Zucchinipasta med ”svensk” pesto

Zucchini är supergott och så användbart. Den kan med fördel användas som gurka, i lasagne, den går att grilla, den går att strimla ner i pastan….ja, användningsområdena är många. Denna gång strimlade jag den och kokade med den i slutet tillsammans med pastan. Sedan kombinerade jag ihop den med en nygjord pesto med smak av Sverige. Det blev en riktigt bra kombination.

Zucchini pasta med pesto
Zucchini i pastan med pesto smakar ljuvligt

Till pastan så gjorde jag en pesto med en riktigt somrig svensk smak av dill, citron och västerbottenost. Den är dessutom fri från nötter, så även nötallergiker kan äta peston. Den blev gudomligt god!

Nykokt pasta och pest med smak av sverige
Nykokt pasta och pest med smak av Sverige

Pesto med dill, Citron och Västerbottenost

1 Dl hackad Dill

1/2 Dl Hackad gräslök

1/2 Dl Hackad bladpersilja

25 Gram Babyspenat

1 Pressad Vitlöksklyfta

100 Gram Västerbottenost eller vällagrad hårdost

60 Gram rostade solroskärnor

1 liten Citron, rivet skal samt 1 Msk färskpressad

Ca 1 1/2 Dl Rapsolja

Salt & peppar

Finhacka dill, gräslök och persilja. Mixa därefter ihop det med spenat, ost, rostade solroskärnor ( rosta på hett, torrt järn ), vitlök, citronskal och saft till en grynig massa. Fortsätt mixa och tillsätt oljan i en tunn stråle. Smaka av med salt och peppar.

Ingredienser till pesto med solroskärnor, citron, dill och västerbottenost
Dags att göra pesto
Rosta solroskärnor i ett hett torrt järn
Rosta solroskärnor
Citron
Citron

Pesto är himla gott och så går den att göra i massor av varianter. Som här när vi gjorde en pesto med smak av Citronmeliss. Citronmeliss har vi dessutom massor av i vår trädgård, då den nästan växer som ogräs. Ett superbra ogräs dock. Av den nygjorda peston har jag ännu en burk kvar i kylen, vilket är lycka.

Jag lovar att den var himmelskt god till pastan och receptet kommer sparas för fler omgångar. Den går ganska fort att göra dessutom.

Pasta med pesto med citron solroskärnor, dill och västerbottenost
Pasta med pesto med citron solroskärnor, dill och västerbottenost

Av den italienska varianten av pesto finns den i både en röd och grön variant. Jag föredrar den gröna varje gång, fastän den ger jag mig inte på att göra själva. Den är god på burk i affären som den är. Men andra varianter är roligt att testa att göra själv till den nykokta pastan. Har ni någon egen favorit att tipsa om?

Kram Kajsa

Ps. imorgon ångkokar vi grönsaker och får i oss en massa nyttigheter, ses då Ds.

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

6 reaktioner till “Zucchinipasta med ”svensk” pesto”

  1. Jisses så gott det såg ut att vara. Jag sparade ner det och planera laga det i helgen. Älskar era inlägg om hur ni visar och frontar mat och recept.

  2. Det där såg väldigt gott ut o härligt. Tycker det är kul när man delar recept och visar sina maträtter 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *