpa. Att det är enklare att utgå från vinet när man väjer smaken på maten. T.ex Det söta Rieslingvinet Kloster Eberbach tillsammans med en söt melon ger en Adaption. Det söta tar ut det söta och det blir ingen smak explosion i munnen.

Eller hur samma smaker kan hjälpa varandra att förhöja. tex Parma skinkan som innehåller tre olik smaker- salt, fett och Umami tillsammans med ett Barolovin som har en del srävhet i smaken p.g.a tanniner. Dessutom är denna kombination även geografiskt knuten till varandra.

Vinprovning hemma med smakkombinationer
Vinprovning hemma med smakkombinationer

Här är de tre grundstegen som också är vikta att förstå.

De tre grundstegen

Smaken – t.ex nässlor och vinbärsblad de har ganska samma smak medans hallon och lakrits gör att det händer något med smakerna tillsammans. De fem grundsmakerna är: sött, salt, beskt, syrligt, umami.

Textur – hur ett vin känns t.ex frasigt, fruktigt, strävt

Aromer – Hur det doftar

Vi provade, diskuterade, pausade Misha på TV:n smakade vidare och diskuterade ännu mer. Sen tittade vi på en bit till och så pausade vi TV:n igen och så rullade kvällen på. Sött mötte sött , strävt mötte beskt och man fick små aha upplevelser genom kvällen. Det var gott och trevligt och även en del mindre gott att smaka.

Smaka och dofta på viner

Kvällen den blev så mycket mer och lite gladare i hågen blev vi. Det känndes som en bra kväll för en vinprovning hemma.

Kram Kajsa

Mer trevlig läsning om vinprovning – Lektion ett i vinprovning Glasprovning Vinprovning med röda vinerVinprovning Vita viner

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

8 reaktioner till “Vinprovning hemma med smakkombinationer”

  1. Vinprovningar är så intressant. Har nog aldrig testat med mat på det sättet du beskriver, men det ska helt klart göras. Var vinerna från kursen?

  2. Har bara varit på en vinprovning i mitt liv och den var på jobb när jag var i början av tjugo åldern. Det blev inte någon hit. Haha
    Det lät som ni hade en mysig vinprovning och betydligt mer genomtänkt än den jag var på.

  3. Åh vad roligt med vinprovning hemma! Har sett att hon har en kurs på köket.se men har inte tagit mig för att gå den än. Men det kanske får bli framöver 😊

  4. Å vad trevligt! Det här konceptet vill jag också testa, det blir ju liksom lite mer av det än att bara göra det helt själv. Låter roligt att ett vin kan vara ”frasigt” 🙂 Tänker mer på nybakade bullar, ha ha!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.